Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών

Βόρεια Εύβοια - Μηνιαία εφημερίδα ενημέρωσης της βόρειας Εύβοιας. Επικοινωνία: Πάνος Βασιλόπουλος Τηλ.: 22270 31261 email: [email protected]
Έκδοση: Απρίλιος 2002
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση
Περισσότερες εκδόσεις

Νίκος Βαλλής: Η ψυχή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροβιών
Ο Νίκος Βαλλής είναι 52 ετών, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ζει όμως μόνιμα στις Ροβιές αφού η τύχη και η σύντροφός του τον έφεραν κοντά στο όμορφο αυτό χωριό του Ευβοϊκού.

Σπούδασε πυρηνικός μηχανικός και μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Πριν το 1981 δούλευε στις εμπορικές επιχειρήσεις του Πετζετάκη και ήταν υπεύθυνος πωλήσεων στη Μέση Ανατολή.

Μιλάει αραβικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, διαβάζει πολύ και ενημερώνεται συνεχώς για την εικόνα της διεθνούς οικονομίας και του εμπορίου.

Η εμπειρία του αυτή από την ενασχόλησή του με τις πωλήσεις σε διεθνείς αγορές, βοήθησε καθοριστικά και την πορεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροβιών.

Εκτός από το αξίωμα του Προέδρου του Συνεταιρισμού Ροβιών είναι και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Ευβοίας και Αντιπρόεδρος της Ελαιουργικής.

Τα προϊόντα της Βορειοκεντρικής γης στα σαλόνια της Ευρώπης - 700 εκ. κύκλος εργασιών για το 2001
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών ιδρύθηκε το 1978 ως Ελαιουργικός Συνεταιρισμός από είκοσι περίπου ελαιοπαραγωγούς με σκοπό την εξυπηρέτησή τους σε λιπάσματα και μέσα παραγωγής. Από το 1982 δραστηριοποιήθηκε στη συγκέντρωση της επιτραπέζιας ελιάς. Εξαιτίας της δυσκολίας διάθεσης του προϊόντος 100 περίπου παραγωγοί συνεργάστηκαν και συγκέντρωναν στον Συνεταιρισμό την παραγωγή ώστε από κοινού να γίνει η διάθεση και η εμπορία του προϊόντος.

Έτσι το 1982 ουσιαστικά άρχισε η δραστηριότητα του Συνεταιρισμού που σκοπό είχε τη συγκέντρωση, επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία της επιτραπέζιας ελιάς.

Έως το 1992 το σύνολο της παραγωγής το εμπορευόταν για λογαριασμό του Συνεταιρισμού η Ελαιουργική.

Όμως μετά την κρίση γενικότερα των Συνεταιρισμών και της Ελαιουργικής αναγκάστηκε ο ίδιος Συνεταιρισμός να ψάξει για αγορές.

Η πρώτη αγορά που βρέθηκε ήταν η Ιταλία που αγόραζε μεγάλες ποσότητες ενώ την τυποποίηση την έκαναν Ιταλοί επιχειρηματίες.

Επειδή η Ιταλία ήταν και είναι ο κυρίως πελάτης - αγοραστής της ελληνικής βρώσιμης ελιάς είχε ως αποτέλεσμα να καθορίζει και την τιμή πώλησης της ελιάς που κυμαινόταν ανάλογα με την ποσότητα παραγωγής.

Αυτό το εμπόδιο ο Συνεταιρισμός Ροβιών το ξεπέρασε με την επέκτασή του στην αγορά της Αγγλίας!!!

Συσκευασμένη βρώσιμη ελιά, γεμιστή με πιπεριές ή αμύγδαλο σε βάζα διάφορων μεγεθών με ποσότητες από μερικά γραμμάρια έως και τρία κιλά άρχισαν να εξάγονται στην Αγγλία.

Έτσι αυξήθηκε η τελική τιμή κερδίζοντας η τοπική μας αγορά σε καλύτερη τιμή για τον παραγωγό και σε αύξηση της απασχόλησης στα εργαστήρια του Συνεταιρισμού.

Έτσι σήμερα η αγγλική αγορά εμπιστεύεται το προϊόν του Συνεταιρισμού απορροφά το 80% της παραγωγής με συνεχώς αυξητικές τάσεις.

Κύκλος εργασιών για το 2001: Τυποποιήθηκαν για εξαγωγή 920 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς, διαφόρων τύπων.

Το συνολικό κέρδος ήταν 680 εκ. δρχ.
1) Από αυτά τα 623 εκ. δρχ. ήρθαν σε συνάλλαγμα από τις εξαγωγές και από αυτά τα 450 εκ. δρχ. από την Αγγλία.
2) Τα υπόλοιπα 57 εκ. δρχ. εισπράχθηκαν από την εσωτερική αγορά.

Το όφελος για τον παραγωγό
Η υπεραξία που κερδίζεται από την τελική τιμή πώλησης. Έχει ως αποτέλεσμα ο Συνεταιρισμός να δίνει καλύτερες τιμές στον παραγωγό και να αναγκάζει τους ιδιώτες εμπόρους να ακολουθούν σ' αυτή την τιμή.

Επιπλέον το όφελος για τον τόπο είναι ότι αυξάνεται η απασχόληση και το κέρδος μένει εδώ στη Βόρεια Εύβοια κάνοντας το γνωστό αγοραστικό κύκλο. Εργαζόμενοι είναι μέλη του Συνεταιρισμού περίπου 85 άτόμα με συνολική αποζημίωση 200 εκ. δρχ. ετησίως.

Ο Νίκος Βαλλής για την πορεία του Συνεταιρισμού

Β.Ε.: Έχετε σκεφτεί να επεκτείνετε τις δραστηριότητες σας και σε άλλα προϊόντα με βάση την ελιά;
- Βεβαίως. Από το 1998 ξεκινήσαμε τη λειτουργία ενός παραδοσιακού ελαιοτριβείου με σκοπό την άριστη ποιότητα ελαιολάδου που θα συσκευάζεται σε μπουκάλια των 250 cc.

Β.Ε.: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η νέα επένδυση;
- Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να έχουμε μια σταθερή ποιότητα και σε σταθερή ποιότητα ώστε να την εμπορευτούμε σε τέτοια συσκευασία και μάλιστα επώνυμα. Βρισκόμαστε δηλαδή σε στάδιο προετοιμασίας, όμως σίγουρα θα πετύχουμε!!!

Επίσης το σπουδαιότερο ζήτημα που μας απασχολεί τώρα είναι το θέμα της βιολογικής καλλιέργειας.

Αρκετοί παραγωγοί ας με πολλά στρέμματα ελαιόδενδρων έχουν αρχίσει πριν δυο χρόνια την βιολογική καλλιέργεια.

Από το Σεπτέμβριο θα συλλέξουμε τις πρώτες ποσότητες ελιάς και ελαιολάδου βιολογικής καλλιέργειας ενώ ταυτοχρόνως θα μας δοθεί και η ανάλογη σφραγίδα ώστε να μπορούμε και να το εμπορευτούμε.

Β.Ε.: Τι σημαίνει αυτό για τον κύκλο των εργασιών σας;
- Το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό από πολλές πλευρές. Η τιμή που θα απολαμβάνει ο παραγωγός θα είναι πολύ πιο υψηλή. Δε θα επιβαρύνεται το περιβάλλον αφού δε θα χρησιμοποιούμε χημικά λιπάσματα και τοξικά δηλητήρια. Οι μέθοδοι αυτές είναι φιλικές προς το περιβάλλον με απώτερο όφελος την υγεία του καταναλωτή. Ανέκαθεν όμως εμείς κάναμε πολύ λίγους ψεκασμούς π.χ. για το δάκο πάντα από εδάφους και ποτέ εναέριες.

Β.Ε.: Από που προέρχεται ο κύριος όγκος της ελιάς ως πρώτης ύλης. Από τις Ροβιές ή και την υπόλοιπη Βόρεια Εύβοια;
- Ο κύριος όγκος προέρχεται από τον κάμπο των Ροβιών. Όμως στη μαύρη ή των καλαμών την εμπορευόμαστε από τη Βόρεια Εύβοια.

Εδώ θα ήθελα να σταθώ λίγο για να δώσουν ιδιαίτερη σημασία οι παραγωγοί της Βόρειας Εύβοιας. Η παρέμβαση των συνεταιρισμών σ' αυτές τις περιοχές κατά καιρούς έχει βοηθήσει σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών άσχετα αν δεν παίρνουμε όλη την ποσότητα.

Δε μας στηρίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. Ανακοινώσαμε επανειλημμένως τις τιμές μας στην περιοχή της Ιστιαίας με 100 δρχ. πιο πάνω σε μερικές κατηγορίες πιο πάνω από τους εμπόρους. Όμως αντί να μας προτίμησαν οι παραγωγοί αναγκάστηκαν οι έμποροι και ανέβασαν τις τιμές τους εξαιτίας μας και έτσι πάλι οι παραγωγοί πήγαν σ' αυτούς. Αυτό είναι το παράπονό μας από τη Βόρεια Εύβοια. Τους έχουμε βοηθήσει επανειλημμένως να βελτιώσουν το εισόδημά τους αλλά δε μας προτιμάνε πολλοί από αυτούς.

Π.χ. οι έμποροι ανακοινώνουν 300 δρχ. Εμείς τους δίνουμε 400. Τότε οι παραγωγοί στρέφονται πάλι στους ιδιώτες εμπόρους χρησιμοποιώντας μας και τις πουλάνε σ' αυτούς με 405 δρχ. Αυτό είναι λυπηρό. Θα έπρεπε να μας στηρίζουν λίγο παραπάνω. Όμως έχουμε σταθερούς προμηθευτές εδώ και 10 χρόνια στην Ιστιαία, ενώ οι Αγδίνες, όλο το χωριό της προμηθεύει σε εμάς. Από το Συνεταιρισμό των Ροβιών δεν έχει χάσει κανείς ούτε μια δραχμή ενώ από τους ιδιώτες πολλοί παραγωγοί έχουν χάσει πολλά χρήματα.

Β.Ε.: Οι πελάτες σας είναι ευχαριστημένοι από την ποιότητα των προϊόντων σας;
- Οπωσδήποτε είναι ευχαριστημένοι και αυτό φαίνεται από την ανοδική πορεία των πωλήσεων. Στην Αγγλία το 2000 είχαμε 300 εκ. δρχ. σε πωλήσεις, ενώ το 2001 ανεβήκαμε στις 480 εκ. δρχ.

Β.Ε.: Οι βόρειες χώρες που στο μέλλον θα είναι οι κύριοι εισαγωγείς των προϊόντων σας έχουν πεισθεί για τη χρησιμότητα στη διατροφή τους των προϊόντων της ελιάς;
- Όλο και περισσότεροι τα αποδέχονται γιατί έχουν καταλάβει τη θρεπτική αξία αυτών των προϊόντων. Χρειάζεται όμως ενημέρωση, διαφήμιση, συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού κάτι που εμείς το επιδιώκουμε. Σ' αυτό μας έχει βοηθήσει το Υπουργείο Γεωργίας και ο Οργανισμός προωθήσεως εξαγωγών. Τα αποτελέσματα είναι ορατά με πολύ καλές προοπτικές για το μέλλον.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.