Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Υπό το φόβο του αυτοφώρου η καταβολή του δώρου στους εργαζόμενους της Σέλμαν

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010, 13:28
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν έφερε καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους της Εύβοιας, για τους οποίους το μέλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.

Τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό και την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου χρειάστηκε η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον Εισαγγελέα, προκειμένου να καταβληθεί στους εργαζόμενους της Σέλμαν το δώρο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" του προέδρου του Εργατικού Κέντρου κ. Μπασινά Στέφανου "αρχικά, όταν πήγαν στο εργοστάσιο οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν εμφανίστηκαν παρά μόνο όταν ανέφεραν ότι θα κινήσουν τη διαδικασία του αυτοφώρου, που προβλέπεται για όσους εργοδότες δεν φροντίσουν για την έγκαιρη καταβολή του δώρου".

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο το δώρο θα έπρεπε να είχε δοθεί μέχρι την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, ενώ να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η καταβολή του σε είδος.

Μετά την παρέμβαση οι υπεύθυνοι της εταιρείας Σέλμαν δεσμεύτηκαν για την καταβολή του δώρου.

Διπλή ..."απόλυση" για τους 20 της Σέλμαν

Στο μεταξύ, όχι δώρο, αλλά ούτε και μισθό θα λάβουν οι 20 εργαζόμενοι που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τη διοίκηση, ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες οι απολύσεις.

Ο "γολγοθάς" τους συνεχίζεται, καθώς για δεύτερη φορά βρίσκονται εκτός του χώρου εργασίας με νέα δικαστική απόφαση και μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο επί των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει.

Συγκεκριμένα, μέχρι να βγει η απόφαση, σε δύο μήνες περίπου, ανακαλείται η προηγούμενη διαταγή για τα προσωρινά με βάση την οποία η διοίκηση είχε υποχρεωθεί να τους επαναπροσλάβει και με τη δικαιολογία, ότι προκαλούν αναταραχή στο εργοστάσιο, δόθηκε νέα εντολή να παραμείνουν εκτός.

Ο κ. Μπασινάς δήλωσε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας'' ότι η διοίκηση επιστράτευσε 8 δικηγόρους από την Αθήνα μεταξύ των οποίων και ο γνωστός κ. Πελέκης από την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Είναι, πάντως, αισιόδοξοι ότι οι εργαζόμενοι θα δικαιωθούν ξανά και οι απολύσεις θα αποδειχθεί ότι έχουν εκδικητικό χαρακτήρα λόγω μη τήρησης των κοινωνικών κριτηρίων.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι πληρώθηκαν μόνο για τις ημέρες που είχαν επιστρέψει στην εργασία τους μετά την απόφαση του δικαστηρίου κατά την εκδίκαση των προσωρινών μέτρων.

Απολύσεις στη Νεοσέτ - στασιμότητα στα Τσιμέντα Χαλκίδας

Δύσκολα τα πράγματα και για τους εργαζόμενους στη Νεοσέτ, όπου πρόσφατα η διοίκηση απέλυσε ακόμα 8 εργαζόμενους οι τέσσερις εκ των οποίων ήταν μέλη του σωματείου και ο ένας συνδικαλιστικό στέλεχος ο κ. Τσάκας Δημήτρης, οπότε και σε αυτή την περίπτωση έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα.

Ο κ. Μπασινάς τόνισε ότι στη Νοεσέτ δεν μπορούν να διαπραγματευτούν, καθώς μέχρι σήμερα έχουν να κάνουν με μία επιχείρηση "φάντασμα", καθώς παραμένει άγνωστος ο ιδιοκτήτης.

Επίσης, η τακτική που ακολουθούν είναι διαφορετική και οι απολύσεις γίνονται πιο μελετημένα, δεν είναι εκδικητικές και τηρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Μια νότα αισιοδοξίας για τους εργαζόμενους στο κατάστημα της Ατλάντικ στην οδό Κριεζώτου, δίνει το γεγονός, ότι η επιχείρηση θα λειτουργήσει ξανά από τον κ. Γαληνό, οπότε και θα απορροφηθεί το 90% των απασχολούμενων στο εν λόγω κατάστημα.

Προβλήματα υπάρχουν και στα Τσιμέντα Χαλκίδας, όπου είναι ανοιχτό το θέμα της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το οποίο έχουν προσφύγει στον Οργανισμός Μεσολάβησης Διαιτησίας και το σωματείο ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν αποτελέσματα για εσωτερικά ζητήματα όπως είναι οι ειδικότητες.

Σε ό, τι έχει να κάνει με το θέμα της εισαγωγής τσιμέντου από την Τουρκία προς το παρόν παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες μέχρι να υπάρξουν και τα δεύτερα αποτελέσματα από τις αναλύσεις που κάνει το Γενικό Χημείο του κράτους για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα δείγματα βγήκαν θετικά καθώς δεν διαπιστώθηκαν ίχνη εξασθενούς χρωμίου.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου δήλωσε πάντως ότι θα πρέπει να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα με τη διοργάνωση συναυλιών, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα με στόχο να σταματήσει η επίθεση που αφαιρεί συνεχώς εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.