Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Όχι του Δημοτικού Συμβουλίου Αυλώνος στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση Ελαφοκκλήσι

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010, 12:43
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αυλώνος, στην τελευταία συνεδρίασή του, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου συζήτησε το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου ισχύος 24 ΜW στη θέση «Ελαφοκκλήσι» μεταξύ των Τοπικών Διαμερισμάτων Οκτωνιάς και Αχλαδερής.

Το αιολικό πάρκο ανήκει στην εταιρία "Αρχραν Αιολική Α.Ε" και η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε ενόψει της συζήτησης του θέματος στην Νομαρχιακή Επιτροπή τις επόμενες ημέρες.

Η εν λόγω εταιρία είχε αρχικά άδεια εγκατάστασης για την περιοχή της Μονής του Αγίου Χαραλάμπους αλλά μετά την παρέμβαση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η θέση του αιολικού πάρκου μετατοπίστηκε στην κορυφογραμμή «Ελαφοκκκλήσι» που εκτείνεται πάνω από τις παραλίες της Καλάμι και Κορασίδα. Με την τροποποίηση της άδειας προβλέπεται η τοποθέτηση έντεκα τεράστιων ανεμογεννητριών.

Ο Δήμος Αυλώνος έχει προ πολλού εκφράσει την αντίθεσή του στην εκμετάλλευση της φερόμενης ως δημόσιας δασικής γης ερήμην του Δήμου, μόνο με την υπογραφή ενός δασικού υπαλλήλου. Έχει προτείνει μάλιστα την παραχώρηση της χρήσης στον Δήμο και την συμμετοχή του Δήμου στην αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού με ΣΔΙΤ και ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε αρνητική απόφαση, αποδεχόμενο την εισήγηση του κ. Κατσούλη η οποία έχει ως εξής:

«1. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αυλώνος με την υπ. Αριθμόν 78/2007 Απόφασή του έχει διακηρύξει τα ακόλουθα:

"Απορρίπτοντας το απαράδεκτο Σχέδιο του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, δηλώνουμε ότι στον Δήμο Αυλώνος δεν θα επιτρέψουμε την αυθαίρετη και εν αγνοία του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων. Ο Δήμος Αυλώνος πρόκειται να χωροθετήσει - στο πλαίσιο της εκπόνησης του ΣΧΟΟΑΠ- περιοχές όπου θα δεχτεί την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων με την ακόλουθη προϋπόθεση:

Οι περιλαμβανόμενες στις χωροθετημένες περιοχές δημόσιες δασικές ή μη εκτάσεις να περιέλθουν στην χρήση του Δήμου. Ο Δήμος είτε αυτοτελώς είτε διαμέσου των δημοτικών του επιχειρήσεων να μετάσχει στην επένδυση στο πλαίσιο Συμπράξεων (ΣΔΙΤ) με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μέχρις ότου γίνουν δεκτές οι παραπάνω προϋποθέσεις ο Δήμος Αυλώνος και οι δημότες του αρνούνται να δεχτούν την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων και καλούν τις αρμόδιες αρχές να ανακαλέσουν ή να ματαιώσουν αδειοδοτήσεις στα όριά του»

Σε αυτή την θέση επιμένουμε και ζητούμε την μη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Αιολικού Πάρκου της "Αρχραν Αιολική" στην θέση «Ελαφοκκλήσι» των Τοπικών Κοινοτήτων Οκτωνιάς και Αχλαδερής του Δήμου Αυλώνος

2. Υπέρ της επιμονής μας στην Απόφαση 78/2010 συνηγορεί επίσης και το γεγονός ότι το σύνολο των εγκεκριμένων με άδεια εγκατάστασης αιολικών πάρκων και των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπερβαίνουν έως τώρα συνολική ισχύ 80 MW, δηλαδή συγκεντρώνουν το 54% της προβλεπόμενης στον χωροταξικό σχεδιασμό ισχύος για τον Δήμο Αυλώνος στον ορεινό όγκο της Οκτωνιάς και μέρους της Αχλαδερής εξοβελίζοντας την κτηνοτροφική οικονομία, θέτοντας σε κίνδυνο τον φυσικό- σπηλαιολογικό πλούτο της περιοχής, ο οποίος μάλιστα αποσιωπάται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και υπονομεύοντας την τουριστική ανάπτυξη μίας περιοχής που έχει δυναμική προοπτική για την τουριστική τοπική οικονομία.

Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει την αστοχία των ποσοτικών προτεραιοτήτων του ειδικού χωροταξικού, την αναγκαιότητα ενός τοπικού χωροταξικού σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική φέρουσα ικανότητα της περιοχής όπου συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών.

3. Η προτεινόμενη γραμμή μεταφοράς Μεσαίας Τάσης και η σύνδεσή της με τον Υποσταθμό 150ΚV ο οποίος τοποθετείται πλησίον του Αυλωναρίου είτε μία στην είτε στην άλλη όδευση δεν έχει τεθεί ποτέ υπόψη του Δήμου Αυλώνος, αγνοούμε τον σχεδιασμό της και συνεπώς απαιτούμε να προηγηθεί η εξέταση του θέματος της όδευσης της γραμμής από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και από το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Αυλωναρίου.

4. Έχουμε ενημερωθεί για την όδευση της γραμμής Υψηλής Τάσης προς Αχλαδερή και έχουμε διατυπώσει τις επιφυλάξεις και προτάσεις μας προς την ΔΕΗ. Ο προτεινόμενος Υποσταθμός 150KV της γραμμής αυτής σχεδιάζεται σε μικρή απόσταση από το υπό εξέταση αιολικό πάρκο της "Αρχραν Αιολική" συνεπώς είναι απολύτως άστοχη η συμπερίληψη στην Μελέτη ενός νέου δικτύου μεσαίας τάσης για την εξυπηρέτηση του Αιολικού Πάρκου με όδευση που επιβαρύνει οπτικά και όχι μόνο το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής του Αυλωναρίου. Συνεπώς απαιτούμε να επανεξεταστεί η σύνδεση του υπό εξέταση αιολικού πάρκου με το δίκτυο υψηλής τάσης.

5. Δεν έχει ενημερωθεί ο Δήμος για τα έργα οδοποιίας, τις προβλεπόμενες βελτιώσεις του υφιστάμενου οδικού δικτύου και την χάραξη του νέου οδικού δικτύου και τις πιθανές επιπτώσεις των οδικών έργων στο περιβάλλον του ιστορικού και θρησκευτικού Μνημείου της Ιεράς Μονής του Αγίου Χαραλάμπους.

6. Δεν γίνεται μνεία στα εγκριτικά έγγραφα της αρμοδίας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τις πιθανές επιπτώσεις γειτνίασης με την Ιερά Μονή των Καρυών και το βυζαντινό μνημείο, την Παναγιά του Κάστρου Ποτήρι.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την μη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αιολικό πάρκο της "Αρχραν Αιολική ΑΕ" στην θέση «Ελαφοκκλήσι» των Τοπικών Κοινοτήτων Οκτωνιάς και Αχλαδερής."


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.