Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες του επιχειρησιακού προγράμματος Jessica

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010, 10:50
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Παρουσία αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμίας, η ημερίδα για την 'Κοινοτική Πρωτοβουλία JESSICA με τίτλο Κοινή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη για Βιώσιμες Επενδύσεις σε Αστικές Περιοχές'.

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Η σημερινή ημερίδα αφορά στην Κοινοτική Πρωτοβουλία Jessica, η οποία αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο χρηματοδοτικής μηχανικής για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης στις αστικές περιοχές.

Η νέα πρόκληση πλέον, αφού εξασφαλίστηκε η επιβίωση της Χώρας, είναι να οικοδομηθεί μία οικονομία δυναμική, βιώσιμη και ανταγωνιστική σε υγιής βάσεις με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη, ενισχύοντας, τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την περιφερειακή σύγκλιση .

Οι αλλαγές που ήδη γίνονται και θα υλοποιηθούν στη συνέχεια έχουν στόχο να αρθεί η δυσκαμψία του κράτους, να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η αδιαφάνεια που περιορίζουν κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Το όραμα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που έχουμε θέσει και προωθείτε με όλες μας τις δυνάμεις, δίνει έμφαση και προτεραιότητα στην οικονομία της γνώσης, την πράσινη ανάπτυξη, την υγιή επιχειρηματικότητα, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, τον τουρισμό και κυρίως τις επενδύσεις οι οποίες παράγουν σταθερό εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας.

Ήδη με μια σειρά πρωτοβουλιών προσπαθούμε να επιταχύνουμε την αναπτυξιακή διαδικασία.

Σε επίπεδο υλοποίησης έργων και προγραμμάτων από τις αρχές του 2010 έχουν πραγματοποιηθεί 5 συνεδριάσεις της Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Νόμου, όπου εξετάστηκαν 168 αιτήσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν για υπαγωγή 137 αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 126,4 εκατομμύρια ευρώ και συνολική επιχορήγηση 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εκδώσει συνολικά 45 προσκλήσεις Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 370 εκατομμυρίων ευρώ.

Έχουν ενταχθεί 161 έργα Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 195 εκατομμυρίων ευρώ.

Αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν και επιχορηγούνται 426 επιχειρήσεις για υλοποίηση έργων συνολικού προϋπολογισμού ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ, από τον άξονα Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα Στερεάς Ελλάδας του ΠΕΠ 2007-2013 για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Εμπορίου, της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Franchise και των Υπηρεσιών.

Σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει μέσω του αναπτυξιακού μοντέλου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αποτελεί το ταμείο Jessica που χρηματοδοτικά εντάσσεται στα κονδύλια του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2007-2013".

Το Jessica δεν αποτελεί πηγή χρηματοδότησης, αλλά ένα νέο μέσο χρηματοοικονομικής τεχνικής (financial engineering instrument).

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • "η καλύτερη και αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία,
  • η κινητοποίηση πρόσθετων πόρων από τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και
  • η αξιοποίηση εμπειρίας διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κάθε συγκεκριμένο έργο θα υλοποιείται στην συνέχεια από επιχειρήσεις του δημόσιου, κοινοτικού ή ιδιωτικού τομέα ή από μικτά σχήματα, με χρήση των συνολικών κεφαλαίων που θα έχουν προκύψει.

Το «Jessica» δύναται να καλύψει δράσεις ανάπτυξης αστικών κέντρων όπως ενεργειακή αποδοτικότητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δημόσια κτίρια, καθαρές αστικές μεταφορές, υποδομές πολιτιστικής κληρονομιάς για τουριστικούς σκοπούς, αστικές αναπλάσεις, αναπλάσεις παλαιών βιομηχανικών χώρων, δημόσιες μεταφορές, ύδρευση-αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) μπορούν και πρέπει να παίξουν σημαίνοντα ρόλο στην υιοθέτηση και εφαρμογή προγραμμάτων όπως το Jessica.

Για να αποκτήσουν όμως το ρόλο αυτό οι Ο.Τ.Α. και να πετύχει το JESSICA πρέπει:

  • να επενδύσουν σε καινοτομίες, έρευνα και νέες δεξιότητες του προσωπικού τους
  • να χρησιμοποιηθούν ως μία πλατφόρμα ψηφιακού θεματολογίου,
  • να επιχειρηθεί άνοδος της ανάπτυξης χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη άνοδος στη δέσμευση των φυσικών πόρων και
  • να κινηθούν προς την καταπολέμηση της φτώχειας και την εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.