...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Ο σύλλογος Αλιβερίου δίνει τη μάχη για πράσινη ανάπτυξη

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010, 11:39
- - -

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου πήρε την πρωτοβουλία και ανέθεσε σε επιστήμονες της περιοχής μέλη του Συλλόγου να εκπονήσουν ένα σχέδιο για την Πράσινη Ανάπτυξη στο Αλιβέρι. Μετά από μελέτη της ιστορίας και των προβλημάτων της περιοχής και γνωρίζοντας και τις ανάγκες των κατοίκων σε συνάντηση του προέδρου του Συλλόγου και εκπροσώπου της Επιτροπής Μαζικών Φορέων Αλιβερίου Γ. Λαγανά στις 5 Ιουνίου, με στελέχη της μεγάλης περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace όπου τους παρουσίασε την πρόταση, η Greenpeace υιοθέτησε την πρόταση επεξεργάστηκε το σχέδιο που αφορά τον φωτοβολταϊκό πάρκο 50 MW στον χώρο του παλιού ορυχείου.

Όπως έχει ήδη δημοσιευτεί, στις 12 Ιουλίου κατέθεσαν από κοινού στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και στη Διοίκηση της ΔΕΗ την πρόταση για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Αλιβέρι ισχύος 50 MW και τη δημιουργία 30 θέσεων εργασίας.

Ο σύλλογος σημειώνει ότι η πρόταση που κατατέθηκε αποτελεί και μια απάντηση σε όσους καταλογίζουν στο περιβαλλοντικό κίνημα ότι είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής και ότι δήθεν οι κινητοποιήσεις κλπ υποκινούνται από ιδιωτικά συμφέροντα ενάντια στη ΔΕΗ, καθώς και ότι η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να ξεκινήσει από το Αλιβέρι από τον τόπο που ξεκίνησε ο εξηλεκτρισμός της χώρας μας και όπως και τότε έτσι και τώρα θα πρέπει να γίνει από την ΔΕΗ μια ΔΕΗ όπου το Δημόσιο θα έχει το πάνω χέρι μια ΔΕΗ στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.

Ως δράσεις για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της περιοχής προτείνονται:

  • 1. Συγκρότηση τεχνικής μηχανολογικής βάσης υποστήριξης του ενεργειακού κέντρου και συνεργείου μεταλλικών κατασκευών Α.Π.Ε.
  • 2. Ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλευτικού ιστορικού μουσείου, κατά τα πρότυπα δεκάδων Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών μεταλλείων. Η ανάδειξη των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων (υπόγειες στοές, κτίρια του περασμένου αιώνα, σιδηροδρομικές γραμμές), μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για σχολεία και άλλους επισκέπτες.
  • 3. Ίδρυση και λειτουργία σχολής Ενεργειακών Τεχνολογιών της ΔΕΗ ή και του Δημοσίου.
  • 4. Δημιουργία πρότυπου φυσικού πάρκου επανασύστασης και ανάδειξης της νότιας παραμεσόγειας χλωρίδας και πανίδας.
  • 5. Ανάδειξη της υδάτινης λεκάνης στην θέση «Αποκάλυψη» ως υδροβιότοπου.
  • 6. Ανάπτυξη περιαστικών αλσυλλίων πέριξ των νέων εγκαταστάσεων, και συντήρηση των υπαρχόντων.

Ο Σύλλογος Προστασίας, τέλος, ευχαριστεί τα μέλη του που επεξεργάστηκαν το σχέδιο για την περιοχή τον Γ. Κατσαμάγκο, πρώην Γενικό Διευθυντή του ΙΓΜΕ μεταλλειολόγο μηχανικό, Ευγ. Σπίθα τοπογράφο μηχανικό και Ν. Στουπή γεωπόνο.

Σχετικό θέμα:

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Ιουλίου 2010