Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

ΑΓΕΤ Ηρακλής - Μη ανταγωνιστικές οι εξαγωγές τσιμέντου

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010, 13:34
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Ανησυχίες, που δημιουργούν ερωτήματα για το μέλλον των μονάδων παραγωγής τσιμέντου που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της, εκφράζει η εξαγωγική τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής, όσον αφορά τη δυνατότητά της να συνεχίσει να παράγει τσιμέντο για τις αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλεχος της επιχείρησης, η οποία αποτελεί θυγατρική του γαλλικού ομίλου Lafarge, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Με νύχια και με δόντια κρατάμε όλες τις μονάδες μας σε λειτουργία, καθώς έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες της ζήτησης τσιμέντου όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού. Είναι γεγονός, όμως, ότι το πρόβλημα είναι, πλέον, μεγάλο".

Στην έκθεση που συνέταξε η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής για την πορεία της το πρώτο εξάμηνο του 2010, υποστηρίζει ότι "το μέρος εκείνο της παραγωγικής δραστηριότητας που δεν θα καταναλωθεί στο εσωτερικό της χώρας, δεν είναι πλέον πιθανό ότι θα μπορέσει να απορροφηθεί από τη ζήτηση των αγορών του εξωτερικού, καθώς η εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία υπολείπεται ανταγωνιστικότητας, έναντι των άλλων εξαγωγικών χωρών".

Ο όμιλος την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2010 κατέγραψε μείωση πωλήσεων κατά 21,4% εξαιτίας του μειωμένου όγκου πωλήσεων και ζημιά 2,47 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 11,26 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2009.

Ωστόσο, η καταγραφή ζημιάς οφείλεται, κατά βάση, σε υψηλότερα φορολογικά έξοδα που επιβάρυναν τα αποτελέσματά του, λόγω της έκτακτης εισφοράς και του καταλογισμού πρόσθετων φόρων για τις χρήσεις 2007 και 2008.

Το εξαμηνιαίο αποτέλεσμα του ομίλου προ φόρων ήταν κέρδος 12,70 εκατ. ευρώ (20,36 εκατ. ευρώ η μητρική) έναντι κέρδους 17,88 εκατ. ευρώ (29,04 εκατ. ευρώ η μητρική).

Παρά την πτώση της ζήτησης και την άνοδο του κόστους προμήθειας των καυσίμων, τα μεικτά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν μεν κατά 14,7%, στο επίπεδο των 46,50 εκατ. ευρώ, αλλά αυξήθηκαν ως ποσοστό των πωλήσεων από το 20,2% στο 21,9%.

Επίσης τα κέρδη του προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν μεν κατά 10%, στο επίπεδο των 37,95 εκατ. ευρώ, αλλά αυξήθηκαν ως ποσοστό των πωλήσεων από το 15,6% στο 17,9%.

Οι εξελίξεις αυτές αποδίδονται από την επιχείρηση στο ότι ο όμιλος "συνέχισε με επιτυχία την προσπάθεια για περιορισμό του λειτουργικού κόστους και βελτιστοποίηση των παραγωγικών και εφοδιαστικών λειτουργιών της εταιρείας, στο πλαίσιο του διεθνούς στρατηγικού προγράμματος Excellence 2010 του ομίλου Lafarge".

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που η επιχείρηση έχει θέσει υπόψη των ενδιαφερομένων, ο όγκος των εξαγωγών τσιμέντου σημείωσε "σημαντική πτώση", αλλά "η βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η μείωση του σταθερού κόστους και του κόστους διακίνησης των προϊόντων, καθώς και η αύξηση της παραγωγικότητας, αντιστάθμισαν ε μέρει τις συνέπειες της πτώσης της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς αγοράς και της αύξησης της τιμής των καυσίμων".

Σημαντικά κονδύλια για τη μονάδα ανακύκλωσης δομικών υλικών στο εργοστάσιο της Χαλκίδας

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες από τη μειωμένη ζήτηση, η επιχείρηση διέθεσε σημαντικά κονδύλια για τη δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης δομικών υλικών στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας που διαθέτει στη Χαλκίδα, ενώ οι άλλες μονάδες παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι Ευβοίας και στον Βόλο έχουν μειώσει την παραγωγή τους.

Το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι "το ίδιο δύσκολο με το πρώτο" για τον κλάδο της οικοδομής και γενικότερα των κατασκευών. Ο αριθμός των εργαζομένων στη μητρική εταιρεία στις 30/6/2010 περιορίστηκε κατά 10% σε 1.454 άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι στον όμιλο μειώθηκαν κατά 12% σε 1.851 άτομα.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.