Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Η ομορφιά επιστρέφει!

Παρρησία - Μαθητικό περιοδικό περιβαλλοντικού και πολιτιστικού περιεχομένου, που εκδίδεται στο Γυμνάσιο Ψαχνών Ευβοίας υπό το συντονισμό του φιλόλογου Δημήτρη Μπαρσάκη, ως περιβαλλοντικό/πολιτιστικό Πρόγραμμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τεύχος 3. Μάρτιος 2000

Μέχρι το τέλος του 2000, η πλατεία των Ψαχνών θα έχει μεταμορφωθεί, θα έχει γίνει αγνώριστη, χάρη στην αναπαλαίωση τριών ιστορικών κτηρίων που εκτείνονται σ' όλη την βόρεια πλευρά της.


Χαρακτηριστικό μπαλκόνι (βόρεια πλευρά).

Τα κτήρια αυτά έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης, αλλά επί δεκαετίες ήταν εγκαταλελειμμένα και κατέρρεαν σιγά-σιγά. Ίσως και μέχρι πρότινος να υπήρχε η αντίληψη ότι μόνη λύση, για την αντιμετώπιση της άσχημης εικόνας που παρουσίαζαν, ήταν η κατεδάφιση. Είναι εύκολο όμως να κατεδαφίζεις πέτρινα κτήρια ηλικίας 120-140 ετών; Θα ήταν τραγικό, αν συνέβαινε. Ευτυχώς που ο Δήμος Μεσσαπίων προέβη σε ενέργειες, ώστε να γίνει η αναπαλαίωσή τους, η οποία άρχισε χωρίς καθυστέρηση, αφού εξασφαλίσθηκαν εγκαίρως τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά. Συγχαίρουμε το Δήμο για την ευαισθησία - καλαισθησία - και τον επιτυχημένο χειρισμό του ζητήματος.

Εβλεπα αυτά τα «χαλάσματα» στην πλατεία και μου χάλαγε το κέφι. Πόσο με ενοχλούσε αυτή η εικόνα! Ήταν σα να έβλεπα σκουπίδια κι αναρωτιόμουν αν κάποτε θα καθαρίσει η πλατεία απ' αυτά, για να τη δω όμορφη. Δεν ήξερα ότι υπήρχε μια άλλη λύση πολύ καλύτερη, όπως η αναπαλαίωση. Ζήλευα κάποια νεοκλασικά κτίρια της Χαλκίδας, αλλά δε φανταζόμουν ότι και τούτα τα χαλάσματα μπορούν να γίνουν σαν τα νεοκλασικά της Χαλκίδας κι ακόμα καλύτερα και ομορφότερα ίσως. Πληροφορήθηκα για τα έργα που ήδη γίνονται και, όταν είδα τα αρχιτεκτονικά σχέδια, τα έχασα. Όλο στην πλατεία θα βρίσκομαι και θα καμαρώνω την ομορφιά της! (Βαγγέλης Τόλης)


Εικόνα δεκαετιών στην πλατεία Ψαχνών.

Τα στοιχεία, που δημοσιεύουμε παρακάτω παραχωρήθηκαν από το Δήμο Μεσσαπίων (με πρωτοβουλία των μαθητών Αλ. Πασσαλή, Β. Παντελέων, Μ. Σακκή, Αλ. Μυστριώτη). Τα τρία κτήρια έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα με τις εξής αποφάσεις:

1) Την από 27 Αυγούστου 1986 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού περί χαρακτηρισμού ως Ιστορικού Διατηρητέου μνημείου και έργου τέχνης του κτηρίου στην πλατεία Ψαχνών πρώην ιδιοκτησίας Βασιλικής Παπαλιόλου-Παν. Γ. Φαφούτη, το οποίο έχει περιέλθει στο Δήμο έπειτα από αναγκαστική απαλλοτρίωση. Πρόκειται για διώροφο λιθόκτιστο κεραμοσκεπές κτίριο κτισμένο το 1863. Η πρόσοψή του χαρακτηρίζεται από συμμετρικά ανοίγματα ενώ το ισόγειο είναι λιτό με νεοκλασικά στοιχεία.

2) Την από 13 Ιουνίου 1985 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού περί χαρακτηρισμού ως Ιστορικού Διατηρητέου μνημείου και έργου τέχνης του κτιρίου πρώην ιδιοκτησίας Αθανασίου Γεωργ. Δούδαλη, το οποίο έχει περιέλθει στο Δήμο έπειτα από αναγκαστική απαλλοτρίωση. Πρόκειται για διώροφο λιθόκτιστο κεραμοσκεπές κτίριο, κτισμένο το 1887, με λιτές όψεις και συμμετρικά ανοίγματα.

3) Την από 5 Ιουνίου 1985 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού περί χαρακτηρισμού ως Ιστορικού Διατηρητέου μνημείου και έργου τέχνης του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ψαχνών πρώην ιδιοκτησίας Τριαντάφυλλου Κεραμιδά, το οποίο αποτελεί δωρεά στο Δήμο. Πρόκειται για διώροφο λιθόκτιστο με ορθογωνική άποψη κτίριο που κτίστηκε το 1893.




Λεπτομέρεια από τη ζωγραφική διακόσμηση στην οροφή του μεσαίου κτηρίου.

Τα τρία κτίρια αποτελούν αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής εξέλιξης στην Εύβοια. Πρόθεση του Δήμου είναι η αποκατάσταση, συντήρηση και αξιοποίηση των κτιρίων για τη στέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Πολιτιστικών Λειτουργιών καθώς και Λαογραφικού Μουσείου. Για το εν λόγω μάλιστα έργο της αναπαλαίωσης έχουν ήδη εγκριθεί 190.000.000 δρχ. από ΣΑΝΑ 2, ενώ ο Δήμος έχει προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης εφαρμογής και μετά την έγκρισή της από το Υπουργείο Πολιτισμού, έγινε η δημοπράτηση του έργου το οποίο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους 2000.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν πρόκειται απλώς και μόνο για ένα έργο αναπαλαίωσης κτηρίων. Πρόκειται για μια ενέργεια που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η μανία της ευκολίας της τεχνοκρατούμενης εποχής μας δε θα αφανίσει τις αισθητικές αξίες της ζωής. Η καλαισθησία είναι βασική ανάγκη για την επιβίωση του ανθρώπου, είναι βασική προϋπόθεση για την ψυχική και πνευματική του υγεία.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.