Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

"Ιδιότυπη ασυλία στην τήρηση περιβαλλοντικών όρων απολαμβάνει η ΛΑΡΚΟ" σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011, 11:16
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β' Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζει ότι η ΛΑΡΚΟ απολαμβάνει μια "ιδιότυπη ασυλία" όσον αφορά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων με τις "ευλογίες" των συναρμοδίων υπουργείων και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα βιομηχανιών που προκαλούν θαλάσσια ρύπανση.

Γι' αυτό το λόγο κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη βουλή σε συνεργασία με τους βουλευτές της ΝΔ της Εύβοιας και της Φθιώτιδας, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις αλλά και να πάρει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει την προστασία του περιβάλλοντος ως μείζονα προτεραιότητά της, με τις αποφάσεις της ουσιαστικά προσυπογράφει περιβαλλοντικές παραβάσεις και ανέχεται την ανεξέλεγκτη ρύπανση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βιομηχανία ΛΑΡΚΟ που, εκτός από την εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί, συνεχίζει να απορρίπτει επικίνδυνα απόβλητα στον Β. Ευβοϊκό θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Παρόλα αυτα, απολαμβάνει μιας ιδιότυπης ασυλίας όσον αφορά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, με τις «ευλογίες» μάλιστα του ΥΠΕΚΑ και των συναρμόδιων Υπουργείων, τα οποία με σχετική ΚΥΑ της 30/12/2010, επιτρέπουν την συνέχιση της απόρριψης στη θάλασσα των μεταλλουργικών της σκωριών.

Η ΛΑΡΚΟ είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα βιομηχανιών που προκαλούν θαλάσσια ρύπανση. Με αυτήν την αφορμή όμως τίθενται ευρύτερα ζητήματα όπως η ανυπαρξία πολιτικής για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και ο επιλεκτικός τρόπος τον οποίο αντιμετωπίζεται συνολικά η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε βιομηχανίες. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν πραγματική προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και της υγείας των πολιτών, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Γι' αυτό, με πρωτοβουλία του Τομέα Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, καταθέσαμε σήμερα σχετική Ερώτηση στη Βουλή σε συνεργασία με τους βουλευτές Φθιώτιδας Αθαν. Γιαννόπουλο και Χ. Σταϊκούρα, Εύβοιας Σ. Κεδίκογλου και Κ. Μαρκόπουλο, Βοιωτίας Μ. Γιαννάκη και Επικρατείας Δ. Αυγερινοπούλου και αναμένουμε από την κυβέρνηση πειστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτού του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος».

Σχετικά θέματα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.