Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης για περιοχές της Εύβοιας

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011, 20:01
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Τις επόμενες ημέρες, η διοίκηση της εταιρείας του Κτηματολογίου προετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική", να βγάλει σε δημόσια διαβούλευση τα διαγωνιστικά τεύχη για το νέο πρόγραμμα που θα προωθηθεί και αφορά την κτηματογράφηση σε 263 περιοχές προκαποδιστριακών ΟΤΑ σε 19 νομούς της χώρας. Στο νομό Ευβοίας αφορά τις περιοχές Βαθέος, Καλοχωρίου-Παντειχίου, Παραλίας Αυλίδας, Φάρου, Νέας Αρτάκης, Νέας Λαμψάκου, Αφρατίου και Φύλλων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επειδή παράλληλα προωθούνται και οι μελέτες κατάρτισης των δασικών χαρτών περιοχών στις 263 αυτές περιοχές. Για τους 11 από τούς 19 νομούς το κόστος της κατάρτισης είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, ενώ για τους άλλους 8 νομούς οι μελέτες κατάρτισης θα γίνουν από το Εθνικό Κτηματολόγιο Νίκος Σηφουνάκης, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προκήρυξη των επόμενων μελετών με σκοπό τη σταδιακή ένταξη και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι το 2020.

Μετά τις 263 περιοχές που αφορούν μεγάλα αστικά συγκροτήματα και αναπτυσσόμενες παράκτιες περιοχές, θα ακολουθήσει το επόμενο πρόγραμμα που αφορά αγροτικές περιοχές και περιοχές αναδασμών και διανομών, που υπολογίζονται σε 7 εκατ. δικαιώματα, και αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του 2012 προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσουν δυο ακόμα προκηρύξεις τα έτη 2014 και 2015, που θα καλύψουν την υπόλοιπη έκταση της χώρας.

Οι περιοχές αυτές αφορούν σε ορεινές περιοχές με μικρούς κατά κανόνα οικισμούς και εκτεταμένες δασικές εκτάσεις καθώς και κάποιες αστικές περιοχές από τα προηγούμενα προγράμματα. Με τις σταδιακές αυτές προκηρύξεις, μέχρι το 2016, των προγραμμάτων θα κλείσει και θα ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο το 2020.

Παράλληλα μέχρι το τέλος Μαρτίου καταβάλλεται προσπάθεια να έχουν λήξει όλα τα θέματα των ενστάσεων, υπολογίζονται γύρω στις 40, που αφορούν το προηγούμενο διαγωνιστικό πρόγραμμα κτηματογράφησης, το οποίο βρίσκεται στη φάση πριν από τη συμβασιοποίηση καθώς μετά το άνοιγμα των τεχνικών, έχουν ανοίξει όλες οι οικονομικές προσφορές.

Σε ό,τι αφορά τις 263 περιοχές, στόχος είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού των μελετών κτηματογράφησης, που θα αναδείξει τους αναδόχους του νέου προγράμματος, να γίνει όπως είχε δεσμευτεί η διοίκηση της εταιρείας στις αρχές του 2011.

Ωστόσο με δεδομένη τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου παραγωγής μελετών και δημοσίων έργων μέχρι το τέλος Μαρτίου, καθίσταται σαφές ότι οι μελέτες του νέου προγράμματος κτηματογράφησης θα προκηρυχθούν με τον ισχύοντα νόμο που προβλέπει εκπτώσεις 20%, ενώ ο νέος νόμος για τις μελέτες καθιερώνει ελεύθερη έκπτωση.

Με δεδομένα τα προβλήματα και στον κλάδο των μελετητών μηχανικών είναι βέβαιο ότι οι εκπτώσεις που θα δίδονται με το νέο νόμο για τις μελέτες θα είναι πολύ μεγαλύτερες του 20% που προβλέπει ο σημερινός νόμος, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο καθυστέρησης της προκήρυξής τους, με παρέμβαση της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΚΑ.

Σχετικό θέμα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.