Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (1985), τρία κτίρια στη βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας των Ψαχνών χαρακτηρίστηκαν «ιστορικά διατηρητέα μνημεία». Οι εργασίες αναπαλαίωσης άρχισαν το έτος 2000. Η «Παρρησία» τότε (τεύχος 3, Ανοιξη 2000) είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Η ομορφιά επιστρέφει» και, πράγματι, μπορούμε σήμερα να διαπιστώσουμε ότι η ομορφιά επέστρεψε, καθώς ολοκληρώθηκαν τα έργα αναπαλαίωσης των δύο εκ των τριών διατηρητέων. Η ασχήμια έδωσε τη θέση της στο κάλλος. Ιδού, λοιπόν, η μεταμόρφωση...
 Μάρτιος 2000
 Μάρτιος 2003
Ο Δήμαρχος Μεσσαπίων, κ. Αντ. Μπαζώτης, απαντώντας σε ερωτήσεις μας, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία του έργου και το εξαιρετικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι: «Αυτά τα κτήρια, που τόσα χρόνια ήταν μια πληγή στην αισθητική της πλατείας, αναδείχθηκαν στο ωραιότερο κόσμημά της».
Στις ερωτήσεις μας για το κόστος του έργου και για την αξιοποίηση των αναπαλαιωμένων κτηρίων, ο κ. Μπαζώτης δήλωσε: «Το συνολικό κόστος έφτασε τα 500.000.000 δρχ. (περίπου 1.500.000 ευρώ). Σύντομα θα γίνει η παραλαβή από το δήμο των δυο κτηρίων, τα οποία έχουν πλήρως αποκατασταθεί. Όπως έχει προγραμματιστεί, στα κτήρια αυτά θα στεγαστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Πολιτιστικό Κέντρο και το Λαογραφικό Μουσείο των Ψαχνών».
Όσο για το τρίτο κτήριο, ουσιαστικές πληροφορίες μας έδωσε η μηχανικός του δήμου κ. Ελένη Μπουνάνου: «Είναι επιβεβλημένη η αναπαλαίωση και του τρίτου διατηρητέου. Από πλευράς δήμου, έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια και έχουν συνταχθεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου το έργο να ενταχθεί από το Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας στο 3ο Κ.Π.Σ. Το κόστος του έργου θα ανέλθει στο ποσό των 610.500 ευρώ».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Οπωσδήποτε, συγχαίρουμε κι ευχαριστούμε, μόνο που δεν θα κρύψουμε κι ένα πικρό παράπονο. Μπορεί τα αναπαλαιωμένα ν' αποτελούν κόσμημα, αλλά μας λείπουν τα δέντρα από την πλατεία. Και απορούμε πως τόλμησαν, οι αρχιτέκτονες τουλάχιστον, να τα αφαιρέσουν τελείως από το χώρο. Μπορεί να μην τους άρεσαν οι μουριές κι ο πεύκος, μα δεν αντιπρότειναν κάτι. Η γύμνια κι η ψυχρότητα είναι εμφανής, όσο κι αν εξωραΐστηκε η βόρεια πλευρά. Χωρίς μερικά δέντρα συντροφιά, τα αναπαλαιωμένα κτήρια γρήγορα θα «μαραζώσουν». Αφελές θεωρούμε το επιχείρημα ότι τα δέντρα μπορεί να κρύβουν την ομορφιά ενός κτηρίου, όπως είχε ακουστεί και στην περίπτωση του 1ου Δημ. Σχολείου Ψαχνών. Αντίθετα, τα κατάλληλα δέντρα στη κατάλληλη θέση, συμπληρώνουν και μάλιστα τονίζουν την ομορφιά των κτηρίων. Αυτό το γνωρίζει καλά, ενστικτωδώς και διαισθητικά έστω, ο απλός κι αυθεντικός άνθρωπος του λαού, μα ίσως δεν το αντιλαμβάνονται πια ή το έχουν λησμονήσει αρκετοί τεχνοκράτες επιστήμονες. Από πνευματική, ηθική και αισθητική άποψη, η διαχείριση του χώρου της κεντρικής πλατείας δεν μπορεί να θεωρηθεί εν τέλει ικανοποιητική, γι' αυτόν και μόνο τον προαναφερθέντα λόγο. Το γκαζόν, οι κρεβατίνες κι οι μεταλλικές κολόνες των φωτιστικών δεν αναπληρώνουν σε καμιά περίπτωση το... κενό. Παρακαλούμε θερμά τον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, με τη δεδομένη ευαισθησία που διαθέτουν, να επανεξετάσουν το ζήτημα - δεν είναι αργά.
Συνεργάστηκαν: Έφη Αρβανίτη, Ιωάννα Αρβανίτη, Βάσω Ζαούρη
|