Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

"Αμεσα ζητούμενο το χαμόγελο του... δημοσίου υπαλλήλου..."

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010, 14:09
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




- - - -

του Γιώργου Μητροπέτρου,
Οικονομολόγος -Καθηγητής Δ.Ε.,
Πρώην πρόεδρος του 9ου Π.Τ.
του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουμε είναι τέτοια που δεν επιτρέπει ούτε ενθουσιασμούς ούτε βέβαια πανηγυρισμούς..!

Η οικονομική καταχνιά, που έχει ξαπλωθεί στην Ελληνική κοινωνία και τα όποια μέτρα, κτυπούν στην καρδία τα μικρά και μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια..!

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για την σωτηρία της χώρας και η λήψη επώδυνων οικονομικών μέτρων έχουν προβληματίσει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους...!

Η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα...!

Οι Τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν ούτε και τις υγιείς επιχειρήσεις..!

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ΤΕΜΠΜΕ δεν μπορούν να υλοποιηθούν, προσκρούοντας στα γραφειοκρατικά γρανάζια των Τραπεζών..!

Πολλά μπορεί... να συμβαίνουν σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που έρχεται μετά από μια «πλαστική» και πλασματική οικονομική πραγματικότητα, ευφορίας απάθειας και ευδαιμονίας...!!

Ένα όμως δεν πρέπει επ' ουδενί να συμβεί ...!

Να χάσουμε το χαμόγελο και την αισιοδοξία.!

Να χάσει το χαμόγελο, ένας λαός φύση και θέση αισιόδοξος, φιλότιμος και ευαίσθητος.

Οποιοδήποτε πρόγραμμα συντάξει η όποια Κυβέρνηση, όσο αισιόδοξο, τεκμηριωμένο, και επιστημονικά εμπεριστατωμένο να είναι, εκπονημένο από ντόπιους ή ξένους ειδικούς-συμβούλους, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, όταν χάσει το χαμόγελο και την αισιοδοξία του ο Δημόσιος Υπάλληλος.

Δεν μπορεί, όλος ο μηχανισμός του κράτους να έχει κατηφείς και πικραμένους Υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται τώρα, όσο ποτέ, να υπερβάλλουν εαυτούς, ώστε οι στόχοι να επιτευχθούν και το κράτος να γίνει αξιόπιστο και ειλικρινές απέναντι στο πολίτη, επαγγελματία, επενδυτή και τουρίστα!

Η όλη προσπάθεια την οποία η Κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό έως και όλους τους Υπουργούς θα καταβάλει, πρέπει να έχει σήμερα ένα στόχο, να επαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη όλων αυτών που δίνουν και θα δώσουν την μάχη για την επίτευξη των στόχων...!!

Δεν είπε κανείς, πως όλοι είναι ίδιοι, είτε στην θετική ή την αρνητική πλευρά..., ούτε, πως όλοι, έχουν, τόσα χρόνια, δώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Δεν φταίνε μόνο, όλοι αυτοί...!

Τώρα όμως, στην ισοπεδωτική λογική της μείωσης των αποδοχών, της αλλαγής των ορίων ηλικίας και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, των επερχόμενων μειώσεων από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και των τόσων άλλων που ακούγονται, δημιουργούν μόνιμη αγωνία και ανασφάλεια για το μέλλον των ιδίων των Υπαλλήλων αλλά και των οικογενειών τους.
Επιπλέον, και το πιο σημαντικό για την ψυχολογία όλων μας, είναι η εμφανής και διάχυτη πικρία που έχει επικαθίσει στα πρόσωπα σχεδόν όλων των Υπαλλήλων.

Υποχρέωση της συντεταγμένης πολιτείας είναι, πως πρέπει να έχει όλο το στελεχιακό δυναμικό της χαρούμενο, αισιόδοξο, αποφασιστικό, ενεργό και αξιόμαχο, και με το χαμόγελο στα χείλη...!

Αυτό είναι το ζητούμενο...! Εδώ, είναι το θέμα!

Πως..; μέσα σε αυτή την σκοτεινιά, η οποία μεγεθύνεται από... κάποιους, θα μπορέσει η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να περάσει το μήνυμα της αισιοδοξίας και να πετάξει από την διάθεση και την όψη των Δημ. Υπαλλήλων την κατήφεια, την απαισιοδοξία και την πίκρα..;

Χρειάζεται και επιβάλλεται να ανεβάσει η Κυβέρνηση το ηθικό των Δ.Υ., έστω, με ένα μεγάλο ευχαριστώ, έστω με μια δήλωση, ότι δεν φταίνε αυτοί για την θέση της χώρας σήμερα, έστω με την αναγνώριση της προσφοράς τους, έστω με πράξεις και λόγια που να κεντρίσουν το ανεπανάληπτο και διαχρονικό Ελληνικό φιλότιμο!

Βέβαια, μέσα στα παραπάνω, θα πρέπει η πολιτεία να είναι έντιμη και εντάξει στις υποχρεώσεις της, απέναντι σε όλους τους υπαλλήλους.

Είναι φτηνή η δικαιολογία, να καθυστερεί να πληρώνει εκτός έδρας ή αποζημιώσεις, επικαλούμενη την ...κρίση!

Δεν πρέπει, με την όποια υστέρηση εσόδων να ξεσπούν οι «οικονομικοί παράγοντες» και οι δανειστές μας, στην περαιτέρω μείωση αποδοχών και περικοπή επιδομάτων και στο τέλος-τέλος αυτής της ίδιας της ...αξιοπρέπειας..!

Αυτή, δεν συναλλάσσεται με τίποτα, ούτε με χρήματα, ούτε με την μείωση του όποιου ελλείμματος.

Είναι αδιαπραγμάτευτη αξία, ελληνοκεντρική, πατριωτική και ανθρώπινη.!

Αυτή, την χαμένη αξιοπρέπεια του Δ.Υ., ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί από την Δ.Ε.Θ. μπορούν και πρέπει να ανατάξουν..!

Έτσι, σίγουρα θα επανέλθει το χαμόγελο στα χείλη των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και όλου του Ελληνικού Λαού..!

Αναγκαία ψυχολογική και ηθική τόνωση ...το έχει ανάγκη ο λαός, το έχει ανάγκη ο τόπος.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.