Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Σφραγίζονται οι χωματερές των δήμων Αυλώνος και Στυρέων

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010, 12:38
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Στις 10 Δεκεμβρίου 2010 υπογράφτηκε από την Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου η απόφαση με την οποία ορίζεται η άμεση παύση δύο ενεργών χωματερών (ΧΑΔΑ), του Δήμου Αυλώνος και του Δήμου Στυρέων και επιτάσσεται εν τω μεταξύ η άμεση αποκατάσταση των χώρων αυτών.

Η απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου ορίζει ότι προσωρινά οι Δήμοι Αυλώνος και Στυρέων θα εξυπηρετηθούν από τον ΧΥΤΑ της Κεντρικής Εύβοιας.

Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Κατσούλης αναφέρει ότι "αυτό είναι αδύνατο να γίνει άμεσα επειδή δεν υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός μεταφοράς (κινητός ΣΜΑ) έτσι αναγκαστικά θα διατίθενται τα απορρίμματα στους προσωρινά ενεργούς ΧΑΔΑ των Δήμων Κύμης- Αλιβερίου και Καρύστου αντίστοιχα.

Το κλείσιμο της παντελώς ακατάλληλης χωματερής του Νεοχωρίου ήταν μία διαρκής προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αυλώνος και για τον σκοπό αυτό στο τέλος του 2006 είχε εκπονηθεί μελέτη για την προμήθεια κινητού Σταθμού Μεταφόρτωσης για την μεταφορά στον ΧΥΤΑ της Κεντρικής Εύβοιας.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή της Χαλκίδας δεν δέχθηκε τη διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου Αυλώνος στον ΧΥΤΑ της Χαλκίδας και έτσι με τιτάνιες προσπάθειες κρατήθηκε ανοικτή η χωματερή του Νεοχωρίου και μάλιστα με άριστες συνθήκες διαχείρισης των απορριμμάτων.

Παρόλα αυτά ήταν και εξακολουθεί να είναι από τις πλέον επικίνδυνες της Νότιας Εύβοιας διότι δεν διαθέτει επαρκή χώρο και είναι δύσκολη η ταφή των απορριμμάτων.

Με το οριστικό κλείσιμο της χωματερής του Νεοχωρίου το οποίο θα γίνει την 30η Δεκεμβρίου 2010 συμπληρώνεται το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο της αποκατάστασης όλων των χωματερών του Δήμου Αυλώνος το οποίο κόστισε περίπου 453.000 Ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι παλαιοί ΧΑΔΑ της Οκτωνιάς και της Αχλαδερής αποκαταστάθηκαν και εξελίσσονται σε χώρους βλάστησης και πρασίνου όταν πριν από λίγα χρόνια ήταν η ντροπή της περιοχής, ο μεν πρώτος δίπλα στο μεγάλο θρησκευτικό μνημείο της Μονής των Λευκών και ο δεύτερος πάνω από την μαγευτική παραλία Καλάμι.

Αντίστοιχα αποκαταστάθηκαν οι χωματερές του Αυλωναρίου και του Αγίου Γεωργίου που ήταν δίπλα και μέσα στην κοίτη του χειμάρρου Χόνδρος καθώς και οι Χωματερές του Οριού και του Ωρολογίου.

Απομένει τώρα, στους αμέσως επόμενους μήνες η περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου της Χωματερής του Νεοχωρίου από τον νέο Δήμο Κύμης Αλιβερίου".

Ο κ. Κατσούλης πρόσθεσε:

"Αναγκαστικά λόγω της συγκυρίας η Χωματερή του Νεοχωρίου θα σφραγιστεί στις 30 Δεκεμβρίου 2010, λίγες ημέρες μετά την ημερομηνία που ορίζει η απόφαση της Περιφέρειας.

Από την ημέρα εκείνη και μετά δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση κανενός στον χώρο της Χωματερής. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση του χώρου και εν συνεχεία των εκτέλεση των προβλεπομένων έργων.

Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε δίπλα του. Καλώ τους πολίτες του Νεοχωρίου αλλά και του Κατακαλού που τόσο υπέφεραν από την λειτουργία του ΧΑΔΑ του Νεοχωρίου να γίνουν φύλακες και εγγυητές ενός σημαντικού έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Χαίρομαι που η θητεία μου ολοκληρώνεται με αυτή την Απόφαση. Ασφαλώς χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμη. Σε λίγους μήνες είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν και οι άλλες ενεργές χωματερές της Νότιας Εύβοιας και τα απορρίμματα αναγκαστικά θα μεταφερθούν στην Χαλκίδα σε έναν ΧΥΤΑ του οποίου η εκπνοή της χωρητικότητάς του θα επιταχυνθεί.

Χρειάζεται άμεσα η αιρετή πλέον Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να επικαιροποιήσει και να αναθεωρήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και να προσανατολιστεί σε έναν μοναδικό Χώρο Ορθολογικής Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΧΥΤΥ από κοινού στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Η επιμονή στους τρεις ΧΥΤΥ είναι πλέον ξεπερασμένη από τις εξελίξεις. Η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να ληφθεί άμεσα, να μην χαθεί ούτε μία μέρα".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.