Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη Μεσσαπία ζητά ο Σύλλογος Γαία

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010, 11:52
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου Γαία προς τον Πρωθυπουργό, κ. Γεώργιο Παπανδρέου, με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για την εξασφάλιση υγιεινού πόσιμου νερού, την προστασία της υγείας των κατοίκων και την αντιμετώπιση της τοξικής ρύπανσης της Μεσσαπίας απέστειλε στις 18 Αυγούστου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γαία, κ. Χασάνδρας Νίκος.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται, ότι η περιοχή απειλείται με καταστροφή και η υγεία των πολιτών με ανεπανόρθωτες βλάβες και ζητείται η ευαισθητοποίηση της πολιτείας.

Πιο αναλυτικά αναφέρουν: "Η τοξική ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα της Μεσσαπίας είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και ευρύτερα γνωστό μάλιστα, ήδη από δύο σχεδόν χρόνια. Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια εκ μέρους της πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ σε όλο αυτό το διάστημα η τοπική αυτοδιοίκηση έκανε ό,τι μπορούσε για να το αποκρύψει!

Σήμερα, περίπου 17.000 κάτοικοι του δήμου συνεχίζουν να υδροδοτούνται με νερό ακατάλληλο και άκρως επικίνδυνο για την υγεία τους, αφού η περιεκτικότητά του σε εξασθενές χρώμιο κυμαίνεται μεταξύ 12 και 60 μg/lt.

Οι έρευνες και αναλύσεις σε δείγματα χώματος και νερού, που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο από το Ι.Γ.Μ.Ε. όσο και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και από άλλους επιστημονικούς φορείς, δείχνουν τις τεράστιες διαστάσεις της τοξικής ρύπανσης και τις τρομακτικές επιπτώσεις της.

Θα πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στο φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Η αγροτική παραγωγή έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα σε σχέση με τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά, ενώ παράλληλα οι τουριστικές και άλλες συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες (όπως π.χ. οι σχετικές με τη διαμονή των φοιτητών του Τ.Ε.Ι. που εδρεύει στα Ψαχνά) έχουν οδηγηθεί πλέον σε μαρασμό.

Η κοινωνία όλη βρίσκεται σε αναταραχή, εκδηλώνονται επικίνδυνα φαινόμενα πανικού και κυνισμού, οι συγκρούσεις πληθαίνουν, η κατάσταση είναι εκρηκτική και δεν είναι λίγοι κι αυτοί που στρέφονται εναντίον των συλλόγων που εντόπισαν και αποκάλυψαν την ύπαρξη του προβλήματος.

Δυστυχώς, κύριε Πρωθυπουργέ, απέναντι σε αυτή την τραγική πραγματικότητα, το ενδιαφέρον και οι ευθύνες της κεντρικής εξουσίας εξαντλούνται σε κάποιες θολές υποσχέσεις, αλλά ακόμη κι αυτές πριν ένα περίπου μήνα εξανεμίστηκαν, όταν η Υπουργός Περιβάλλοντος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτού στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι "είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε το ολικό χρώμιο από το εξασθενές χρώμιο"!

Είναι αδιανόητο, μία υπουργός να ανατρέπει κατ' αυτόν τον τρόπο τα επιστημονικά δεδομένα και να αγνοεί τις ολέθριες επιδράσεις του εξασθενούς χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της κατάποσης, της εισπνοής και της δερματικής επαφής.

Είναι ανεπίτρεπτο, μάλιστα, να καλύπτεται πίσω από την αναχρονιστική και απάνθρωπη εγκύκλιο που εξέδωσε το 2007 ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με την οποία το νερό θεωρείται κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, όταν η περιεκτικότητά του σε ολικό χρώμιο είναι μέχρι 50 μg/lt, ανεξάρτητα από την όποια περιεκτικότητά του σε εξασθενές χρώμιο!

Με τη συγκεκριμένη τοποθέτησή της, η κυρία Υπουργός, ακυρώνει εμμέσως πλην σαφώς την Κ.Υ.Α. 20488/30-5-2010, η οποία θέτει ως ανώτατο επιτρεπτό όριο περιεκτικότητας εξασθενούς χρωμίου στο νερό του Ασωπού τα 3 μg/lt.

Επιπλέον, προσβάλλει και θέτει υπό αμφισβήτηση και αυτή ακόμη την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, βάσει της οποίας απαγορεύεται η παροχή νερού για οικιακή και βιομηχανική χρήση με περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου μεγαλύτερη των 2 μg/lt, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται ενός μηνός φυλάκιση για τον υπεύθυνο δημοτικό άρχοντα, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Δήμαρχος Μεσσαπίων και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ, κ. Αντώνης Μπαζώτης.

Δεν τολμούμε, κύριε Πρωθυπουργέ, να πιστέψουμε ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν η δήλωση-τοποθέτηση της κυρίας Μπιρμπίλη να εκφράζει την κυβέρνηση συνολικά και εσάς προσωπικά, για τούτο και ζητούμε την παρέμβασή σας.

Διότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια χρονοτριβής και η μόνη ελπίδα αυτή τη στιγμή, για να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή του τόπου μας, είναι η άμεση εξαγγελία και υλοποίηση δραστικών μέτρων εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας".

Οι προτάσεις του Συλλόγου για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Σύλλογος καταθέτει σειρά προτάσεων, οι οποίες εκτιμά ότι κινούνται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος και οι οποίες είναι οι εξής:

  • "1) Κατασκευή μονάδων αδρανοποίησης των τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων.
  • 2) Αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.).
  • 3) Δημιουργία ενιαίου φορέα έγκρισης των Μ.Π.Ε. και ουσιαστικοποίηση των ελέγχων υπό την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
  • 4) Έκδοση Κ.Υ.Α. για τη διάκριση εξασθενούς και ολικού χρωμίου, όσον αφορά στο νερό οικιακής χρήσης πρώτα και κύρια.
  • 5) Υλοποίηση της εγκεκριμένης μελέτης για την κατασκευή φράγματος άρδευσης στα Ψαχνά.
  • 6) Αμεση εξασφάλιση υγιεινού και επαρκούς πόσιμου νερού μέσω της ΕΥΔΑΠ για όλη την Κεντρική Εύβοια".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.