Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αναπλάσεις μονοπατιών και ποδηλατόδρομου Κύμης

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010, 12:11
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλιας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013» και συγκεκριμένα στον Αξονα Προτεραιότητας 08 - «Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα Στερεάς Ελλάδας» ένα έργο στην Εύβοια προϋπολογισμού 717.000 ευρώ με Δικαιούχο τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

Ο τίτλος του έργου είναι: "Ανάδειξη-Ανάπλαση και Τουριστική Αξιοποίηση περιοχών Δήμου Κύμης Ν. Ευβοίας".

Κύριος σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη και η ανάπλαση μονοπατιών που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κύμης, ώστε μέσα από την δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας της πεζοπορίας στη φύση σε συνδυασμό με τη δασική αναψυχή και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές του Δήμου, να δράσει συμπληρωματικά στην ανάπτυξη του τουρισμού και παράλληλα να δώσει τη δυνατότητα στην περιοχή να αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τον περιπατητικό, τον αθλητικό και τον φυσιολατρικό τουρισμό.

Τα προς υλοποίηση μονοπάτια καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή του Δήμου και συγκεκριμένα διέρχονται από εκτάσεις του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανδρονιάνοι και του οικισμού αυτών Δένδρων, και του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαλετιάνοι, με συνολικό μήκος 8.112μέτρα.

Το περιηγητικό δίκτυο θα περιλαμβάνει τις παρακάτω διαδρομές:

  • α) Μύλος - Μαλετιάνοι μήκους: 1.084 μέτρων
  • β) Μύλος - Γέφυρα Ανδρονιανών μήκους: 1.563 μέτρων
  • γ) Μύλος - Ανδρονιάνοι μήκους: 922 μέτρων
  • δ) Μύλος - Δένδρα - Προφήτης Ηλίας - Μεταλλεία. μήκους: 4.543 μέτρων

Το συνολικό μήκος των μονοπατιών ανέρχεται σε 8.112 μέτρα. Η ανάπλαση και ανάδειξη των περιπατητικών μονοπατιών θεωρείται παρέμβαση η οποία δεν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής και του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι συμπληρωματική δραστηριότητα και αποτελεί συνεχόμενη παροχή υπηρεσιών, καθώς επίσης αποτελεί συνδετικό κρίκο των διαφόρων κλάδων ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Η ανάδειξη το δικτύου των μονοπατιών έχει σαν στόχους:

  • Την ένωση διαφόρων περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος
  • Την ένωση και ανάδειξη διαφόρων παραδοσιακών χωριών με ιστορικό ενδιαφέρον (πετρόχτιστα σπίτια κ.α.)
  • Την ένωση χωριών και πόλεων που διαθέτουν υποδομή φιλοξενίας, ξενώνες και εστιατόρια
  • Την ένωση και ανάδειξη φυσικών και ιστορικών μνημείων (πέτρινα γεφύρια, αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα, κ.λ.π.)
  • Την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στους χώρους αναψυχής και στις θέσεις θέας και ανάπαυσης
  • Ασκηση διαφόρων δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, παρατήρηση της φύσης, υπαίθριο γεύμα, άσκηση, ξεκούραση, περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.ά.

Μετά την αποπεράτωση του έργου θα υπάρχει ένα καλά σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να κινηθεί άνετα, χωρίς τον φόβο και τον κίνδυνο να χάσει τον προσανατολισμό του. Οι πινακίδες ενημέρωσης θα είναι κατατοπιστικές ως προς την πορεία του μονοπατιού και θα δίνουν γενικές πληροφορίες για την κατά τόπου περιοχή. Θα υπάρχουν θέσεις ανάπαυσης και θέας κατά μήκος του δικτύου των μονοπατιών.

Ανάπλαση ποδηλατόδρομου

Ο υπό μελέτη ποδηλατόδρομος καλύπτει μια μεγάλη περιοχή του Δήμου και συγκεκριμένα διέρχεται από εκτάσεις των Δημοτικών Διαμερισμάτων Κύμης - Ενορίας - Καλημεριανών - Πύργου και Ανδρονιάνων, με συνολικό μήκος 8.000 περίπου μέτρα. Η περιοχή αποτελεί συχνό προορισμό των κατοίκων αλλά και των διάφορων επισκεπτών της περιοχής.

Με την ανάδειξη του ποδηλατοδρόμου θα δοθεί η δυνατότητα στους λάτρεις της ποδηλασίας να επισκέπτονται και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της φύσης. Παράλληλα, θα μπορεί κανείς να ασκήσει κι' άλλες δραστηριότητες, όπως άθληση, παρατήρηση της φύσης, περιβαλλοντική εκπαίδευση, ξεκούραση, κ.ά.

Ο προτεινόμενος ποδηλατοδρόμος θα καταλάβει ήδη υπάρχον αγροτικό δίκτυο, χωρίς να προχωρήσει σε καμία περίπτωση στη διάνοιξη νέου δρόμου. Οι επεμβάσεις ανάδειξης του ποδηλατοδρόμου περιορίζονται στο ελάχιστο και δεν δημιουργούν δραστικές μετατροπές στο ανάγλυφο και καταστάσεις αστάθειας. Οι όποιες επιπτώσεις αναμένονται στο στάδιο των τεχνικών εργασιών, όταν θα δημιουργηθούν και οι εντονότερες οχλήσεις. Δεν θεωρούνται όμως αξιοσημείωτες, καθώς θα είναι παροδικές και εξαιρετικά μικρού βαθμού.

Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη του ποδηλατοδρόμου Κύμης - Μύλου. Συνοπτικά οι εργασίες που προτείνονται είναι:

  • Γενικοί καθαρισμοί
  • Ισοπέδωση καταστρώματος
  • Καθαρισμοί και μόρφωση τάφρου
  • Κατασκευή σκυρόστρωτων
  • Κατασκευή θέσεων ξεκούρασης
  • Σηματοδότηση (πινακίδες ενημέρωσης και πινακίδες κατεύθυνσης)

Οι χώροι από τους οποίους διέρχεται ο ποδηλατόδρομος, προσελκύουν πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα κατά τη περίοδο του καλοκαιριού.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Επίσης, αποφασίστηκε και η κατασκευή και σήμανση μονοπατιών στο δάσος "Μουντζουράκη" κοινότητας Τυμφρηστού Φθιώτιδας, προϋπολογισμού 162.483 ευρώ.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.