Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Φαφούτης Γιάννης

Κατηγορία: Γράμματα
Περισσότερα βιογραφικά από την κατηγορία

Ο φωτογράφος - ερευνητής Γιάννης Φαφούτης γεννήθηκε το 1953 στη Λίμνη Ευβοίας όπου και διαμένει μόνιμα. Στη Λίμνη τελείωσε το 1968 το τριτάξιο γυμνάσιο. Με την τέχνη της φωτογραφίας ασχολείται επαγγελματικά μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα της φωτογραφίας του Ινστιτούτου Τεχνικών Επαγγελμάτων στην Αθήνα το 1978.

Λάτρης της επαρχίας, της παμπάλαιας προγονικής φύτρας του χωριού, που κράτησε για αιώνες ανόθευτη την Ελληνική Παράδοση και το Λαϊκό μας Πολιτισμό, έδωσε μέχρι σήμερα ότι καλύτερο μπορούσε προς αυτή την κατεύθυνση γεγονός που τον έχει κατατάξει σαν ένα από τους σπουδαιότερους φωτογράφους περιπατητές της Εύβοιας.

Διακρίθηκε σε πανελλήνιους φωτογραφικούς διαγωνισμούς αποσπώντας βραβεία και επαίνους και εξέθεσε τη δουλειά του σε πέντε φωτογραφικές εκθέσεις στο ετήσιο Φεστιβάλ «Ελύμνια» και σε τέσσερις ομαδικές στη Χαλκίδα.

Σαν ανταποκριτής (από το 1977) της αρχαιότερης εφημερίδας το νομού Ευβοίας, Πανευβοϊκόν Βήμα (έτος ιδρύσεως 1932) έγραψε εκατοντάδες άρθρα και ρεπορτάζ και συνεχίζει να γράφει με θέματα που αφορούν κυρίως την Ιστορία και τον Πολιτισμό.

Τα έντεκα βιβλία που έχει γράψει μέχρι σήμερα θεματογραφικά περιλαμβάνουν την Ιστορία, την Λαογραφία, το Περιβάλλον, την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, την Διακοσμητική Ζωγραφική και την Βιομηχανική Αρχαιολογία της ιδιαίτερης πατρίδας του Λίμνης αλλά και της υπόλοιπης Εύβοιας, ενώ μία από τις μελέτες του (Τα Ακτωνύμια του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου) βραβεύτηκε το 1995 από την Ονοματολογική Εταιρεία.

Είναι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος και μέλος του μεγαλύτερου πνευματικού συλλόγου της Εύβοιας, της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών (Τμήμα Λίμνης) αλλά και ιδρυτικό μέλος άλλων πολιτιστικών και πνευματικών σωματείων.

Για την προσπάθεια που καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια στη διατήρηση και προβολή της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς έχει βραβευτεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και από πολλούς συλλόγους και φορείς της Εύβοιας.

Έργα του

 • Σπίτια Προσόψεις Εξώστες Στέγες, έκδοση Δήμου Ελυμνίων,1989.
 • Στοιχεία Λιμνιώτικης Λαογραφίας, έκδοση δήμου Λίμνης, 1992.
 • Λαϊκές Τοιχογραφίες της Εύβοιας, έκδοση 'Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, 1998.
 • Λίμνη και Θάλασσα (μαζί με το Δημήτρη Αποστόλου) Έκδοση Δήμου Ελυμνίων, 1999.
 • Εκκλησίες και Εξωκλήσια της Λίμνης και της Περιοχής της,(μαζί με το Δημήτρη Αποστόλου), έκδοση Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου, 1999.
 • Οι Μαρμαρινοί της Λίμνης Εκδόσεις Κίνητρο,2001.
 • Το Πλατανοδάσος του Ποταμού Κηρέα, έκδοση Δήμου Κηρέως, 2002.
 • Τα Πέτρινα Τοξωτά Γεφύρια της Εύβοιας, Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας, 2005.
 • Πεντάτοξη σιδηροδρομική γέφυρα μεταξύ Δαδιού και Λιανοκλαδίου και οι κατασκευαστές της, ανάτυπο της ανακοίνωσης από τα πρακτικά του Συνεδρίου του Κέντρου Μελέτης των Πέτρινων Γεφυριών 2003.
 • Χαράγματα Κωπήλατων και Ιστιοφόρων Πλοίων στο Ιερό της Μονής Γαλατάκη, ανάτυπο από τα αρχαιολογικά χρονικά της Αρχαιοφίλου Εταιρείας Χαλκίδας, 2009.
 • Διαδρομές στα Περιαστικά Δάση της Λίμνης, έκδοση δήμου Ελυμνίων, 2009.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.