Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Υπό κατάρρευση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010, 13:20
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν χαρακτηριστεί ως η "ραχοκοκαλιά" της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, όμως, στην εποχή της οικονομικής κρίσης αποδεικνύεται ότι είναι και ο πιο ευαίσθητος κρίκος της οικονομίας. Αυτή η "ραχοκοκαλιά", λοιπόν έχει αρχίσει να σπάει και τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα.

Η εικόνα των κλειστών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, είναι απόδειξη της θλιβερή πραγματικότητας και αποτυπώνει αυτό που οι ίδιοι επιχειρηματίες δηλώνουν, ότι δηλαδή η πτώση του τζίρου, μειώνεται σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας οδηγούν σε αδιέξοδα και λουκέτα.

Η απραξία δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον σε αρκετές περιπτώσεις δεν ευνοεί τη συνέχιση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη των επαγγελματιών είναι πλέον μονόδρομος και αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Μία πρώτη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί δίνουν και τα στοιχεία από το μητρώο του Επιμελητηρίου Εύβοιας σε σχέση με το σύνολο των εγγραφών και διαγραφών κατά τα έτη 2009 και 2010.

Το 2010 στο Επιμελητήριο της Εύβοιας έγιναν συνολικά 1.297 εγγραφές νέων επιχειρήσεων έναντι 1.197 που είχαν γίνει το 2009 και 1.806 διαγραφές έναντι 894 που είχαν γίνει το προηγούμενο έτος.

Πιο αναλυτικά, κατά το έτος 2010 ο αριθμός των εγγραφών και των διαγραφών ανά τμήμα έχει ως εξής:

Εμπορικό: Εγγραφές 336, διαγραφές 641. Στο ίδιο τμήμα το 2009 οι εγγραφές ήταν 437 και οι διαγραφές 350.

Μεταποίησης: Εγγραφές 149, διαγραφές 324. Αντίστοιχα το 2009 ήταν 175 και 140.

Τουριστικό: Στο τμήμα αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι έγιναν εγγραφές για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν υποχρεωτικό, οπότε και παρατηρείται αύξηση στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων που ανήλθαν σε 274, ενώ οι διαγραφές είναι 9. Κατά το έτος 2009 στο ίδιο τμήμα οι εγγραφές ήταν 32 και οι διαγραφές 4.

Υπηρεσιών: Εγγραφές 537, διαγραφές 829. Το έτος 2009 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν 553 και οι διαγραφές 399.

Βιομηχανικό: Εγγραφές 1, διαγραφές 3. Στο ίδιο τμήμα το 2009 δεν έγινε καμία νέα εγγραφή, ενώ υπήρξε διαγραφή μίας επιχείρησης.

Σύμφωνα με τα όσα σχολιάζει στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Σίμωσης, το Επιμελητήριο καταβάλλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης προς το γενικό όφελος του Νομού και του τόπου.

Όπως τόνισε: "Στην σημερινή και πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, κατά συνέπεια γίνεται σημαντικότερο από ποτέ το έργο που επιτελεί το Επιμελητήριο Εύβοιας για την ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας, την στήριξη και τόνωση της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

Το Επιμελητήριο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον Πρωτογενή Τομέα, ο οποίος πρέπει άμεσα να τονωθεί, να συνδεθεί με τον Δευτερογενή και Τριτογενή Τομέα, με τη χρήση νέων μεθόδων και τεχνολογιών, ούτως ώστε, να φθάσει κάποτε η κάθε μικρή ελληνική επιχείρηση στο σημείο να μπορεί μόνη της να παράγει, να τυποποιεί και να πουλάει τα προϊόντα της χωρίς να χρειάζεται μεταπράτες.

Έτσι το Επιμελητήριο Εύβοιας προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων, διατυπώνει τις προτάσεις του προς τις τοπικές αρχές και τα αρμόδια Υπουργεία για τα θέματα των παραγωγικών τάξεων της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας".

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Σίμωσης έκανε και στις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο, με στόχο την προώθηση προτάσεων για τη στήριξη της επιχείρησης.

Μεταξύ αυτών είναι:

"Η συμμετοχή σε συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και άλλων Φορέων.

Παράλληλα, οργανώνει ημερίδες και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις, σε ολόκληρη την Εύβοια.

Επίσης, πραγματοποιεί εμπορικές αποστολές στοχεύοντας στην ανάπτυξη διμερών ή πολυμερών διεθνών εμπορικών συνεργασιών, στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην προώθηση και στην διεύρυνση της Ευβοϊκής επιχειρηματικότητας, επιδιώκοντας την ανάπτυξη των Ευβοϊκών εξαγωγών και την εξωστρέφεια της Ευβοϊκής επιχείρησης.

Μελετά τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα έχοντας δημιουργήσει αποκλειστική υπηρεσία (τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) για να παρέχει ενημέρωση σε όλα τα μέλη του, ανάλογα με το πρόγραμμα που τα αφορά καθώς και ουσιαστική συμβολή στην υλοποίηση του προγράμματος που κάθε μέλος θέλει να συμμετέχει.

Επίσης στα πλαίσια της συμβολής των προγραμμάτων της Ε.Ε. στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, το Επιμελητήριο Εύβοιας συνεργάζεται με τον ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης, την Αναπτυξιακή Διαχειριστική ΑΝ.ΔΙΑ.ΑΕ ενώ παραλαμβάνει στα γραφεία του τις εκάστοτε προτάσεις για επιδοτήσεις των μελών του που αφορούν την ΑΝ.ΔΙΑ.ΑΕ, συμμετέχοντας έτσι στην κατά το δυνατόν σωστότερη υποβολή τους, αφού διενεργεί τον κατ' αρχήν έλεγχο του φακέλου.

Υλοποιεί Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εκπαίδευσης και δια Βίου Μάθησης στο Εξωτερικό με συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών, διαφόρων κλάδων, δίνοντας την ευκαιρία της συνεχούς ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους.

Εκπονεί σεμινάρια για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων (ΕΦΕΤ) και τεχνικών ασφαλείας.

Για το ίδιο σκοπό μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ επιμορφώνει τα στελέχη των επιχειρήσεων σε όλη την Εύβοια.

Συμμετέχει σε Διεθνείς Εκθέσεις και παρέχει την δυνατότητα στα μέλη του, να συμμετέχουν σε ενιαίο περίπτερο χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με στόχο την προβολή των προϊόντων τους και την σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών".

Βέβαια, παρά τις ενέργειες που γίνονται, προς την κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων, το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον δεν ευνοεί την ανάπτυξη νέων δράσεων, ενώ οξύνει τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας για το 2010, η οποία προέβλεπε ότι περίπου 175 χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν και θα χαθούν 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας, οδηγώντας την ανεργία σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ενώ το 26% των επιχειρήσεων μελετά το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης λόγω της υψηλής φορολόγησης.

Η έρευνα αποκάλυπτε, επίσης, ότι περίπου το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση με το ενδεχόμενο της κατάρρευσης.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.