Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ο Συμεών Κεδίκογλου για τη Δια Βίου Μάθηση

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010, 13:39
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


"Το νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης εντάσσεται στη συνολική πολιτική προσέγγιση που θεωρεί τη γνώση ως βασική κινητήρια δύναμη τόσο του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας όσο και της κοινωνικής συνοχής και αποδεικνύει ότι για αυτή την κυβέρνηση η Παιδεία, από το νηπιαγωγείο μέχρι την Τρίτη ηλικία είναι στρατηγική επιλογή".

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Συμεών Κεδίκογλου εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις» και πρόσθεσε ότι "με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται να μπει τάξη, να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, να αξιοποιηθεί αποδοτικά και με σεβασμό το κάθε ευρώ που διατίθεται στη μη τυπική εκπαίδευση. Μπαίνει τέλος στην εποχή όπου στην Ελλάδα «είσαι ό,τι δηλώσεις»."

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στοχεύουν:

  • "α. στην περιγραφή των δομών και των φορέων που συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο στην ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα
  • β. στον καθορισμό του διοικητικού μοντέλου οργάνωσης της Δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα, με πέρασμα από ένα συγκεντρωτικό και άκαμπτο σύστημα σε ένα αποκεντρωμένο και ευέλικτο Εθνικό Δίκτυο Δια Βίου Μάθησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα σε όλες τις συνιστώσες της εκπαιδευτικής διαδικασίας
  • γ. στη θεσμοθέτηση προτύπων και μέσων για την αποτελεσματική ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα και στην ποιοτική της αναβάθμιση.
  • δ. στη σύνδεση της Δια Βίου μάθησης με την απασχόληση".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:

"Σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου η Δια Βίου Μάθηση είναι από τις βασικές πολιτικές και κεντρικός άξονας των βασικών σχεδιασμών και χρηματοδοτήσεων τους, δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή θέση σχετικά με την πραγμάτωση της δια βίου μάθησης, όπως φανερώνουν και οι εξαιρετικά χαμηλοί δείκτες επίδοσής στην εκπαίδευση ενηλίκων και γενικότερα στη Δια Βίου Μάθηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων σε σεμινάρια Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων που έχει κάθε χώρα αποκεντρώνεται στο εθνικό πλαίσιο προσόντων. Σε όλη την Ευρώπη είμαστε εμείς και η Μολδαβία, οι μόνες χώρες που δεν είχαν ξεκινήσει αυτές τις διαδικασίες. Έτσι, από το 2012 που τίθεται σε λειτουργία, προκύπτει ένα πολύ σοβαρό θέμα: επαγγελματίες από το εξωτερικό μπορούν να διακινούνται προς τα εμάς, αλλά οι Έλληνες επαγγελματίες δεν θα μπορούν να κινούνται προς τις άλλες χώρες.

Το εθνικό πλαίσιο προσόντων είναι και ο λόγος που κάνει αυτό το νομοσχέδιο βασική πλέον αναγκαιότητα.

Η βασική λογική είναι ότι η πιστοποίηση δεν γίνεται πλέον μόνο από τα πτυχία που παίρνει κάποιος, αλλά μπορεί να χτίζει το επαγγελματικό του προφίλ καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Με το εθνικό πλαίσιο προσόντων μπορεί να αναγνωρίσει σπουδές διαφόρων ειδών, ακόμη και σεμιναριακές σπουδές ακόμη και εμπειρία".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.