Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αυτοδίκαιη έκπτωση του Δημάρχου Ιστιαίας κ. Νταλιάνη

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2001, 18:32
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Επιστολή έστειλε ο βουλευτής Εύβοιας κ. Παπαγεωργίου στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Εξαρχο ζητώντας την έκπτωση του δημάρχου Ιστιαίας κ. Νταλιάνη από το αξίωμά του, της οποίας παραθέτουμε ένα απόσπασμα στη συνέχεια:

«Οπως είναι γνωστό σε όλους, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 8 του Κώδικα διαταγμάτων για τα Δημοτολόγια, ο ενήλικας ή ο έγγαμος μπορεί με αίτησή του να γίνει δημότης σε όποιο Δήμο ή Κοινότητα έχει αποκτήσει κατοικία πριν από μία διετία τουλάχιστον.

Κατά την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου η μεταδημότευση γίνεται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου που συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη των νομίμων προϋποθέσεων μεταδημοτεύσεως, με πράξη του Δημάρχου ή του προέδρου της Κοινότητας.

Η μεταδημότευση γίνεται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, που συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη των νομίμων προϋποθέσεων με πράξη του Δημάρχου.

Η πράξη του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας, περί μεταδημότευσης καθίσταται από την καταχώρησής της στο δημοτολόγιο εκτελεστή, αντίγραφο δε αυτής κοινοποιείται αμέσως στο Δήμο ή στην κοινότητα, από την οποία έγινε η μεταδημότευση για τη διαγραφή του μεταδημοτεύσαντος, καθώς και στον ενδιαφερόμενο.

Η απόκτηση νέας δημοτικότητας δήμου ή κοινότητας συνεπάγεται απώλεια της προηγούμενης δημοτικότητας.

Εξάλλου σύμφωνα με το άρθρο 47 παρ. 8 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι Δήμαρχοι, οι Πρόεδροι Κοινοτήτων και οι Δημοτικοί ή Κοινοτικοί Σύμβουλοι που αποκτούν δημοτικότητα σε άλλο Δήμο ή σε άλλη κοινότητα εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους.

Τέλος κατ' άρθρον 50 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων στις περιπτώσεις που προβλέπουν τα άρθρα 47 παρ. 8 και 48, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας με πράξη του διαπιστώνει την ύπαρξη του ασυμβίβαστου και την έκπτωσή του από το αξίωμα.

Είναι γνωστό ότι ο Δήμαρχος Ιστιαίας κ. Δημήτριος Νταλιάνης με την από 17/4/2001 αίτησή του προς το Δήμο Λουτρών Αιδηψού ζήτησε από αυτόν να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εγγραφεί μετά της συζύγου του στα δημοτολόγια του Δήμου Αιδηψού και για το σκοπό αυτό συνυπέβαλλε και τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση μόνιμης κατοικίας στο Δήμο Λ. Αιδηψού άνω των 2 ετών, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης Γάμου και Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).

Παράλληλα και η σύζυγός του υπέβαλε υπεύθυνη δήλωση προς το Δήμο Λ. Αιδηψού περί του «ότι κάνει χρήση της πρώτης μεταδημότευσης».

Όπως είχε υποχρέωση και εφαρμόζοντας το νόμο, ο Δήμαρχος Λ. Αιδηψού εξέδωσε την με αριθμό 66/27-4-2001 απόφασή που συνυπογράφεται κατά νόμον από τον επί του Δημοτολογίου υπάλληλο Παντελή Πισσάκη, με την οποία ενέγραψε το Δημήτριο Νταλιάνη, που ζήτησε τη μεταδημότευση στα δημοτολόγια του Δήμου Λ. Αιδηψού.

Ο κ. Νταλιάνης έχοντας αποκτήσει δημοτικότητα στο Δήμο Λ. Αιδηψού, έχει εκπέσει αυτομάτως και αυτοδικαίως από το αξίωμά του και ως εκ τούτου διαπιστώνοντας το εξόφθαλμο του να είναι δημότης άλλης πόλης και ταυτόχρονα Δήμαρχος Ιστιαίας με πράξη να διαπιστώσετε και την έκπτωσή του από το αξίωμα που πλέον παράνομα φέρει...».

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.