Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Χρηματοδοτείται με 6.900.000 ευρώ το λιμάνι της Κύμης

Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2009, 20:45
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Ο δήμαρχος Κύμης, Δημήτρης Θωμάς, αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος μετά την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελή Σκλιά για την ένταξη του έργου "Τροποποίηση και εκσυγχρονισμός λιμένα Κύμης" στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013 και τη χρηματοδότησή του με το ποσότ ων 6.900.000 ευρώ.

Από το δήμο Κύμης συντάχθηκε εγκαίρως η μελέτη του έργου και πάρθηκαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε να είναι ώριμο και να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση στο ΕΣΠΑ. Αρχικά, ανατέθηκε η μελέτη σκοπιμότητας, με την οποία έγινε διερεύνηση από τεχνική, οικονομική και περιβαλλοντολογική άποψη της σκοπιμότητας και εφικτότητας ανάπτυξης του λιμένα Κύμης, καθώς και οι τέσσερις φάσεις ανάπτυξης του.

Για την πρώτη φάση, που αφορά την παλιά λεκάνη του λιμανιού με την οποία προβλέπεται η ανάπτυξη του επιβατικού - τουριστικού λιμένα, συντάχθηκε από τον Δήμο η οριστική μελέτη, η οποία και χρηματοδοτείται.

Ο δήμαρχος ευχαριστεί δημόσια την πολιτεία, το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Σκλιά, όπως και τον προκάτοχό του κ. Σκορδά, καθώς και τη Διαχειριστική Αρχή και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια περιοχή όπως η Εύβοια, αλλά και την αναπτυξιακή αξία αυτής της παρέμβασης, ανταποκρίθηκαν θετικά και συνέβαλαν αποφασιστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Όπως προβλέπεται από τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο λιμένας της Κύμης ως Διεθνούς ενδιαφέροντος -Εθνικής Σημασίας αναμένεται να θέσει σε τροχιά ανάπτυξης την ευρύτερη περιοχή. Λόγω της θέσης του, χαρακτηρίστηκε Λιμένας - Διεθνής πύλη εξόδου της χώρας, που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κομβικό σημείο και να συνδέσει την Κεντρική Ελλάδα με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Βόρεια Ελλάδα και τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου, προσφέροντας τη δυνατότητα ενός ταξιδιού προς οποιονδήποτε μακρινό προορισμό, με τις λιγότερο δυνατές πλεύσιμες ώρες. Θα εξυπηρετεί πλήθος κόσμου που θέλει να ταξιδέψει από και προς Βόρειες Σποράδες και Βόρειο Αιγαίο, Λήμνο, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Χίο, Μυτιλήνη, Εύξεινο Πόντο και Μικρασιατικά παράλια.

Με το έργο αυτό που σύντομα πλέον θα δημοπρατηθεί προβλέπονται:

  • α) Η κατασκευή κρηπιδωμάτων στον προσήνεμο μώλο (μπροστά από το «Ρίχτυ»), για την εξυπηρέτηση επιβατηγών πλοίων της ακτοπλοΐας (Ε/Γ, Ο/Γ) και κρουαζιερόπλοιων, τα απαραίτητα κτίρια χώρων αναμονής των επιβατών, εκδοτηρίων, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, αναψυκτήρια και γραφεία.
  • β) Το μπάζωμα μεγάλου τμήματος του παλιού λιμανιού για στάθμευση - συντήρηση και διαχείμαση σκαφών, με τις απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση πολλών τύπων σκαφών.
  • γ) Εκβάθυνση της λεκάνης σε βάθος 8.50 μέτρων για την υποδοχή μεγάλων σκαφών.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη του οδικού άξονα Χαλκίδα - Κύμη προϋπολογισμού 2.000.000 €.

Σχετικό θέμα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.