Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ζεμπίλης: «Αν μπορούσε να ακούσει ο Μάλλιος θα μας έπαιρνε το Κόκκινο σπίτι πίσω...»

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008, 11:26
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Τη Δευτέρα 14 Απριλίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ονοματοθεσία της πλατείας Κρηπιδώματος - Κόκκινου Σπιτιού. Από τη δημοτική αρχή, κατατέθηκε η πρόταση για το όνομα του Νικόλαου Μάλλιου, μεγάλου ευεργέτη του δήμου Χαλκιδέων και δωρητή του "Κόκκινου Σπιτιού".

Η συζήτηση ξεκίνησε με ενστάσεις από την αντιπολίτευση, καθώς δεν υπήρχε εισήγηση για το θέμα της ονοματοθεσίας. Η αιτιολογία από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., κ Γκάβαλη ήταν ότι καθυστέρησε για να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και να συνταχθεί από την κα Φωτοπούλου ένα αξιόλογο βιογραφικό για το Νικόλαο Μάλλιο και όχι λίγων σειρών. Όπως επισήμανε ήταν γνωστή η πρόθεση του δήμου για το συγκεκριμένο όνομα και στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα μπορεί να πάει στο επόμενο Δ.Σ.. Ο κ. Σταματούκος ζήτησε αναβολή του θέματος γιατί δεν είχε την πλήρη εικόνα για να αποφασίσει.

Τελικά, αποφασίστηκε να συζητηθεί το θέμα. Ο δήμαρχος Χαλκιδέων, ο κ. Ζεμπίλης, επισήμανε ότι με αυτό τον τρόπο επανορθώνεται μια ιστορική αδικία για το μεγάλη ευεργέτη της Χαλκίδας, Νικόλαο Μάλλιο και της οικογένειάς του, καθώς δεν είχε υπάρξει μέχρι τώρα η οφειλόμενη αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς τους.

Ο Νικόλαος Μάλλιος γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1912, ήταν το δεύτερο παιδί του Βασιλείου Ι. Μάλλιου, δικηγόρου, βουλευτή και υφυπουργού Δικαιοσύνης και της Αικατερίνης, το γένος Πνευματικού. Ο αδελφός του Αντώνιος Μάλλιος, σπούδασε αρχιτέκτονας - μηχανικός. Στη Χαλκίδα έργο του είναι το Μέγαρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι λουτρικές θαλάσσιες εγκαταστάσεις «Τα Αστέρια» κ.ά. Ο Νικόλαος Μάλλιος σπούδασε νομικά. Ο παππούς του, ο Ιωάννης Β. Μάλλιος, δώρισε το 1901 στο Γυμναστικό Σύλλογο Γλαύκο το πρώτο γυμναστήριο της Χαλκίδας, έκτασης 3.878 τ.μ., όπου σήμερα βρίσκεται το Α΄ γυμνάσιο Χαλκίδας. Ο Νικόλαος Μάλλιος απετέλεσε μέλος της Α΄ Εφορίας με πρόεδρο τον αείμνηστο Ιωάννη Αίσωπο του νέου Εθνικού Γυμναστηρίου που δημιουργήθηκε το 1937 στη θέση Βροντού, σε αγορασμένη από το Δήμο Χαλκιδέων έκταση αρχικά 20 στρεμμάτων. Η δωρεά του γυμναστηρίου δεν ήταν η μοναδική δωρεά του Ιωάννη Β. Μάλλιου. Επί Μητροπολίτη Χαλκίδας Μακαριωτάτου Χρύσανθου Προβατά είχε δωρίσει 3000 τ.μ. στη θέση Δέλτα, όπου η μικρή εκκλησία Παναγίτσα, χρηματικά ποσά στις εκκλησίες Αγιο Νικόλαο και Αγία Παρασκευή, όργανα φυσικής και χημείας στο γυμνάσιο Χαλκίδας κ.λ.π. Αργότερα με τη μεσολάβηση του Νικολάου Μάλλιου οι κυρίες Φωφώ Ι. Μιχαηλίδη και Κάκια χήρα Μιχ. Μιχαηλίδη αδελφή του Βασ. Ι. Μάλλιου, έδωσαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο αντί συμβολικού ποσού 20 δρχ./τμ. έκταση 1000 τ.μ. για την ανέγερση της σχολής Μηχανικών «Δημόκριτος». Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 1989 πέθανε ο Νικόλαος Μάλλιος, ο οποίος με ιδιόγραφη διαθήκη του δώρισε το Κόκκινο Σπίτι στο Δήμο Χαλκιδέων. Κληροδοτήθηκε επίσης στο δήμο έκταση περίπου 190 στρεμμάτων στη θέση Πέι Δοκού. Για την πρόοδο και ανάπτυξη των σκοπών του Εθνικού Γυμναστηρίου Χαλκίδας κληροδότησε παραλιακό διαμέρισμα με πρόσοψη στη θάλασσα για εντευκτήριο και βιβλιοθήκη της Εφορίας κειμένου στον 2ο όροφο επί της οδού Λυκόφρονος και Φαρμακίδου πολυκατοικίας και άλλο διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία για τους σκοπούς του Ναυτικού Ομίλου Χαλκίδας.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αναγνωστάκης, ανέφερε ότι είχε πρόθεση ο συνδυασμός του να προτείνει δύο ονόματα, των Μάλλιου και Σκαλκώτα, καθώς δεν υπήρχε σχετική εισήγηση. Τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται το πρώτο βήμα για την κατάθεση τιμής στην οικογένεια Μάλλιου ενώ πρότεινε να γίνει κάποιο πολιτιστικό γεγονός στην πλατεία Μάλλιου αφιερωμένο στο Σκαλκώτα. Ο κ. Αναγνωστάκης, κατέθεσε την πρόταση, ενόψει του Επιχειρησιακού Σχεδίου, να αποτελέσουν οι πολιτιστικοί χώροι της Χαλκίδας, όπως η Αγία Παρασκευή, η οικία του Βάιλου, το Τζαμί, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μέγαρο Κότσικα, το Κόκκινο Σπίτι μια ενότητα, που σε συνδυασμό με το φαινόμενο της παλίρροιας του Ευρίπου να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για σχολικό τουρισμό. Υποστήριξε ότι αυτή η ενότητα μπορεί να γίνει ένα «πολιτιστικό μονοπάτι» που θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη της πόλης περπατώντας να γνωρίζει την ιστορία της Χαλκίδας. Τέλος, ανέφερε ότι ο συνδυασμός ψηφίζει θετικά στην πρόταση.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Σταματούκος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι έρχονται θέματα ημερήσιας διάταξης χωρίς εισηγήσεις. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία στο βιογραφικό και ότι ο ίδιος δεν θεωρεί επαρκή στοιχεία ότι φιλοξενήθηκε στο Κόκκινο Σπίτι ο βασιλιάς της Σερβίας Α΄ Καραγεώργεβιτς (στο βιογραφικό που διενεμήθη στο Δ.Σ. αναφέρεται ότι στο Κόκκινο Σπίτι είχε φιλοξενηθεί ο βασιλιάς της Σερβίας Πέτρος Α΄ Καραγεώργεβιτς για έξι μήνες) ή ότι οι γονείς του Νικόλαου Μάλλιου ήταν ευπατρίδες... Ο ίδιος ψηφίζει λευκό γιατί δεν έχει περισσότερες πληροφορίες.

Ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Αναγνώστου, ζήτησε από το δήμαρχο Χαλκιδέων, όταν οι συγκυρίες το επιτρέψουν να κάνει μια ανάλογη έκκληση στους Χαλκιδέους που διαπρέπουν επιχειρηματικά εντός και εκτός Χαλκίδας και Ελλάδας για να βοηθήσουν τη Χαλκίδα του 21ου αιώνα, όπως έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας προς τον επιχειρηματικό κόσμο να μιμηθούν τους εθνικούς ευεργέτες της χώρας. Επισήμανε ότι στη Χαλκίδα υπάρχει ο Νικόλαος Μάλλιος τον οποίο μπορούν να μιμηθούν. Συμπλήρωσε ότι η πρόταση έπρεπε να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό και ότι διαφωνεί με τη θέση του κ. Σταματούκου. Η αναφορά του προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σταματούκου, που τόνισε ότι ο επόμενος ομιλητής δεν μπορεί να κάνει σχόλια επί της ομιλίας του προηγούμενου.

«Αν μπορούσε να ακούσει ο Μάλλιος θα μας έπαιρνε το Κόκκινο σπίτι πίσω» ήταν το σχόλιο του δημάρχου Χαλκιδέων, κ. Ζεμπίλη, για να συμπληρώσει ότι ο Νικόλαος Μάλλιος ήταν ο μεγαλύτερος ευεργέτης του δήμου Χαλκιδέων και δεν τον είχε τιμήσει η πόλη. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να τιμηθούν οι ευεργέτες της πόλης και να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πεζόδρομο που δημιουργήθηκε με την ενοποίηση του Κόκκινου Σπιτιού και του Σπιτιού με τ' Αγάλματα, σχολιάζοντας ότι ο πεζόδρομος είχε την απώλεια κάποιων θέσεων στάθμευσης οχημάτων, θέμα για τη Χαλκίδα που αποτελεί ταμπού, γιατί θεωρείται ότι μόνο δικαιώματα έχουν οι οδηγοί. Συμπλήρωσε ότι η Χαλκίδα είναι μια πόλη εχθρική στον πεζό και στον επισκέπτη. Υποστήριξε ότι ο πεζόδρομος θα πρέπει να διαμορφωθεί σε ένα χώρο πολιτιστικών λειτουργιών. Έθεσε ακόμα το ζήτημα της αξιοποίησης των δυο κτιρίων, αν υπάρχει η δυνατότητα για άλλες πολιτιστικές χρήσεις, όπως το να βρεθεί άλλος χώρος για τις λειτουργικές ανάγκες του Λυκείου των Ελληνίδων και να φιλοξενηθούν στον πρώτο όροφο του Σπιτιού με τ' αγάλματα οι στολές του Λυκείου ή να δοθεί για άλλη χρήση κάποια αίθουσα από την Εστία Γνώσης του «Κόκκινου Σπιτιού». Πρότεινε ακόμα να υπάρχει σύνδεση και με την περιοχή του Πόλο, ώστε να υπάρχει πλήρη αναμόρφωση της περιοχής που ξεκινά από τη γέφυρα και καταλήγει στη Σουβάλα.

Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με λευκό του Βαγγέλη Σταματούκου.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.