Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

"Κάποιοι... φοβούνται και λασπολογούν κινήσεις εθελοντισμού μη κερδοσκοπικές"

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008, 10:31
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, που χαρακτηρίζουν "ύποπτο" το ενδιαφέρον των Ενεργών Πολιτών για την ανακύκλωση στη Χαλκίδα αλλά και γενικά τη δράση που έχουν αναπτύξει για το περιβάλλον. Η Ειρήνη Καραβά, με ανακοίνωσή της, αναφέρει τα παρακάτω:

"Αγαπητέ αρθρογράφε (δε γνωρίζω το όνομά σας), με αφορμή το ανυπόγραφο άρθρο σας με τίτλο «Βρώμικο παιχνίδι με την ανακύκλωση των σκουπιδιών» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στις εφημερίδες «Πρωτοσέλιδο» και «4η Εξουσία» θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μαζί σας, και με όλους όσους διαβάσουν αυτή την επιστολή εφόσον δημοσιευτεί στις εφημερίδες σας, ως Χαλκιδαία πολίτης που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει σ' αυτή την πόλη, σ' αυτή τη χώρα, σ' αυτό τον πλανήτη για πάνω από 40 χρόνια.

Θεωρώ χρέος μου και δικαίωμά μου να αντισταθώ στις λογικές που μας θέλουν να έχουμε σαν κύριο θέμα συζήτησης ποια θέση θα πάρει η Καλομοίρα και η κάθε Καλομοίρα στην Eurovision ή το ποιος «καλλιτέχνης» χώρισε ή δεν χώρισε. Στις λογικές που μας θέλουν να κοιτάμε πως θα βολευτούμε σε μια θεσούλα στον Δημόσιο στοιχιζόμενοι πίσω από κάποιο βουλευτή ή πολιτικό κόμμα.

Θεωρώ χρέος μου και δικαίωμα μου να αντισταθώ στις εύκολες δικαιολογίες που προβάλλονται και μας λένε ότι σαν απλός πολίτης αυτού του τόπου δεν έχω δύναμη να επέμβω προκειμένου να συμβάλλω στην αποτροπή ενεργειών που ενισχύουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Στις λογικές που μας θέλουν να ξοφλάμε το χρέος μας απέναντι στις γενιές που θα 'ρθουν με το να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια αυτόν που θα κάνει το λιγότερο κακό στο τόπο, και μετά να ευχόμαστε, να ελπίζουμε, να κατακρίνουμε και να μένουμε πάντα στα λόγια.

Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις ευθύνες που έχουν οι αρχές αυτού του τόπου θεωρώ ότι όλοι μας σα μεμονωμένα μέλη αυτής της κοινωνίας έχουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης και συνεισφοράς στην μόλυνση του περιβάλλοντος. Μερίδιο ευθύνης που βρίσκεται, στην αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας και νερού, στη χρήση του αυτοκινήτου χωρίς να είναι πάντα αναγκαία, στη μη ανακύκλωση των απορριμμάτων μας. Γενικότερα στο να βλέπουμε να γίνονται ενέργειες γύρω μας που ξέρουμε ότι ρυπαίνουν το περιβάλλον και να μην κάνουμε τίποτα.

Δεν είναι αναγκαίο να έχουμε κάποιο προσωπικό, οικονομικό ή πολιτικό συμφέρον προκειμένου να ασχοληθούμε με τα διάφορα ζητήματα της πόλης μας ή του νησιού μας. Γιατί τελικά αυτό που δεν γνωρίζετε αγαπητέ αρθρογράφε του κειμένου που προανέφερα είναι μία μόνο λέξη εθελοντισμός.

Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι ναι, υπάρχουν πολίτες σ' αυτή την πόλη που ευαισθητοποιούνται και ενεργούν χωρίς να παρακινούνται από προσωπικά, οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα.

Και να σας πω και κάτι άλλο, είναι πολλοί, πάρα πολλοί, αυτοί οι πολίτες που όπως η κίνηση των "Ενεργών Πολιτών" θέλουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που αφορούν περιβαλλοντικά και όχι μόνο, ζητήματα της καθημερινής μας ζωής. Αυτή η ενεργή και άμεση συμμετοχή των πολιτών στα κοινά ίσως είναι κάτι που φοβούνται όσοι λασπολογούν και χλευάζουν κινήσεις εθελοντισμού, μη κερδοσκοπικές.

Θέλω να πιστεύω ότι με αυτές τις σκέψεις να απάντησα στα ερωτήματα που εκφράστηκαν μέσα από το άρθρο σας για το ποια είναι τα κέρδη και τα κίνητρα των χαρακτηριζόμενων από εσάς «ύποπτων» ενεργών πολιτών.

Όσον αφορά στην καταγγελία για ανωνυμία που γίνεται, ονομάζομαι Ειρήνη Καράβα και αν κάποιος ενδιαφέρεται να γνωρίσει και άλλους από εμάς και τι λέμε μπορεί να κοιτάξει στο http://energoipolitesevias.blogspot.com.".

Σχετικό θέμα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.