Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Οι "Ενεργοί Πολίτες" απαντούν σε δημοσίευμα που τους θέλει ..."ύποπτους"

Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008, 11:38
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Ο Κώστας Χαϊνάς ([email protected]), με ανακοίνωσή του, απαντά σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, το οποίο χαρακτηρίζει "ύποπτη" την κίνηση των "Ενεργών Πολιτών" να συμμετέχουν ενεργά στην ενημέρωση των πολιτών της Χαλκίδας για θέματα ανακύκλωσης, αλλά και γενικά όλο το ενδιαφέρον τους και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

"Διαβάσαμε σε ένα ανώνυμο άρθρο στην τοπική εφημερίδα «4η ΕΞΟΥΣΙΑ» (προφανώς εκφράζει τον υπεύθυνο της εφημερίδας), κάποιες αναφορές όσον εφορά την κίνηση των ενεργών πολιτών Εύβοιας και θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντήσω (γιατί είμαι ένας από τους «ύποπτους») και να καλέσω τον υπεύθυνο της εφημερίδας για λόγους δεοντολογίας, να δημοσιεύσει την απάντησή μου στην ίδια σελίδα και θέση που ήταν και το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Κατ'αρχήν αναφέρει την κίνηση «ενεργοί πολίτες» ως ύποπτη!!! Ύποπτη ως προς τι; Η φρασεολογία αυτή θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα αν το πάρεις από την εύθυμη πλευρά και ορολογία ασφαλίτη αν το πάρεις πιο σοβαρά.

Η ουσία του δημοσιεύματος, απ' ότι καταλάβαμε είναι ότι κάποιος (από τον Δήμο Χαλκίδας;) τους είχε υποσχεθεί ένα διαφημιστικό πακέτο για την ανακύκλωση, το οποίο σύμφωνα με το συντάκτη δεν το προχώρησε ο Δήμος. Εμφανίσθηκαν και αυτοί οι ύποπτοι «ενεργοί πολίτες» και τους χαλάνε τη δουλειά αφού αναλάβανε αυτοί να ενημερώσουν τους Χαλκιδέους!!! Η ουσία βέβαια είναι ότι κανένας «ενεργός πολίτης» δεν έχει αναλάβει από το Δήμο να ενημερώσει τους Χαλκιδέους για την ανακύκλωση. Η παρέμβαση των «ενεργών πολιτών» είναι πολιτική παρέμβαση ουσίας. Επιδιώκουμε να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις για την επιτυχία της ανακύκλωσης. Το κλειδί γι' αυτό εκτιμούμε ότι είναι η σωστή ενημέρωση του πολίτη. Γι αυτό πιέζουμε από την αρχή το Δήμο Χαλκίδας να ξεκινήσει μια πραγματική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και μάλιστα του ασκήσαμε συγκεκριμένη κριτική για την καθυστέρηση αυτή. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να βοηθήσουμε όπως μπορούμε και εμείς στην ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα λοιπόν με το συντάκτη της ανακοίνωσης είναι «ύποπτο» το ενδιαφέρον ενός πολίτη για την επιτυχία ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως η ανακύκλωση.

Δεν γνωρίζει ο συντάκτης αυτού του δημοσιεύματος ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση, να παρεμβαίνει και να συμμετέχει σε ότι τον αφορά, να καταθέτει προτάσεις και γενικά να παίρνει μέρος σε οτιδήποτε δημόσιο γεγονός επηρεάζει τη ζωή μας;

Μήπως είναι «ύποπτο» λοιπόν το ενδιαφέρον των «ενεργών πολιτών» στο θέμα της ανακύκλωσης, γιατί προτείναμε δημόσια στο Δήμο Χαλκίδας μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να πάρει για την επιτυχία της;

Μήπως είναι «ύποπτο» λοιπόν το ενδιαφέρον των «ενεργών πολιτών» γιατί καλέσαμε τα μέσα ενημέρωσης να συμβάλλουν και αυτά, ώστε να ενημερωθεί σωστά και ολοκληρωμένα ο κάθε πολίτης;

Μήπως είναι «ύποπτο» και το ενδιαφέρον των «ενεργών πολιτών» για την ρύπανση της παραλίμνης απο τα φυτοφάρμακα;

Μήπως είναι «ύποπτο» και το ενδιαφέρον των «ενεργών πολιτών» για την μόλυνση της περιοχής του Πισσώνα και του υδροφόρου ορίζοντα, από τις πτηνοτροφικές, χοιροτροφικές μονάδες και τα σφαγεία της περιοχής;

Μήπως είναι «ύποπτο» και το ενδιαφέρον των «ενεργών πολιτών» να σταματήσει η απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Επιμελητήριου Εύβοιας, όσον αφορά την αντιπαροχή του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ»;

Μήπως είναι «ύποπτο» το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι «ενεργοί πολίτες» σε πολλά άλλα θέματα του περιβάλλοντος στους οκτώ μήνες της δράσης τους και τα οποία έχουν ενοχλήσει διάφορα κατεστημένα συμφέροντα;

Δεν μπορεί να καταλάβει ο συντάκτης αυτού του δημοσιεύματος ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, συμπολίτες μας, ενεργοί πολίτες, που δεν ερμηνεύουν την μία ή την άλλη συμπεριφορά με βάση τι βάζουν στην τσέπη τους;

Δεν μπορεί να καταλάβει ο συντάκτης αυτού του δημοσιεύματος ότι υπάρχουν ακόμα πολίτες που θυσιάζουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους, που αγωνίζονται αφειλοκερδώς για τα προβλήματα του περιβάλλοντος και τις αιτίες που τα δημιουργούν, που βάζουν το χέρι στη τσέπη τους, για να συμβάλλουν στην διοργάνωση μιας εκδήλωσης, μιας καμπάνιας, μιας ενημέρωσης, όπως αυτή της ανακύκλωσης χωρίς να τρέχουν να βρουν χορηγούς και οικονομικούς ενισχυτές.

Του είναι προφανώς αδιανόητο το ενδιαφέρον αυτό του συγκεκριμένου συντάκτη γιατί προφανώς έμαθε στη ζωή του να λειτουργεί με ανταλάγματα. Και κάθε τι το μετράει μόνο αν κέρδισε ή όχι η τσέπη του.

Πληροφορούμε λοιπόν τον συντάκτη του δημοσιεύματος, ότι εμείς οι «ενεργοί πολίτες», θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σταθερά για την προστασία του περιβάλλοντος, κόντρα σε κάθε παράγοντα και σε οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές που το μολύνουν και ας φαινόμαστε «ύποπτοι» σε κάποιους".

Απάντηση στο ίδιο δημοσίευμα έδωσε και ο Γιάννης Τήνιος ([email protected]), μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΝ και του Περιβαλλοντικού συλλόγου περιοχής Κλειστού Κανήθου:

"Εμεις οι "ύποπτοι", "ανώνυμοι" πολίτες, είμαστε εκείνοι οι ελεύθεροι-ευαίσθητοι-ρομαντικοί-με ή χωρίς κομματική ταυτότητα, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι αυθόρμητα και με αγανάκτηση, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, δημιουργήσαμε ένα κινημα "ενεργών πολιτών για το περιβάλλον".

Είμαστε αυτοί που μαζί με άλλους φορείς-συλλόγους-πολιτικές κινήσεις, αναδείξαμε και αναδεικνύουμε τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας. Είμαστε εμείς που με τη φυσική μας παρουσία, χωρίς τις μάσκες της υποκρισίας και της συναλλαγής, μετέχουμε στο πανελλαδικό κίνημα κατά του λιθάνθρακα-κατά της καύσης του RDF-κατά της καταστροφής των δασών και της εκμετάλλευσής τους από τα αδηφάγα συμφέροντα-κατά της ρύπανσης του αέρα, των εδαφών, των νερών των ποταμών, των λιμνών και της θάλασσας του Ευβοϊκού-υπέρ της ανακύκλωσης και της σωστής διαχείρισης των αποβλήτων.

Είμαστε εμείς που αγωνιούμε για το μέλλον του τόπου μας, την αειφόρο ανάπτυξή του, το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον του πλανήτη μας.

Για όλα αυτά στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά και με καθαρό πρόσωπο, σε άαθε προσπάθεια που έχει τουςπαραπάνω προσανατολισμούς".

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.