Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Συνεχίζεται η κυβερνητική αδιαφορία για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στη Μεσσαπία

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010, 16:53
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




- - - -

Ερώτηση κατέθεσαν στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Μαυρίκος και Θανάσης Παφίλης για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της Κεντρικής Εύβοιας με βαρέα μέταλλα. Στην ερώτησή τους αναφέρουν τα παρακάτω:

"Προκλητική στάση συνεχίζει να κρατάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι αυτό της μόλυνσης με βαρέα μέταλλα του υδροφόρου ορίζοντα της Κεντρικής Εύβοιας. Εδώ και οχτώ μήνες έχουν έρθει στη δημοσιότητα μετρήσεις του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του ΙΓΜΕ που πιστοποιούν πως ο υδροφόρος ορίζοντας των Δήμων Μεσσαπίων και Ν. Αρτάκης είναι μολυσμένος με εξασθενές χρώμιο, νικέλιο και άλλα βαρέα μέταλλα, τα οποία εντοπίζονται σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες στο νερό (τόσο σε γεωτρήσεις όσο και στο δίκτυο ύδρευσης). Τον Οκτώβρη του 2009 αναλύσεις χώματος που πραγματοποιήθηκαν από τα εργαστήρια αναλυτικής χημείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξαν μόλυνση και στο έδαφος της περιοχής, συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα Τριάδας.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα εντονότερο αν σκεφτεί κανείς πως μεγάλο μέρος της οικονομίας της περιοχής στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή. Παρά τις αντιδράσεις και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις τόσο του ΚΚΕ όσο και φορέων της περιοχής η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Από τα ίδια τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στην Κεντρική Εύβοια, στην Αυλίδα και στην ευρύτερη περιοχή, η επικίνδυνη κατάσταση που διαιωνίζεται με τον Ασωπό ποταμό έχουν την ίδια βάση, την πολιτική που στηρίζει και υπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχάνων, γενικότερα τα μεγάλα συμφέροντα, την ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος.

Με βάση τα παραπάνω και παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο υδροφόρος της κεντρικής Εύβοιας είναι ενιαίος ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να εφοδιάσει την περιοχή με καθαρό πόσιμο νερό για τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και να εξασφαλίσει νερό για τις ανάγκες των αγροτών, κτηνοτρόφων και των επιχειρήσεων τροφίμων που λειτουργούν στην περιοχή;
  • Τι μέτρα θα παρθούν ώστε να απορρυπανθεί με τον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο η περιοχή και να σταματήσει η έκθεση των κατοίκων σε κινδύνους;
  • Τι ενέργειες θα γίνουν ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους για την μόλυνση.
  • Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να γίνουν με ευθύνη του κράτους οι απαραίτητες μετρήσεις για εξασθενές χρώμιο, νικέλιο και άλλες καρκινογόνες ουσίες, να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα και να ενημερωθούν οι κάτοικοι και των υπόλοιπων δήμων της Κεντρικής Εύβοιας;
  • Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για τους αγρότες και για την προστασία των προϊόντων τους;
  • Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή ώστε να καταγραφούν οι επιπτώσεις στους κατοίκους από τη χρόνια έκθεση τους στις καρκινογόνες ουσίες;"

Σχετικά θέματα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.