Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Υποστηρικτής της πράσινης ανάπτυξης στο νέο δήμο Κύμης - Αλιβερίου ο Δημήτρης Κατσούλης

Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010, 13:33
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Ο δήμαρχος Αυλώνος, κ. Δημήτρης Κατσούλης, βλέπει θετικά την πρόταση για την ανάπτυξη της περιοχής του δήμου Κύμης - Αλιβερίου, που κατατέθηκε από το σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και την Greenpeace, αλλά και τις παρεμβάσεις του Δημήτρη Πιπεργιά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Όπως αναφέρει ο κ. Κατσούλης:

"Είναι παρήγορο ότι αυτή την περίοδο κατατίθενται προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και ειδικότερα ιδέες και σχέδια για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης με την ορθολογική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα, πέρα των αιολικών πάρκων, για την διαμόρφωση φωτοβολταϊκών μονάδων. Η πρόταση της Greenpeace και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και σίγουρα πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδίου για την πράσινη ανάπτυξη. Επίσης οι παρεμβάσεις του πρώην Βουλευτή Δημήτρη Πιπεργιά για την «απελευθέρωση» των φωτοβολταϊκών μονάδων στην περιοχή αποτελεί έναυσμα για νέες διεκδικήσεις από την τοπική κοινωνία για την άρση του αποκλεισμού και την αξιοποίηση της πρόσφατης νομοθεσίας που επιτρέπει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ σε περιοχές υψηλής γεωργικής αποδοτικότητας".

Ο δήμαρχος αναφέρεται και στην περίπτωση των εκτάσεων των αναδασμών σε Αχλαδερή και Νεοχώρι, όπου πολλοί ιδιοκτήτες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Ο Δήμος Αυλώνος διαθέτει επίσης αγροτεμάχια σε αυτές τις περιοχές και στοχεύει στη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις επενδύσεις. Με το νέο νόμο οι επενδύσεις στις οποίες μετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση σε ποσοστό άνω του 30% αποκτούν προτεραιότητα στις επιχορηγήσεις έναντι των αμιγών ιδιωτικών επενδύσεων. Ο κ. Κατσούλης σημειώνει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ιδέα των «συμμετοχικών επενδύσεων» όπου περισσότεροι ιδιοκτήτες μπορούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και ότι θα πρέπει να κινηθούν ενεργότερα προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης για να αρθεί ο αποκλεισμός της περιοχής από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών μονάδων.

Σταθερός στόχος όμως για το δήμαρχο Αυλώνος αποτελεί η διεκδίκηση και δεύτερης μονάδας Φυσικού Αερίου στο Αλιβέρι αλλά και η διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου για οικιακή και βιομηχανική χρήση στην περιοχή. Επίσης η ΔΕΗ πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στην ολοκλήρωση της επεξεργασίας της πρότασης για την ολοκλήρωση, αξιοποίηση του Φράγματος Σέττας - Μανικίων και για την εγκατάσταση ενός ή δύο Υδροηλεκτρικών Μονάδων Παραγωγής Ενέργειας διαμορφώνοντας έτσι τη σύνθεση του πράσινου ενεργειακού κέντρου στην περιοχή του Αλιβερίου.

Τέλος, ο κ. Κατσούλης επαναφέρει την πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Ελέγχου και Προστασίας του Περιβάλλοντος στο Αλιβέρι, την οποία είχε καταθέσει δημοσίως από το 2008 και η οποία θα αναδιατυπωθεί.

Επίσης, ο Δήμος Αυλώνος σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και την ΜΚΟ «Εργοερευνητική» προχωράει άμεσα στην εγκατάσταση μετρητή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από σωματίδια και ηλεκτρομαγνητικά πεδία με άμεση ροή των αποτελεσμάτων στην υπό ανανέωση ιστοσελίδα του δήμου, περίπου σε δεκαπέντε ημέρες, ενώ αναμένει την έγκριση ενός διακρατικού προγράμματος (Ελλάδα-Ιταλία-Βουλγαρία-Κροατία-Σερβία-Ρουμανία -Αυστρία-Ουγγαρία) για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται και η εγκατάσταση κέντρου μετρήσεων και ελέγχου. Στο πρόγραμμα από την Ελλάδα πρόκειται να συμμετάσχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Δήμος Αυλώνος σήμερα αλλά και ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου, στη συνέχεια, που θα τον διαδεχθεί.

Σχετικά θέματα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.