Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αναγνωστάκης: «Χρειάζεται ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για την υλοποίηση...» (Επιχειρησιακό Σχέδιο Δ. Χαλκιδέων - 10/10)

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008, 12:43
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Τη Δευτέρα 14 Απριλίου, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Χαλκιδέων, παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του δήμου 2007-2013. Μετά την εισήγηση του δημάρχου, κ. Ζεμπίλη, κατέθεσαν τις απόψεις τους οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Δημήτρης Αναγνωτάκης, υποστήριξε ότι όσαν ακούστηκαν από τον κ. Ζεμπίλη είναι μια γενικότερη έκθεση μιας στρατηγικής πολιτικής, ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Τόνισε ότι όσα ακούστηκαν δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν σε μια τετραετία ή μια οκταετία με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Κατέθεσε τρεις παρατηρήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε άκρως σημαντικές για το συνδυασμό του, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν στο τελικό κείμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

- Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί μείζον ζήτημα το οποίο θα καθορίσει πολύ τις στρατηγικές επιλογές. Ένας καποδιστριακός δήμος που ενσωματώνει άλλους δήμους πρέπει να ικανοποιήσει άλλου είδους ανάγκες από ένα ιστορικό δήμο όπως είναι τώρα της Χαλκίδας. Αυτό που παρατήρησε ο κ. Αναγνωστάκης είναι ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο βάζει ως μια παράμετρο την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας αλλά δεν εστιάζει και στον επιμερισμό αντιμετώπισης των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής.

- Όλα αυτά που κατέθεσε ο δήμαρχος για να υλοποιηθούν θέλουν τον προϋπολογισμό όχι της Χαλκίδας αλλά της Ελλάδας. Ο κ. Αναγνωστάκης υποστήριξε ότι κατατέθηκαν ιδέες - προτάσεις αλλά δεν ειπώθηκαν οι τρόποι χρηματοδότησης.

Σχολίασε ακόμα ότι δεν έχουν δει δέσμευση του υπουργού του ΠΕΧΩΔΕ, για όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη με τους φορείς. Μπορεί να τα αποδέχτηκε ο κ. Σουφλιάς αλλά δεν υπάρχει ένα δελτίο τύπου που να τα επιβεβαιώνει, σημείωσε.

- Τρίτη παρατήρηση ήταν ότι στρατηγικός στόχος για τη Χαλκίδα θα πρέπει να αποτελέσει η τουριστική αναβάθμιση. Θα πρέπει να επιλεγούν συγκεκριμένες μορφές τουριστικής ανάπτυξης, όπως ο θρησκευτικός και ο σχολικός τουρισμός. Σημείωσε ότι η Χαλκίδα είναι μια ιδιαίτερα όμορφη πόλη και μπορεί να αναπτυχθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με όλες τις σχολικές μονάδες με αφορμή το φαινόμενο της παλίρροιας.

Τέλος, ανέφερε ότι περιμένει τη διαβούλευση για να έχει τη δυνατότητα να εισπράξει όποια πρόταση κατατεθεί και στο επόμενο Δ.Σ. θα τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ο κ. Βαγγέλης Σταματούκος σχολίασε ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχουν μπει όλες εκείνες οι προεκλογικές δεσμεύσεις των μέχρι τώρα διατελεσάντων δημάρχων και αντιπολιτεύσεων του δήμου. Σημείωσε ότι λείπει η πολιτική πρόταση της παράταξης που εκπροσωπεί, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να λείπουν οι όροι επιχείρηση - επιχειρησιακός - ανταγωνιστικότητα και να υπάρχει η υποχρέωση του δήμου να παρέχει υπηρεσίες στους δημότες δωρεάν μια και έχουν πληρώσει από τη φορολογία τους. Ο ίδιος διαφωνεί με τον τρόπο που θα γίνονται οι χρηματοδοτήσεις των έργων, καθώς δεν γίνεται σαφές πως θα χρηματοδοτηθούν τα έργα. Παρατήρησε ότι υπάρχουν αντιφάσεις στο κείμενο, τα οποία ζήτησε να διορθωθούν στην επόμενη εισήγηση.

Όσον αφορά το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα δεν λαμβάνει υπόψη του το γεγονός του καποδιστριακού δήμου που θα αποτελέσει ο δήμος Χαλκίδας και ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνονται από τους όμορους δήμους, όπως ο δήμος Ληλαντίων και στην ανάπτυξη των τριών μορφών παραγωγής, πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το δυναμικό της περιοχής, να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα, που θα δίνει την αυτάρκεια σε βασικά είδη διατροφής στην περιοχή και στο δευτερογενή τομέα που θα επεξεργάζεται αυτή την παραγωγή και ο τριτογενής τομέας δεν μπορεί να παραβλεφθεί και θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των δύο προηγούμενων. Στάθηκε ακόμα στο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των δήμων, ένα ζήτημα που είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα, υπάρχουν σχολεία που κινδυνεύουν, δημόσια κτίρια, που χρονολογούνται πριν το 1985.

Ο κ. Ζεμπίλης, απαντώντας στο σχόλιο του κ. Αναγνωστάκη για τη συνάντηση με τον κ. Σουφλιά, σημείωσε ότι του είναι αδιανόητο ένας υπουργός να ψεύδεται σε όλους τους φορείς και τους κυβερνητικούς βουλευτές και θεωρεί τη δέσμευσή του δεδομένη. Τόνισε ότι θα πρέπει να κεφαλοποιήσουν ο δήμος και οι φορείς την προνομιακή κατάταξη της Χαλκίδας στη θέση που έχει στο γενικό χωροταξικό σχεδιασμό, αλλιώς μια κουκίδα μικρή ή μεγάλη στο χάρτη δεν έχει καμία σημασία.

Τελικά το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με λευκό του συνδυασμού του κ. Αναγνωστάκη και του κ. Σταματούκου.

Σχετικά θέματα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.