Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αποστόλου: "Το σκάνδαλο της Σκύρου ξεπερνάει αυτό της Μονής Βατοπεδίου"

Σάββατο, 4 Ιουλίου 2009, 15:07
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




- - - -

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ευβοίας του ΣΥΝ, με θέμα "Εξελίξεις στο σκάνδαλο της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο", μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και πρώην βουλευτής Εύβοιας υποστήριξε ότι "πρόκειται για σκάνδαλο μεγαλύτερο αυτό της μονής Βατοπεδίου γιατί το Ελληνικό δημόσιο όχι μόνο απώλεσε 39.000 στρέμματα αλλά και κλήθηκε να καταβάλει για την επανάκτηση 1.935 στρεμμάτων 7,5 δις δραχμές (22 εκατομμύρια ευρώ) και ταυτόχρονα το κάλυψε με νομοθετική ρύθμιση εκ των υστέρων. Όπως διευκρίνισε ο κ. Αποστόλου:

"1. Το Ελληνικό Δημόσιο κλήθηκε να καταβάλει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας το 1994 για την απαλλοτρίωση 12 στρεμμάτων αγροτικής γης και 1923 στρεμμάτων δασικού χαρακτήρα εδαφών, που κατά το αρμόδιο Δασαρχείο Αλιβερίου διαχειρίζονταν ως δημόσια, δηλαδή ανήκουν στο δημόσιο, το ποσό των 7,5 δις δραχμών.

2. Το τίμημα των 7,5 δις δραχμών που ορίστηκε, με βάση δικαστικές αποφάσεις είναι εξωπραγματικό - χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις του Δήμου Σκύρου - αλλά και παράνομο γιατί στηρίχτηκε σε συγκριτικά στοιχεία που δεν λαμβάνονταν υπ' όψιν σε εκτιμήσεις δασικού χαρακτήρα εδαφών.

3. Το Δημόσιο αναγνώρισε τα χρυσόβουλα του Νικηφόρου Φωκά του 10ου αιώνα ως τίτλους κυριότητας και παραχώρησε το 2001 στη Μονή 37.000 στρέμματα, παραιτούμενο μετά από γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβούλου του Κράτους και αποδοχή του τότε αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών της αναίρεσης στον Αρειο Πάγο.

4. Όλα τα παραπάνω καλύφθηκαν εκ των υστέρων και νομοθετικά με την προσθήκη, την ύστατη στιγμή, στο άρθρο 15 του ν. 3208/03 σχετικής τροπολογίας".

Το μέλος του ΣΥΝ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Για όλα αυτά τα εγκλήματα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας υπάρχουν ευθύνες και έχουν υπάρξει συγκεκριμένες μεθοδεύσεις που πρέπει, μέσα από τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης να αναδειχθούν και να αποδοθούν".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.