Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

ΠΑΣΚ Μηχανικών Εύβοιας: "Φωτοβολταϊκά - Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Εύβοιας για την εγκατάστασή τους"

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010, 14:18
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Την ανάγκη να έχουν πρόσβαση οι πολίτες της Εύβοιας στην επένδυση και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά τονίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη ΠΑΣΚ Μηχανικών Εύβοιας.

Όπως αναφέρουν "η άρση της απαγόρευσης των δικτύων πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και καθήκον της πολιτείας πρέπει να είναι η άμεση επιτάχυνση των έργων".

"Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει σημαντικά βήματα με την έκδοση του Ν.3851/2010 καθώς και ρυθμιστικών αποφάσεων που αφορούν:

  • Στην απλοποίηση έκδοσης οικοδομικής άδειας (ένταξη των έργων εγκατάστασης Φ/Β σε «εργασίες μικρής κλίμακας»).
  • Στην απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης
  • Στην τοποθέτηση Φ/Β σε κτιριακές εγκαταστάσεις και για Ν.Π.Δ.Δ. (για εγκαταστάσεις έως 10 KW).

Παρά τις παραπάνω απλουστεύσεις, βελτιώσεις στην νομοθεσία, η Εύβοια παραμένει εκτός σχεδιασμού και εγκατάστασης Φ/Β αφού ο «κορεσμός» παραμένει σε ισχύ. (Απόφαση Ρ.Α.Ε. υπ'αρίθμ. 96/2007)

Οι απορίες - παρατηρήσεις που εύλογα προκύπτουν είναι οι εξής:

Είναι δυνατόν το δίκτυο να είναι κορεσμένο στην Νησιωτική πλευρά του Νομού Ευβοίας και να μην είναι στην Βοιωτική πλευρά της;

Το ίδιο δίκτυο δεν μπορεί να είναι κορεσμένο για Φ/Β άνω των 10 KW ενώ μέχρι τα 10 KW δεν ισχύει ο κορεσμός (με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλαφόν για τις εγκαταστάσεις των 10 KW).

Ο «κορεσμός των δικτύων» ισχύει από τον Μάιο του 2007. Κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί έργα ενεργειακής σύνδεσης της Εύβοιας με υποθαλάσσιο καλώδιο από την Κάρυστο ή το Αλιβέρι στην Αττική, αλλά το γεγονός είναι ότι ο «κορεσμός» παραμένει.

Η Εύβοια ήταν ανέκαθεν ενεργειακό κέντρο για την Ελλάδα. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να την καθιστά πρωτοπόρο στην ενέργεια και τις Α.Π.Ε. Παρόλα αυτά παραμένει αποκλεισμένη.

Η πρόσβαση των πολιτών της Εύβοιας στην επένδυση και ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά πρέπει να είναι ίση όπως ισχύει για όλους τους πολίτες όλης της χώρας.

Η άρση της απαγόρευσης των δικτύων πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και καθήκον της πολιτείας πρέπει να είναι η άμεση επιτάχυνση των έργων σε αυτή την κατεύθυνση".

Σχετικά θέματα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.