Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Διαφωνεί ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εύβοιας με την πρόταση της δημοτικής αρχής για την ανακατασκευή της δημοτικής αγοράς

Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010, 11:11
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Το θέμα της αποκατάστασης της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας και της ανακατασκευής της πλατείας επαναφέρει στην επικαιρότητα ο Σύλλογος Διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εύβοιας με επιστολή του προς τον δήμαρχο Χαλκιδέων και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων.

Συγκεκριμένα, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόταση να κατεδαφιστούν τα εσωτερικά πτερύγια της δεύτερης φάσης του κτιριακού συγκροτήματος με βάση τη μελέτη που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς, όπως υπογραμμίζουν: "η πρόταση αυτή δεν τεκμηριώνεται και αντίθετα δημιουργεί τεράστια αλλοίωση με τη δημιουργία μιας εσωτερικής όψης στο αίθριο παντελώς νέας και μη συμβατής με την αρχική μορφολογία και ρυθμολογία του κτιρίου".

Και προσθέτουν: "Τυχόν αποδοχή προτάσεων που θα ακρωτηρίαζαν το μνημείο που είναι μοναδικής σημασίας και αξίας για τη Χαλκίδα, θα επέφερε βλάβη στην πόλη και στο ιστορικό της απόθεμα. Η δημοτική αγορά στο σύνολό της διασώζει τόσο τη λειτουργική της διάταξη όσο και τη μορφολογία της και τα κατασκευαστικά της στοιχεία και από τεχνικής - πρακτικής πλευράς, η πλήρης αναστήλωσή της είναι απολύτως πραγματοποιήσιμη".

Επίσης, αναφέρουν, ότι στη μελέτη δεν καθορίζονται χρήσεις και η αλλαγή των χρήσεων του μνημείου της δημοτικής αγοράς και η μετατροπή του σε χώρο αναψυχής, σε χώρο άσχετο με την αρχική του οντότητα θα ακύρωνε την ιστορική μνήμη και θα έπληττε το κέντρο της πόλης.

Όσον αφορά στη μελέτη για την ανακατασκευή της πλατείας εβδομαδιαίας αγοράς μπροστά από τη δημοτική αγορά, στην επιστολή τους, σημειώνουν, ότι για να μην έχουμε μία επιπλέον διαδοχική αποτυχία στη νέα διαμόρφωση της πλατείας θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι παράγοντες εκείνοι που θα την εντάξουν και πάλι μέσα στη λειτουργία της πόλης, καθώς, όπως τονίζουν "η δημοτική αγορά και η πλατεία της ήταν και θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι λειτουργικά και συνθετικά ενοποιημένες".

Προτείνουν τη διεξαγωγή ενιαίου πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών με ανοιχτή διαδικασία και ζητούν από το δήμο Χαλκιδεών και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων να προκαλέσουν σχετική συζήτηση.

Τέλος, προτρέπουν τον δήμαρχο κ. Ζεμπίλη να απομακρύνει σύντομα από την αγορά το πλήθος των πρόσθετων υλικών από λαμαρίνες υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων για την αποφυγή του κινδύνου πυρκαγιάς, αλλά και για να δοθεί η πραγματική εικόνα των κτιριακών όγκων της.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.