Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Πρόταση Κατσούλη για ένα Αλιβέρι " πρότυπο κέντρο πράσινης ενέργειας"

Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2008, 18:16
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Ο δήμαρχος Αυλώνος, Δημήτρης Κατσούλης, με ανακοίνωσή του, τοποθετείται στο θέμα του λιθάνθρακα και στο μέλλον του Ενεργειακού Κέντρου Αλιβερίου, καταθέτοντας και τις προτάσεις του. Παρατίθεται η ανακοίνωση του κ. Κατσούλη:

"1. Η επιλογή των καυσίμων που μετέχουν στο Ενεργειακό Ισοζύγιο της χώρας αποτελεί πρωτίστως ευθύνη της Κυβέρνησης αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Οι φορείς αυτοί οφείλουν να κατευθυνθούν προς την προώθηση της «πράσινης ενέργειας» περιορίζοντας διαρκώς την χρήση των συμβατικών ρυπογόνων καυσίμων. Η θέση τους αυτή πρέπει να είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική.

2. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την υλοποίηση πολιτικών εισαγωγής ρυπογόνων καυσίμων στην παραγωγή ενέργειας τόσο γιατί οι ίδιες θα υποστούν τις συνέπειες της ρύπανσης όσο και γιατί οι ίδιοι οι πολίτες θα υποστούν το κόστος της εξαγοράς των ρύπων. Η στάση της Κυβέρνησης και των φορέων της Ενέργειας αποπροσανατολίζει τους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν σαφή εικόνα των επιλογών της υπεύθυνης Πολιτείας. Αντίστοιχης ευθύνης πρέπει να είναι και η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των άλλων πολιτικών κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως το βάρος της Απόφασης δεν μπορεί να μεταφέρεται στις τοπικές κοινωνίες.

3. Η ηγεσία της ΔΕΗ έχει χάσει προ πολλού την έξωθεν καλή μαρτυρία και δεν είναι σε θέση να χαράξει την ενεργειακή πολιτική της χώρας, ούτε εξάλλου αυτός είναι ο ρόλος της. Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας στις διεθνείς συνθήκες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αλλά και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να χαράξει και να κατευθύνει την ΔΕΗ στην υλοποίηση μίας αποτελεσματικής πολιτικής για την «πράσινη ενέργεια». Αντί αυτού σήμερα παίζει κρυφτό με το θέμα της εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο διαμορφώνοντας περισσότερο την εικόνα της πρακτόρευσης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων παρά την εικόνα μίας υπεύθυνης πολιτικής ηγεσίας.

4. Θέση μας είναι η απόρριψη του λιθάνθρακα ως καυσίμου για την παραγωγή ενέργειας και η διαμόρφωση του εθνικού ενεργειακού ισοζυγίου με καύσιμα που διασφαλίζουν την μείωση των ρύπων και την ανταπόκριση της Ελλάδας στις διεθνείς της δεσμεύσεις και τον προσανατολισμό προς την «πράσινη ενέργεια», ενθαρρύνοντας εμπράκτως και αποτελεσματικά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

5. Η ανάπτυξη όμως του Ενεργειακού Κέντρου του Αλιβερίου αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο της τοπικής κοινωνίας η οποία απαιτεί από όλους Κυβέρνηση και Πολιτικά Κόμματα την διαμόρφωση και παρουσίαση ενός συγκεκριμένου σχεδίου και χρονοδιαγράμματος. Η διαχρονική απαξίωση του Ενεργειακού Κέντρου του Αλιβερίου δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καλούμε όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τόσο τους κυβερνώντες που καλούνται άμεσα να δώσουν σαφές και συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης όσο και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν με συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις. Είναι προφανές ότι η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει μία επιπλέον βαρύνουσα ευθύνη. Οφείλει να δώσει με απόλυτη σαφήνεια τον πρόγραμμά της για το Αλιβέρι. Οι πολίτες θέλουν να έχουν ξεκάθαρες λύσεις για να κρίνουν και να αποφασίσουν. Το Αλιβέρι απαιτεί στήριξη και προοπτική.

6. Η τοπική κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη. Όσο διαιρείται τόσο χάνει. Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι αγώνας ιερός γιατί είναι αγώνας για την ζωή. Το διακύβευμα όμως της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος πρέπει να ζει σε συνθήκες ποιότητας ζωής και ανάπτυξης. Ο άνεργος, ο οικογενειάρχης που δεν έχει εισόδημα, ο επαγγελματίας που δεν έχει πελάτες δεν μπορούν να αποτελέσουν μία κοινωνία δυναμική που αγωνίζεται και επιβάλλει τους όρους της για την προστασία του περιβάλλοντος. Η φτώχια είναι εξάλλου συνέπεια της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και επομένως η καταπολέμησή της είναι προϋπόθεση για την προστασία του. Συνεπώς η εξασφάλιση της απασχόλησης και την οικονομικής ανάπτυξης είναι όρος για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών στον αγώνα τους για την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό είναι το διακύβευμα της αξιοβίωτης ανάπτυξης. Αυτή την χρυσή τομή οφείλουμε να εμπεδώσουμε στις τοπικές μας κοινωνίες. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σκληρός αγώνας και κυρίως πρωτοβουλίες από τις τοπικές ηγεσίες. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία. Οι διχασμένες κοινωνίες γίνονται εύκολα βορά σε κάθε λογής «γυρολόγους».

7. Το Αλιβέρι αποτελεί, μετά την Χαλκίδα, τον σημαντικότερο Βιομηχανικό και Βιοτεχνικό Κέντρο της Εύβοιας. Όσο όμως αφήνονται στην τύχη τους επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε αυτές το μέλλον προοιωνίζεται ζοφερό. Χρειάζεται συστράτευση της τοπικής κοινωνίας για την άμεση διεκδίκηση της αναβάθμισης του δευτερογενή τομέα στην περιοχή της Ανατολικοκεντρικής Εύβοιας με την δημιουργία οργανωμένης, σύγχρονης και με πληρότητα υποδομών Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ). Αυτό πρέπει να γίνει παράλληλα με την ανάπτυξη αντιρρυπαντικών υποδομών και δομών προστασίας του περιβάλλοντος. Η άμεση προώθηση των αναγκαίων οδικών αξόνων από την Χαλκίδα έως το Αλιβέρι και από εκεί έως τον Λιμένα της Κύμης αποτελεί επίσης κρίσιμη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής. Δυστυχώς σε αυτά τα θέματα Τοπικές Αρχές και τοπική κοινωνία παραμένουμε βωβοί θεατές. Απαιτείται ένα ειδικό σχέδιο ανάπτυξης που να ενώνει και να συνεγείρει τις τοπικές δυνάμεις. Αυτό αποτελεί ληξιπρόθεσμο χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών. Οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες τώρα. Το ζήτημα της Ενέργειας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού το σχεδίου και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά.

8. Σημαντικό και δυναμικό μέρος της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας είναι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Οι προσδοκίες τους και οι αγωνίες τους πρέπει να αποτελέσουν σημείο αναφοράς σε έναν οργανωμένο τοπικό κοινωνικό διάλογο που θα έχει το επίκεντρο την βιώσιμη και αξιοβίωτη ανάπτυξη του Αλιβερίου και της Ανατολικοκεντρικής Εύβοιας. Χρειάζεται λοιπόν να οικοδομηθούν δυνατές κοινωνικές συμμαχίες ανάμεσα στους ανθρώπους που μοχθούν στην παραγωγή της ενέργειας και τους πολίτες που οφείλουν να αγωνιούν για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Μόνο η ενότητα της τοπικής κοινωνίας θα εγγυηθεί την προοπτική του Αλιβερίου και της ευρύτερης περιοχής.

9. Στόχος μας λοιπόν πρέπει να είναι ο αγώνας για τη βιώσιμη και αξιοβίωτη ανάπτυξη και ειδικότερα για την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» και της «πράσινης ενέργειας». Ο αγώνας αυτός έχει όμως στο επίκεντρό του την αναβάθμιση, την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του Ενεργειακού Κέντρου του Αλιβερίου. Διαφορετικά γίνεται αγώνας άγονος. Για να πετύχουμε σε αυτόν τον αγώνα απαιτείται η ενότητα της τοπικής κοινωνίας. Για να την πετύχουμε πρέπει να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές όλες τις πτυχές για την επίτευξη του στόχου.

10. Η τοπική κοινωνία του Αλιβερίου και της ευρύτερης περιοχής ενωμένη πρέπει να στείλει το μήνυμα:

  • Απαιτούμε την ενίσχυση και την ανάπτυξη του Ενεργειακού Κέντρου του Αλιβερίου. Αυτή η απαίτηση είναι αδιαπραγμάτευτη για το Αλιβέρι και την Εύβοια.
  • Προτείνουμε το Ενεργειακό Κέντρο του Αλιβερίου να γίνει πρότυπο Κέντρο «Πράσινης Ενέργειας», συνεπώς να μην επιμείνει η ΔΕΗ στη χρήση του Λιθάνθρακα, και σε κάθε περίπτωση να υπάρξουν συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί στόχοι, ελέγξιμοι αποτελεσματικά και κυρίως ευρισκόμενοι υπό τον τοπικό κοινωνικό έλεγχο. Έχουμε ήδη προτείνει την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Κοινωνικού Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος στο Αλιβέρι.
  • Απαιτούμε η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να γίνει με όρους κάλυψης των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Βασική προϋπόθεση γιαυτό είναι η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις επενδύσεις γιατί τότε μόνο εξασφαλίζεται η τοπική αποδοτικότητα, στοιχείο ταυτόσημο με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η παραχώρηση της χρήσης των δημοσίων δασικών εκτάσεων στους ΟΤΑ και η αξιοποίησή τους για την χωροθέτηση Μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στην απόδοση ενός δυναμικού τοπικού πόρου.
  • Η αναβάθμιση του Ενεργειακού Κέντρου πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικότερο αναπτυξιακό σχέδιο για το Αλιβέρι και την Ανατολικοκεντρική Εύβοια που να θεμελιώνεται στην οργανωμένη σε υποδομές και αντιρρυπαντικές τεχνολογίες Βιομηχανική Περιοχή, στην δημιουργία ευκαιριών με την χωροθέτηση στην περιοχή τόσο Τεχνολογικών Ιδρυμάτων όσο και Ερευνητικών Κέντρων στον τομέα της «Πράσινης Ενέργειας» και της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, στον σαφή προσδιορισμό των χρήσεων γης, στην ανάδειξη της παράκτιας ζώνης στον τομέα του τουρισμού,. Όλα αυτά, σε άμεση σχέση με την αναβάθμιση των υφισταμένων αξόνων ανάπτυξης με τα προ πολλού αναγκαία έργα προσπελασιμότητας (σύγχρονος διευρωπαϊκών προδιαγραφών οδικός άξονας Χαλκίδα - Αλιβέρι- Λιμάνι Κύμης), θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και θα καλύψουν σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες που επιφέρει η τεχνολογική εξειδίκευση στον «πράσινο» ενεργειακό τομέα.

Η συνεργασία των Δημοτικών Αρχών, των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών φορέων είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Πάνω από όλα χρειάζεται η ανοικτή λαϊκή διαβούλευση ως αφετηρία μίας συλλογικής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας για το Αλιβέρι και την Εύβοια. Ο Δήμος Αυλώνος προς αυτή την κατεύθυνση θα πάρει πρωτοβουλίες με αφετηρία την συζήτηση με όλους τους φορείς στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008".

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.