Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις μετά από την πρόταση Πιπεργιά

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007, 08:51
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Συζητήθηκε, την Πέμπτη 29 Μαρτίου, στη Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση νόμου των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιά και Ι. Διαμαντίδη για τις μεταμοσχεύσεις.

Την πρότασή τους, παρά το γεγονός ότι την είχαν χαιρετίσει όλα τα κόμματα της Βουλής και είχε χαρακτηρισθεί, από τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Γιαννόπουλο, κατά τη διάρκεια συζήτησής της στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, «καμβάς» πάνω στον οποίο θα αναδιαμορφωθεί το πλαίσιο που διέπει τις μεταμοσχεύσεις, η κυβέρνηση τελικά δεν την έκανε δεκτή.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε, όμως, ότι μέσα σε ένα μήνα θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, που διέπει τις μεταμοσχεύσεις, στο οποίο θα ενσωματωθούν πολλές από τις διατάξεις της πρότασης νόμου των δυο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση νόμου προέβλεπε:

  1. Να αυξηθούν οι ζώντες δότες με τη διεύρυνση των βαθμών συγγένειας μέχρι και τον 4ο Βαθμό. Επίσης να επιτραπεί σε άτομα, που συνδέονται συναισθηματικά με ασθενή, να είναι δότες μετά από προηγούμενη γνώμη της επιτροπής δεοντολογίας του Ε.Ο.Μ. και την έκδοση δικαστικής άδειας.
  2. Να επιτραπεί σε συγγενείς που δεν μπορούν, λόγω ασυμβατότητας, να δώσουν μόσχευμα σε ασθενή - συγγενή τους, να κάνουν δωρεά προς τον ΕΟΜ, με αντάλλαγμα την πρόταξη του συγγενή τους στη λίστα του ΕΟΜ.
  3. Να καθιερωθεί το 2008 σαν έτος δωρητών ιστών και οργάνων προκειμένου να προβληθούν τα θετικά των μεταμοσχεύσεων.
  4. Από 1/1/2009 και εφεξής να εφαρμόζεται και στη χώρα μας πιο ευέλικτο σύστημα καταγραφής των δωρητών, σύμφωνα με το οποίο, όσοι δεν έχουν δηλώσει, μέχρι τον θάνατο τους, ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δότες ιστών και οργάνων, να θεωρούνται, μετά το θάνατό τους, δότες και τέλος.
  5. Στους ζώντες δότες συμπαγών οργάνων προς μεταμόσχευση, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που προβλέπονται από τους οργανισμούς ασφάλισης και την νομοθεσία, κατά 5 χρόνια.

Ο Δημήτρης Πιπεργιάς στην τοποθέτησή του, μεταξύ των άλλων, επεσήμανε το έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα μας σε μοσχεύματα και ανέφερε στοιχεία του ΕΟΜ για μεταμοσχεύσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια: «Οι πτωματικές μεταμοσχεύσεις νεφρών που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ανέρχονται σε 74 το 2001, 107 το 2002, 134 το 2003, 116 το 2004, 167 το 2005, 144 το 2006 και 16 μέχρι τις 12/3/2007. Την ίδια περίοδο, πραγματοποιήθηκαν 467 μεταμοσχεύσεις νεφρών από ζώντες δότες - συγκεκριμένα 89 το 2001, 84 το 2002, 79 το 2003, 76 το 2004, 69 το 2005, 63 το 2006 και 7 μέχρι τις 12/3/2007. Επιπρόσθετα, την περίοδο 2001 - 2007 πραγματοποιήθηκαν 40 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και 159 μεταμοσχεύσεις συκωτιού».

Λόγω του ελλείμματος των μοσχευμάτων, τόνισε ο βουλευτής, είναι ότι στις λίστες των μεταμοσχευτικών κέντρων είναι εγγεγραμμένοι πολλοί υποψήφιοι λήπτες νεφρών, ο αριθμός των οποίων σήμερα ανέρχεται σε 1081, ενώ ο χρόνος αναμονής τους στις λίστες διαμορφώθηκε το 2006 σε 7,1 έτη.

Αναφέρθηκε, ακόμα, σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων, για το 2005, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατατάσσεται, στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων και ειδικότερα των πτωματικών δοτών. «Από τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού προκύπτει ότι, στην κατάταξη πρωτεύουν οι χώρες που έχουν προσαρμόσει την νομοθεσία τους σε πιο ρεαλιστικές λύσεις και θεωρούν ότι η σωτηρία του συνανθρώπου υπερισχύει της ηθικής σκοπιμότητας, που έχει η συναίνεση των συγγενών του νεκρού και ότι ο νεκρός, αφού κατά τη διάρκεια της ζωής του, δεν έχει δηλώσει ότι αρνείται να είναι δότης οργάνων, είναι μετά θάνατον δυνητικός δότης.

Έτσι τα όργανα των νεκρών, αντί να σαπίζουν, δωρίζουν ζωές στους συνανθρώπους μας. Στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και η εκκλησία είναι σύμφωνες με τη δωρεά οργάνων, η προσφορά ζωής από νεκρούς δεν είναι ικανοποιητική. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η δωρεά των οργάνων, από ζώντα δότη, είναι πράξη υψίστης ευθύνης, η αναγνώριση και ο δημόσιος έπαινος δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, επιβάλλεται η τροποποίηση της νομοθεσίας μας σε πιο ρεαλιστική βάση» τόνισε, ο βουλευτής, σχολιάζοντας τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων.

Τέλος ο Δημήτρης Πιπεργιάς, παρά το γεγονός ότι η πρόταση νόμου δεν έγινε αποδεκτή, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι η πρωτοβουλία που ανέλαβε μαζί με το συνάδελφό του Γιάννη Διαμαντίδη, τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα, αφού το ελληνικό κοινοβούλιο μέσα από μια πολύ σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση, τόσο στην αρμοδία επιτροπή, όσο και στην ολομέλεια, ασχολήθηκε με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.