Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ενδιαφέρουσα ημερίδα για την κυκλοφοριακή αγωγή πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010, 10:39
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» υλοποίησε με επιτυχία Ημερίδα για την Κυκλοφοριακή Αγωγή και την Οδική Ασφάλεια, με θέμα: «ΠροετοιμάΖΩ το δρόμο με ασφάλεια».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Υπουργείου Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των εθελοντών και των πολιτών, με έμφαση στους νέους και τις νέες της περιοχής, σχετικά με τις προγραμματισμένες δράσεις του Ινστιτούτου στην περιοχή Χαλκίδας - Μεσσαπίας για το μήνα Οκτώβριο, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Νέων - Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς 2010 (Β' κύκλος)».

Την Εκδήλωση συντόνισε η κα. Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.), ενώ χαιρέτησαν η κα. Σμυρναίου, Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, και ο κ. Χαράλαμπος Σφέτσας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Τροχαίας Χαλκίδας.

Εισηγητές της Ημερίδας ήταν οι κ.κ. Γεώργιος Σκαρβέλης, Σύμβουλος Επιμόρφωσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Νικόλαος Χαραλαμπόπουλος, Υπεύθυνος Θεμάτων Νεότητας του Ι.Ο.Α.Σ., Ευγένιος Πετούμενος, Δημοσιογράφος Ειδικού Τύπου και Εθελοντής του Ι.Ο.Α.Σ., και Νικόλαος Χασάνδρας, Πρόεδρος του Πολιτιστικού - Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ΓΑΙΑ».

Ειδικότερα, η κα. Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά, αφού παρουσίασε το έργο και τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου από το 2005 μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι «το τρίπτυχο δρόμος - όχημα - άνθρωπος είναι η αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Η ενημέρωση, η εκπαίδευση των πολιτών, και κυρίως των νέων ανθρώπων, σε συνδυασμό με την αστυνόμευση μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Τα τροχαία ατυχήματα, πέρα από τον πόνο που προκαλούν στην ελληνική οικογένεια, αποτελούν ετήσια εθνική επιβάρυνση με 2% του Α.Ε.Π. στη χώρα μας».

Επιπλέον, παρέθεσε στοιχεία από έρευνα του Ινστιτούτου σε συνεργασία με τη Γέφυρα Α.Ε. και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τα οποία οι ερωτηθέντες πολίτες πιστεύουν ότι, για την πρόκληση τροχαίων ευθύνονται:

  • α) το οδικό δίκτυο (κακή ποιότητα δρόμων) κατά 90%,
  • β) ο ανθρώπινος παράγοντας (π.χ. επιθετική οδήγηση) κατά 85,6% και
  • γ) η απουσία εντατικής αστυνόμευσης στους δρόμους.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Σκαρβέλης, Σύμβουλος Επιμόρφωσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού παρουσίασε τις επόμενες δράσεις του Σχεδίου «ΠροετοιμάΖΩ το δρόμο με ασφάλεια» του Ι.Ο.ΑΣ, οι οποίες είναι:

  • 1. Δράση από Νέους για Νέους «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» (16 Οκτωβρίου) με στόχο την αποφυγή του συνδυασμού κατανάλωσης αλκοόλ και οδήγησης και την υιοθέτηση του «Οδηγού της Παρέας»
  • 2. Παρέμβαση εθελοντών του Ι.Ο.Α.Σ., νέων και εκπροσώπων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής στον οδικό άξονα Χαλκίδας - Μεσσαπίας (24 Οκτωβρίου) με στόχο τον καθαρισμό του δρόμου από απορρίμματα, με τη συμβολή της Τροχαίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Χαλκίδας
  • 3. Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής με το μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής

Ο κ. Νικόλαος Χαραλαμπόπουλος, παρουσίασε λεπτομερώς το Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής, με τίτλο: «Κυκλοφορώ με ασφάλεια». Το πρόγραμμα αυτό, που έχει σχεδιάσει το Ινστιτούτο για τα Σχολεία, απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού και εφαρμόζεται από εξειδικευμένους Εμψυχωτές - Παιδαγωγούς, με στόχο την εκπαίδευση των μικρών μαθητών με ευχάριστο τρόπο. Εκ παραλλήλου, το Ινστιτούτο ετοιμάζει εγχειρίδιο κυκλοφοριακής αγωγής για Γονείς και Εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Ευγένιος Πετούμενος, παρουσίασε με πρακτικά παραδείγματα τις Βασικές Αρχές Ασφαλούς Οδήγησης, ενώ μοιράστηκε με το κοινό τη δημοσιογραφική εμπειρία του σε θέματα και πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Νικόλαος Χασάνδρας, ο οποίος επεσήμανε ότι «η κατασπατάληση των φυσικών πόρων ισούται με το σταμάτημα της αειφορίας. Η αδιαφορία δεν οδηγεί πουθενά. Για να προστατευθεί η ασφάλεια, το περιβάλλον και ο άνθρωπος απαιτούνται μέτρα πρόληψης, έργα και παιδεία από την πολιτεία, ενώ είναι σημαντικότατη η καλλιέργεια του πνεύματος του εθελοντισμού και της κοινωνικής συναίνεσης».


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.