Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Η έξαρση της εγκληματικότητας στη Χαλκίδα καταγγέλθηκε στο Δ.Σ

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008, 11:21
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Χαλκιδέων, τη Δευτέρα 14 Απριλίου, συζητήθηκε το θέμα της αστυνόμευσης στη Χαλκίδα. Το θέμα έφερε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Γκάβαλης, με αφορμή τα φαινόμενα βίας που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην πόλη. Όπως είπε ο κ. Γκάβαλης, υπάρχει μια συμμορία ανηλίκων, η οποία χωρίς αιτία, καθαρά για λόγους εκτόνωσης επιτίθεται σε νέα παιδιά. Τελευταίο κρούσμα η επίθεση από δέκα ανήλικα άτομα στην εκδήλωση της νεολαίας στα «Αστέρια», που προκάλεσε τον τραυματισμό ενός μαθητή λυκείου. Όπως τόνισε το φαινόμενο έχει ξεφύγει από τα απλά συγκρουσιακά φαινόμενα της νεολαίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και να εξεταστεί το θέμα διεξοδικά και με τη συνεργασία ψυχολόγων στα σχολεία.

"Κοινή διαπίστωση είναι ότι δεν αστυνομεύεται η πόλη", σχολίασε ο δήμαρχος Χαλκίδας, ο κ. Ζεμπίλης. Στην άποψη αυτή συμφώνησε και ο αντιδήμαρχος, ο κ. Σκλιάς, που είναι και αστυνομικός.

Ο κ. Ζεμπίλης τόνισε ότι υπάρχει πλήρη αποδυνάμωση της αστυνομικής διεύθυνσης της Εύβοιας και ότι από καταγγελίες προκύπτει ότι υπάρχει παντελής απουσία της αστυνομίας ενώ δεν υπάρχει ένστολη περιπολία. Σχολίασε ότι υπάρχει έξαρση του εμπορίου των ναρκωτικών, η τροχαία δεν ασχολείται με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την αστυνόμευση, αλλά με την ποινική δικογραφία και τις δημόσιες σχέσεις. Συμπλήρωσε ότι η τροχαία Χαλκίδας διαπράττει ποινικά αδικήματα όταν δέχεται από πολίτες καταγγελίες για παράνομα παρκαρίσματα και δεν κάνει τίποτα και ζητά παράλληλα να ειδοποιήσουν τη δημοτική αστυνομία. "Αρνείται η αστυνομία να εκτελέσει τα καθήκοντά της..." σχολίασε. Τόνισε ότι θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο και οι βουλευτές να κινητοποιηθούν γιατί υπάρχει τραγικό πρόβλημα.

Ο κ. Σκλιάς υποστήριξε ότι τα προβλήματα υπάρχουν λόγω της έλλειψης αστυνομικών ενώ οι αποφάσεις της διοίκησης προκάλεσαν την αποδυνάμωση της δύναμης της τροχαίας της Χαλκίδας.

Ο δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Ρουσόπουλος, σχολίασε ότι πρόβλημα υπάρχει και με το λιμεναρχείο που δεν αστυνομεύει την παραλία, και ότι θα πρέπει να σταματήσει η καραμέλα με την έλλειψη του προσωπικού και θα πρέπει να δουν τι μπορούν να κάνουν με τα συγκεκριμένα άτομα που έχουν για την αστυνόμευση της πόλης.

Ο κ. Ζεμπίλης, όσον αφορά το λιμενικό σώμα, συμπλήρωσε ότι ενώ είχε ζητηθεί με επιστολή να ελέγξουν για τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην παλιά γέφυρα που παρεμποδίζουν την κίνηση, δεν έγινε τίποτα και τελικά επενέβη ο δήμος για να δώσει λύση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον έλεγχο του παρεμπορίου στην παραλία, όπου πάλι την πρωτοβουλία έχει πάρει η δημοτική αστυνομία με τον κ. Σκλιά.

Ο κ. Αναγνωστάκης επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα στη Χαλκίδα αλλά δεν πρέπει να πάνε στο αντίθετο άκρο και ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η Χαλκίδα είναι μια πόλη φιλόξενη και μπορεί να δεχθεί τη συνύπαρξη όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτου φυλής και θρησκείας και ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθεί ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια αστυνόμευση που να εμπνέει αίσθημα ασφάλειας στο Χαλκιδέο πολίτη και στον επισκέπτη. Παράλληλα στάθηκε κι αυτός στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα με ψυχολόγος σε σχολεία για να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αδικαιολόγητης βίας. Πρότεινε να βγει ένα ψήφισμα που να καταγγέλλει την απουσία των αρχών για την αστυνόμευση της πόλης και να προκαλέσουν έτσι μια στελέχωση των υπηρεσιών με τον απαραίτητο αριθμό ώστε να μην θρηνήσουν θύματα.

Ο κ. Σταματούκος παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη αστυνόμευσης, αλλά δεν είναι το θέμα «πονάει κεφάλι κόβουμε κεφάλι». Υποστήριξε ότι θα πρέπει να δουν τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα και να τις εξαλείψουν. Πρότεινε να αναπτυχθούν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για να ασχολούνται οι νέοι. Το δύσκολο, όπως σημείωσε, είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Κατέληξε ότι όταν δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που προκαλούν την εγκληματικότητα όσους αστυνομικούς και να έχουν δεν θα γίνει τίποτα.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.