Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Το ΚΚΕ για τη φωτιά στην Κάρυστο. Ζητά τη λήψη μέτρων προφύλαξης και καταβολή των αποζημιώσεων

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010, 11:37
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




- - - -

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ με αφορμή την πυρκαγιά στην Κάρυστο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στους πληγέντες και παράλληλα συγχαίροντας τους κατοίκους που βοήθησαν στη μάχη της κατάσβεσης και απέτρεψαν μεγαλύτερες καταστροφές.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η περιοχή είναι στόχος μεγάλων συμφερόντων και "εκεί θα πρέπει να αναζητήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τους εμπρηστές" .

Καλούν, επίσης, τους κατοίκους να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν τώρα, επειδή η επικίνδυνη περίοδος για τις πυρκαγιές, συνεχίζεται:

  • "Αμεση ενίσχυση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κάρυστο. Ενίσχυση του Δήμου Καρύστου με πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μέσα.
  • Λήψη μέτρων πυροφύλαξης των περιοχών με αναπτυγμένη βλάστηση. Δημοσάρη, Καστανολόγγος, Ρούκλια, Αγ. Δημήτρης, Μελισσώνα, Παραδείσι, Πανωχώρι Πλατανιστού κ.ά.
  • Αμεση καταγραφή ζημιών για την αποζημίωση και πληγέντων (καμένα σπίτια, καλλιέργειες, γεωργικές εγκαταστάσεις, υποδομές του Δήμου).
  • Αποζημιώσεις 100% των ζημιών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, στήριξη των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές.
  • Αμεσα αντιπλημμυρικά έργα σε Μεκουνίδα, Γραμπία, Κοκάλοι, Παλιά Χώρα, Μύλοι, Αετό. Ανάλογα μέτρα σε Λάλα, Καλύβια, Νικάσι, Αλαμανέικα για τις συνέπειες από την πυρκαγιά τον Ιούλη.
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Καρύστου για την αποκατάσταση ζημιών και αυξημένων υποχρεώσεων αντιμετώπισης των αυξημένων προβλημάτων που προέκυψαν σε υποδομές".

Ανοχύρωτη η χώρα απέναντι στις πυρκαγιές

Ευθύνες στο κράτος και στους τοπικούς άρχοντες επιρρίπτει το ΚΚΕ για το γεγονός, ότι η Εύβοια, αλλά και όλη η Ελλάδα είναι εντελώς ανοχύρωτη απέναντι στις πυρκαγιές, αλλά και σε κάθε είδους φυσική καταστροφή.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "Οι φωτιές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Κάρυστο που έκαψαν σπίτια, δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες, έφεραν με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τους τεράστιους κινδύνους που διατρέχει το φυσικό περιβάλλον, το βιός και η ζωή του λαού.

Η Κάρυστος, η Εύβοια, όπως άλλωστε και όλη η Ελλάδα, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι είναι εντελώς ανοχύρωτες απέναντι στις πυρκαγιές αλλά και σε κάθε είδους φυσική καταστροφή. Οι πρώτες ευθύνες είναι του κράτους και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Όμως και οι τοπικοί άρχοντες Νομαρχία και Δήμοι, όσο υλοποιούν τυφλά την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων θα ελέγχονται, γιατί αδιαφορούν για την υλοποίηση μέτρων αντιπυρικής προστασίας. Θα ελέγχονται γιατί τα μέτρα αυτά δεν τα βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα για τις λαϊκές ανάγκες.

Κάθε χρόνο ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανίκανος γιατί:

  • οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προχωράνε όλο και περισσότερο την εμπορευματοποίηση της γης και την κερδοσκοπία μέσω της αλλαγής χρήσης και εκμετάλλευσης.
  • Γιατί λείπει ο σχεδιασμός για την προστασία και ανάπτυξη των δασών, γιατί διαχωρίζεται εσκεμμένα η πρόληψη από την καταστολή, γιατί έχουμε μείωση των πόρων, άρα έλλειψη προσωπικού, έλλειψη των υποδομών και των μέσων δασοπροστασίας .
  • Γιατί μεθοδευμένα χρόνια τώρα προχωράει από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ ο αποχαρακτηρισμός χιλιάδων στρεμμάτων δάσους. Δεν είναι πρόκληση για τους καταπατητές και τους εμπρηστές οι κυβερνητικές διαρροές στον Τύπο ότι επίκειται νομιμοποίηση όλων των καταπατήσεων προκειμένου να συγκεντρωθούν έσοδα;
  • Γιατί απουσιάζει ένα στοιχειώδες συγκεκριμένο σχέδιο αντιπυρικής δράσης ανά Δήμο και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και οποιοσδήποτε συντονισμός και σχέδιο για την αξιοποίηση του λαϊκού παράγοντα".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.