Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Οι ενεργοί πολίτες ανοίγουν το διάλογο για την τοπική ανάπτυξη του Δήμου Αυλώνος

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2008, 14:43
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Στην ενημερωτική συζήτηση, που έγινε στο Αυλωνάρι, το Σάββατο 29 Μαρτίου, για την παρουσίαση των Συμπερασμάτων της πρώτης φάσης του Ερευνητικού Προγράμματος που εκπονεί η υπό την Καθηγήτρια κ. Ελίζα Παναγιωτάτου Ερευνητική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με αντικείμενο «Διερεύνηση των Αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Δήμου Αυλώνος- Δημιουργία μηχανισμού επιλογής/ υποστήριξης των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του Δήμου Αυλώνος» πρέπει να επισημανθεί η διάθεση ουσιαστικής συμμετοχής στη συζήτηση αλλά και στην περαιτέρω πορεία του ερευνητικού προγράμματος πολλών από τους πολίτες και κατέθεσαν τις απόψεις τους. Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων η κατανόηση των βημάτων που ακολουθεί η ερευνητική ομάδα αλλά και η βούληση να συνδράμουν με την πρόταση και την άποψή τους στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Νίκος Τσερόλας αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα δύο περιοχών του Δήμου Αυλώνος. Της περιοχής μεταξύ Κορασίδας και Καρβουνίου, από του Καράρα τα βράχια έως το Καλάμι, όπου η φυσική ομορφιά του τοπίου και η τεράστια οικολογική του σημασία το κατατάσσει στον πρώτο βαθμό αναγκαίας προστασίας. Στην περιοχή αυτή ενδημούν πολλά προστατευόμενα είδη. Ο σχεδιασμός μέτρων προστασίας και ανάδειξης της περιοχής αποτελεί έναν βασικό και στοιχειώδη στόχο της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου. Η άλλη περιοχή είναι ο χείμαρρος Νηλέας που διασχίζει τον Δήμο και εκβάλλει στην μαγευτική παραλία της Μουρτερής. Έχει ήδη συμπεριληφθεί, σε παλαιότερη έρευνα του Πολυτεχνείου, μεταξύ των 400 περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η Έρευνα πρέπει να σταθεί στους τρόπους ανάδειξης αυτών των περιοχών που στον τομέα του περιβάλλοντος αποτελούν θησαυρούς για το Δήμο Αυλώνος. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην αναγκαιότητα της κατασκευής του ΧΥΤΑ της Νότιας Εύβοιας που υπό τις σημερινές συνθήκες αποτελεί την μόνη ρεαλιστική λύση για να πάψει η Νότια Εύβοια να καταστρέφεται από την ανεξέλεγκτη ρύπανση. Τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής είναι επίσης ένας ακόμη σημαντικός τομέας, στον οποίο πρέπει να οργανώσουνε την ανάδειξη και την αξιοποίησή τους. Δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Ερευνητικής Ομάδας για κάθε συνεργασία.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τζόκας, αναφέρθηκε στην άναρχη δόμηση στους παραλιακούς οικισμούς η οποία αποτελεί τροχοπέδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μίλησε για την ανάγκη να ξεκαθαρίσουνε τους στόχους στον τομέα της αξιοποίησης των ήπιων πηγών ενέργειας και γενικώς να δώσουνε έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της ρύπανσης. Θέλουνε καθαρά χωριά και καθαρές παραλίες είπε χαρακτηριστικά και πρέπει να οργανώσουνε την πολιτική τους σε αυτή την κατεύθυνση.

Η κ. Βασιλεία Φουάση επικέντρωσε την τοποθέτησή της στην αναγκαιότητα μίας άλλης, διαφορετικής νοοτροπίας για το πώς αντιμετωπίζουνε ως τοπική κοινωνία τα θέματα της ανάπτυξης. Ο τρόπος που βλέπουνε τις ανάγκες του τόπου δεν συμβάλλει στην κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων. Η έρευνα πρέπει να στραφεί και σε αυτή την παρατήρηση. Επεσήμανε την χρησιμότητα μίας βάσης δεδομένων για την πραγματική κατάσταση σε όλους τους τομείς της τοπικής κοινωνίας και ζήτησε από την Ερευνητική Ομάδα να διαμορφώσει ένα αντίστοιχο λογισμικό για να αποτελεί εργαλείο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Τέλος υπογράμμισε την καθυστέρηση στην υλοποίηση του Σχεδίου Πόλεως στα Χάνια Αυλωναρίου, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη αυτού του δυναμικού οικισμού, σε σύγχρονο εμπορικό και οικονομικό Κέντρο του Δήμου Αυλώνος.

Ο κ. Βασίλης Μούντριχας αναφέρθηκε στον προσανατολισμό της ανάπτυξης που πρέπει να έχει στο επίκεντρο τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας και τα προβλήματά τους. Η αναγκαιότητα μίας διαρκούς χαρτογράφησης της τοπικής κοινωνίας θα επιτρέπει στην Δημοτική Αρχή αλλά και σε όλους τους φορείς να σχεδιάζουν από κοινού πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε αρμονία με τα τοπικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε αντίστοιχα στις υποδομές για τους Νέους ή την Τρίτη Ηλικία ανάλογα με την πραγματική εικόνα που θα προκύψει από την χαρτογράφηση. Κάλεσε την Ερευνητική Ομάδα να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε ο τόπος να αποκτήσει τις υποδομές που έχει ανάγκη αλλά και να γίνει αξιοβίωτος για όσους θέλουν να εγκατασταθούν σε αυτόν.

Ο κ. Νίκος Μπιμπλής (Δημοτικός Σύμβουλος) υπογράμμισε ότι εξαρχής η έρευνα έχει βάλλει ήδη πολύ σημαντικά πράγματα. Ένα κρίσιμο θέμα είναι το Περιβάλλον. Στον τομέα αυτόν χρειάζονται χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων όπως η αποχέτευση, η ρύπανση κ.ο.κ.. Το ερευνητικό πρόγραμμα πρέπει να τους εφοδιάσει με μηχανισμούς που θα τους φέρνουν πιο κοντά στις χρηματοδοτικές πηγές. Σημαντικό είναι επίσης το θέμα της νοοτροπίας ως κουλτούρα της περιοχής. Οι αντιλήψεις πολλές φορές δρουν αντιαναπτυξιακά. Η παιδεία, η Εκπαίδευση πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη και σε αυτή την κατεύθυνση η Ερευνητική Ομάδα πρέπει να δώσει προτάσεις.

Ο κ. Γιάννης Καράπας μίλησε για την έλλειψη υποδομών που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη. Το οδικό δίκτυο βρίσκεται στην πρώτη θέση. Η έλλειψη δικτύων, όπως η αποχέτευση ή η ύδρευση στους πανέμορφους παραλιακούς οικισμούς δεν βοηθάνε στην ανάπτυξη. Ο μη καθορισμός των γραμμών αιγιαλού και παραλίας, η μη οριοθέτηση των ρεμάτων αποτελούν επίσης αρνητικούς παράγοντες για κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Ζήτησε από την Ερευνητική Ομάδα να βοηθήσει για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Επίσης η ανεργία είναι ακόμη πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει το ερευνητικό πρόγραμμα. Υπογράμμισε ότι δυνατότητες υπάρχουν και ανέφερε το παράδειγμα της αξιοποίησης της γεωθερμικής πηγής στο Νεοχώρι.

Ο Γυμνασιάρχης Αυλωναρίου κ. Δημήτρης Γκιζελής, αναφέρθηκε στη σημαντική δουλιά που έχει γίνει από τις Περιβαλλοντικές Ομάδες των Σχολείων που έχουν πλούσιο θεματολόγιο παρέμβασης και προτάσεων. Ζήτησε να φθάσει πιο κοντά στο Σχολείο η έρευνα και να ρίξει φως στο μεγάλο θέμα της παραμονής των νέων στον τόπο μας. Το Αυλωνάρι είπε χαρακτηριστικά είναι χωριό γερόντων εξάλλου πρόσφατα δημιουργήθηκε και Λέσχη Φιλίας. Αντίθετα δεν υπάρχει κάτι για τους νέους ιδιαίτερα στον τομέα του Αθλητισμού όπου μοναδική υποδομή είναι ο αθλητικός χώρος του Γυμνασίου.

Ο κ. Γιάννης Τζελάτης, Πρόεδρος του Συλλόγου της Κορασίδας, χαιρέτισε την προσπάθεια αυτή για την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία. Ως Σύλλογος Κορασίδας δήλωσε πρόθυμος να συμμετέχουν ενεργά και να συνεργαστούν με την Ερευνητική Ομάδα. Η περιοχή αυτή είναι περιοχή δεύτερης κατοικίας, η μικρή απόσταση από την Αθήνα και το γεγονός της μη πλήρους οικοδόμησης μας αφήνει περιθώριο να σχεδιάσουμε τώρα την ανάπτυξη. Πρέπει συνεπώς να δούμε τους όρους αυτής της ανάπτυξης. Αναφέρθηκε επίσης στο Ενεργειακό Κέντρο του Αλιβερίου, στα προβλήματα ρύπανσης που προκύπτουν στην περιοχή, όπως η σχεδιαζόμενη καύση του RDF στην ΑΓΕΤ και η σχεδιαζόμενη μεγάλη μονάδα Λιθάνθρακα στην ΔΕΗ στο Αλιβέρι, θέματα για τα οποία ανέφερε ότι ο Δήμαρχος Αυλώνος προς τιμή του έχει πάρει αρνητική θέση. Ο Σύλλογος της Κορασίδας έχει αντίθεση με τον Δήμαρχο για το θέμα του τρόπου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ της Αχλαδερής. Συμφώνησε με τον κ. Τσερόλα που είπε ότι αυτή η περιοχή πρέπει να μείνει περιβαλλοντικά αναλλοίωτη. Τέλος στο θέμα της αιολικής ενέργειας δεν πρέπει να έχουν εκ των προτέρων αρνητική στάση αλλά να θέσουνε όρους όπως η υπογείωση των δικτύων και το όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Δημήτρης Βάσσος, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της ανάπτυξης και στις επιλογές που πρέπει να κάνει η τοπική κοινωνία. Ζήτησε την ιεράρχηση των στόχων και την συζήτηση επί των συγκεκριμένων στόχων. Οι γενικολογίες για την ανάπτυξη υπογράμμισε ότι θυμίζουν προεκλογικούς λόγους και δεν βοηθούν.

Ο κ. Νίκος Παναγιώτου, υποστήριξε ότι η έρευνα ίσως εστιάζει τα θέματα υπό το πρίσμα της Πολεοδομίας έτσι όπως την βλέπει θεωρητικά το Πολυτεχνείο ενώ είναι αναγκαίο να υπάρξουν πρακτικά εργαλεία και πρακτικά αποτελέσματα. Ζήτησε από την Ερευνητική Ομάδα να δώσει απτό υλικό, όπως είναι οι χάρτες. Δυστυχώς είπε οι πολίτες δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα για τον τόπο τους όπως π.χ. τα όρια οικισμών. Η έρευνα πρέπει εφοδιάσει με τέτοια δεδομένα το Δήμο. Εδώ ο εποικισμός του Αιγαίου εξελίσσεται άναρχα. Η έρευνα πρέπει να δώσει στοιχεία για να αποφασίσουνε για την ανάπτυξη του τόπου τους.

Η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Φλώρου αναφέρθηκε στην αγωνία για να μείνουν οι νέοι στον τόπο και στους ανασταλτικούς παράγοντες που συνοδεύουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια όπως η έλλειψη βασικών υποδομών στο οδικό δίκτυο. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα καθαρό περιβάλλον.

Ο κ. Αναστάσιος Ποθητάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην παραμείνουνε στα λόγια αλλά να δώσουνε άμεσα απτά αποτελέσματα σε έργα. Έφερε ως παράδειγμα την απαράδεκτη καθυστέρηση στο Σχέδιο Πόλεως των Χανίων η οποία τελικά ακυρώνει κάθε σχεδιασμό.

Όπως επισημαίνει η δημοτική αρχή του δήμου Αυλώνος:

"Όλες οι παραπάνω τοποθετήσεις έχουν έναν κοινό παρονομαστή παρά την ποικιλία των προτάσεων και του διαφορετικού τρόπου αντίληψης για τις προτεραιότητες ανάπτυξης: η αναγνώριση ότι η συνεργασία με το Πολυτεχνείο ανοίγει νέους ορίζοντες για την διερεύνηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του τόπου μας. Η κατανόηση ότι τώρα ξεκινά ο ουσιαστικός κύκλος του ανοικτού διαλόγου με τους πολίτες στο προσκήνιο. Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή δίνουν μόνο το έναυσμα και αντλούν ερεθίσματα για την πολιτική τους αλλά σε τελική ανάλυση τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του τόπου θα καθορίσουν οι ίδιοι οι πολίτες με την συμμετοχή τους στον διάλογο και στην τελική επιλογή των στόχων.

Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Δημήτρης Κατσούλης δηλώνει ότι μέχρι τώρα έχει γίνει μόνο η αρχή, οι επόμενες φάσεις θα αποτελέσουν ένα πεδίο συμμετοχής των πολιτών, και καλεί όλους τους πολίτες να γίνουν πρωταγωνιστές. Ήδη σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή η πρώτη φάση της έρευνας, από την ιστοσελίδα του Δήμου. Ταυτόχρονα, είναι στη διάθεση των πολιτών η ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου ([email protected] και [email protected]) και του Δήμαρχου ([email protected] και [email protected] ) καθώς και το Γραφείο του Δήμαρχου και Ο.Δ.Ε. Προγραμματισμού (τηλ. 22230-32340 και fax 22230-31088) όπου θα μπορούσε να απευθύνεται κάθε πολίτης, και κάθε φορέας της περιοχής, καταθέτοντας απόψεις, προτάσεις και στοιχεία επικοινωνίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Αξίζουν συγχαρητήρια και στους υπαλλήλους του Δήμου, που με τις προσπάθειες και τις προτάσεις τους συνέβαλλαν σε μια άψογη συνεργασία έως σήμερα με την Ερευνητική Ομάδα και θα είμαστε αρωγοί στην περαιτέρω ενίσχυσή της".

Σχετικό θέμα:

  • Παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στο δήμο Αυλώνος www.servitoros.gr/news/view.php/18062/


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.