Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ρύπανση της θάλασσας από πετρέλαια

Ανθρωπος και Θάλασσα - Έκδοση της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας. Μάιος 2004




- - -

Σήμερα, ένα μεγάλο οικολογικό πρόβλημα αποτελεί η ρύπανση της θάλασσας από πετρέλαια. Τα θαλάσσια νερά καθώς και τα νερά των ποταμών και των λιμνών δέχονται καθημερινά ρύπους, που προέρχονται από βιομηχανικά απόβλητα. Τα οποία, μπορεί να περάσουν από όλα τα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας ενός θαλάσσιου οικοσυστήματος και να το διαταράξουν.

Πετρέλαια από δεξαμενόπλοια και εργοστάσια, διαταράζουν τα παρυδάτια πτηνά, ενώ οι πετρελαιοκηλίδες διακόπτουν την άμεση επαφή του νερού με τον ατμοσφαιρικό αέρα και δεσμεύουν μέρος του ηλιακού φωτός.

Ακόμα τα πετρέλαια είναι υπεύθυνα για τη μείωση της αλιείας, επειδή οι τοξικές αυτές ουσίες καταστρέφουν τους θαλάσσιους οργανισμούς. Αυτό έχει επιπτώσεις και στην οικονομία των παράκτιων περιοχών, αφού η αλιεία αποτελεί βασικό παράγοντα για την εξασφάλιση χρημάτων και αγαθών.

Η μόνη επίπτωση της καταστροφής του «θαλάσσιου κόσμου» δεν είναι η μείωση της αλιείας αλλά κι ότι παθαίνει ζημιά η ισορροπία της «τροφικής αλυσίδας». Πολλά είδη θαλάσσιων ζώων βρίσκονται υπό εξαφάνιση μ' αποτέλεσμα την καταστροφή της πανίδας.

Γι' αυτό το λόγο πρέπει να ληφθούν «δρακόντια μέτρα» για την προστασία της θάλασσας γιατί αποτελεί πηγή ζωής όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που ζουν στον πλανήτη γη.

Παράκτιες περιοχές
Η Ελλάδα είναι μια χώρα ολόκληρη περιτριγυρισμένη από θάλασσα έτσι είναι φυσικό να έχει πάρα πολλές παράκτιες περιοχές.

Οι περιοχές αυτές έχουν πολλά πλεονεκτήματα αλλά και μερικά μειονεκτήματα.

Οι παράκτιες περιοχές αφού βρίσκονται κοντά σε θάλασσα είναι φυσικό να έχουν πολύ τουρισμό, που απολαμβάνει τα καταγάλανα νερά των θαλασσών αλλά και το ήπιο κλίμα των περιοχών αυτών. Αυτή είναι η θετική πλευρά που τις χαρακτηρίζει.

Απ' την άλλη όμως οι παράκτιες περιοχές είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τη θάλασσα, γεγονός που παρουσιάζει πολλές δυσκολίες. Οι κάτοικοι των περιοχών αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα διαφορετικά απ' αυτά που αντιμετωπίζουνε οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πρέπει να μεταφέρουν με πλοία ένα μεγάλο μέρος από τα είδη που χρειάζονται και να εξάγουν στην υπόλοιπη Ελλάδα ό,τι παράγουν οι ίδιοι. Αυτό σημαίνει ότι εξαρτώνται πολύ από την τακτική θαλάσσια κι εναέρια συγκοινωνία. Τα πλοία όμως αντιμετωπίζουν τις συχνές κακοκαιρίες και τα αεροπλάνα κοστίζουν πολύ. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και η εκπαίδευση και η ιατρική περίθαλψη.

Λίλυ Νιώτη


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.