Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού & Νεανικού Βιβλίου

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007, 16:11
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού & Νεανικού Βιβλίου, τη Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δρ. Βάιος Ζαμπεθάνης έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

"Η 2η Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, γιορτάζεται διεθνώς από το 1966 ως ημέρα αφιερωμένη στο παιδικό και νεανικό βιβλίο. Από το 1996 ο κύκλος του ελληνικού παιδικού βιβλίου προώθησε τον εορτασμό αυτόν και στην Ελλάδα. Ο εορτασμός βοήθησε στην προβολή και διάδοση του παιδικού και νεανικού λογοτεχνικού βιβλίου.

Το βιβλίο είναι ένας "πολύτιμος, σιωπηλός φίλος", που μας σώζει συχνά από το βάρος του εαυτού μας, τη διαβρωτική ανία του χρόνου και την αδράνεια ψυχής και πνεύματος.

Τα παιδικά και νεανικά βιβλία μεταμορφώνουν τη γλώσσα σε καλλιτέχνημα, κλείνουν σε αλησμόνητες περιγραφές τις ομορφιές και τα παράξενα της φύσης, παρασταίνουν ξένες χώρες και μας ταξιδεύουν στον παλιό και σύγχρονο κόσμο. Η πλούσια εικονογράφησή τους αποτελεί αφορμή για γόνιμο διάλογο μεταξύ γονιού και παιδιού, για εμπλουτισμό του γλωσσικού κώδικα και του συναισθηματικού του κόσμου. Δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να παραδειγματίζεται, να προσλαμβάνει ηθικά διδάγματα, να βιώνει ποικίλα συναισθήματα να αποδέχεται τις κοινωνικές νόρμες και να διαμορφώνει σταδιακά, υγιή προσωπικότητα.

Το βιβλίο φωτίζει το νου, τον εμπλουτίζει με αποκαλυπτικές εικόνες και γνώσεις για τον άνθρωπο και τη ζωή, μεταδίδει συγκινήσεις, παραδίνει το νέο στο όνειρο, συμβάλλει στην ηθικοποίησή του και τον απαλλάσσει από συμπλέγματα.

Δίκαια ο Καντ ισχυρίζεται ότι "τα βιβλία είναι παράθυρα από τα οποία βλέπουν έξω οι ψυχές".

Στις δημοκρατικές χώρες τα βιβλία είναι "ιερά" και πρέπει να εισπράττουν το σεβασμό που δικαιούνται".

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.