Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ο θεός Ποσειδώνας

Ανθρωπος και Θάλασσα - Έκδοση της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας. Μάιος 2004

- - -

Αφού νίκησε τον Κρόνο ο Δίας έγινε δικαιωματικά αρχηγός των θεών του Ολύμπου και μοίρασε τον κόσμο και με τα δυο του τα αδέρφια. Εκείνος κράτησε τη γη και τον αέρα, στον Πλούτωνα έδωσε το βασίλειο του Κάτω Κόσμου και στον Ποσειδώνα τη βασιλεία της Θάλασσας. Ήταν ο πιο μεγάλος απ' τα αγόρια του Κρόνου ο Ποσειδώνας, ωστόσο υποτάχτηκε αμέσως στον Δία. Και πάντοτε, όσο και να γκρίνιαζε εκτελούσε τις εντολές του.

Έγινε Θεός της Θάλασσας, αλλά και όλου του υγρού στοιχείου δηλαδή των λιμνών, των ποταμών και των πηγών. Οι αρχαίοι Έλληνες τον φαντάζονταν μεγαλοπρεπή με λευκή γενειάδα και να κρατάει πάντα την φοβερή του τρίαινα με την οποία ανακάτευε τη θάλασσα και δημιουργούσε τρικυμίες. Πίστευαν ακόμα ότι ο Ποσειδώνας δημιουργούσε τους σεισμούς γι' αυτό λεγόταν και Κοσμοσείστης.

Οι Έλληνες, λαός που η χώρα τους λούζεται από τη θάλασσα ολόκληρη, λάτρευαν τον Ποσειδώνα και σε πολλά μέρη του είχαν χτίσει μεγαλόπρεπους ναούς.

Ο Ποσειδώνας είχε σαν έμβλημα την τρίαινα, το δελφίνι και το άλογο.

Νιώτη Ευαγγελία
«Οι θεοί του Ολύμπου» Εκδόσεις Στρατίκη

****

Νηρέας: ήταν θαλάσσια οντότητα, που ο Όμηρος και ο Ησίοδος τον θεωρούν τον μεγαλύτερο γιο του Πόντου και της Γης. Παντρεύτηκε τη Δωρίδα, την κόρη του Ωκεανού και απόκτησε, μαζί της, πενήντα πανέμορφες κόρες, που κατοικούσαν, μαζί τους στα βάθη της θάλασσας. Οι ποιητές και οι γλύπτες, οι αγγειογράφοι και οι ζωγράφοι, τον απεικονίζουν σαν ένα ήρεμο γέροντα, «Αλίου Γέροντας» επειδή ο Όμηρος ήταν εμπνευσμένος από το θέαμα του αφρού, που θυμίζει τα κάτασπρα μαλλιά των γερόντων. Κάθεται σε ένα θαλάσσιο άρμα και κρατεί άλλοτε κουπί και άλλοτε ραβδί ή σκήπτρο και πολλές φορές με την προφητική του χάρη, τη σοφία και την καλοσύνη του, τους δείχνει το δρόμο τους.

****

Νηρηίδες: ήταν κόρες του Νηρέα και της Δώριδας. Εξαιρετικής ομορφιάς νέες. Σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν 34, ενώ άλλοι ανέβαζαν τον αριθμό τους σε 50. Τα ονόματά τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους, αποτελούν σύμβολα των χρεών που εκτελούσαν σαν θεότητες της θάλασσας, όπως Γλαύκη, Ακταία, Κλυμένη, Νησία, Λιμνώρεια, κ.τ.ο.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.