Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αποστόλου: Οι νέοι δήμοι χρειάζονται διαφάνεια και οικονομικούς πόρους

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011, 13:02
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΝ, επισημαίνει ότι για να πετύχει ο νέος θεσμός της αυτοδιοίκησης προϋποθέτει δύο πράγματα: α) τη διαφάνεια στη λειτουργία του και β) την επάρκεια σε οικονομικούς πόρους. Όσον αφορά τα οικονομικά, η οικονομική κρίση και το μνημόνιο είναι μια ιδιαίτερα αρνητική πραγματικότητα και μένει στην αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν να διεκδικήσει πόρους. Ο κ. Αποστόλου σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα παρακάτω:

"Δυστυχώς για το χώρο της αυτοδιοίκησης η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» τον βρίσκει όχι μόνο χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις αλλά και αιχμάλωτο μιας αρνητικής πραγματικότητας, που με ευθύνη κυρίως της κεντρικής εξουσίας, έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο χώρο: Η ελληνική κοινωνία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, ένα κατοχικό μνημόνιο και μια σκανδαλώδη επιχείρηση κάλυψης φαινομένων διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Για τη πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και για ένα πρόσθετο λόγο: Οι νέοι οργανισμοί της προέρχονται από τη συνένωση αυτοδιοικητικών χώρων με αυτόνομη διοικητική και οικονομική λειτουργία.

Μένει λοιπόν στην ίδια να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν και πόρους να διεκδικήσει αλλά και να εμφανιστεί στην επικράτειά της χωρίς περιστατικά υπερχρέωσης και κακοδιαχείρισης.

Η καποδιστριακή περίοδος των ΟΤΑ της Εύβοιας έβρισκε τη πλειοψηφία των νεοεκλεγέντων δημοτικών «αρχόντων» να παραλαμβάνουν «χάος.. χρέη... σπατάλες», τα οποία ποτέ δεν ανέδειξαν. Όμως οι σημερινές δημοτικές αρχές για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του χώρου τους αλλά και για να διασκεδάσουν τις ελάχιστες φήμες για κακοδιαχείριση σε πρώην δήμους οφείλουν στην πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση των οργάνων τους να συζητήσουν για την οικονομική κατάσταση όλων των οντοτήτων που ενώθηκαν στους νέους ΟΤΑ.

Μέσα από διαδικασίες πλήρους διαφάνειας πρέπει σε σύντομο χρόνο να καταγραφούν και να δημοσιοποιηθούν όλες οι οφειλές και οι απαιτήσεις των συνενούμενων δήμων και των επιχειρήσεων τους, ώστε να γίνει σε όλους γνωστή η σημερινή οικονομική τους κατάσταση.

Μόνον έτσι θα καταστεί αξιόπιστη η τοπική αυτοδιοίκηση και πιο αποτελεσματική τόσο στη πίεσή της προς την κεντρική εξουσία για απόδοση των οφειλόμενων όσο και στη αξιοποίηση των πόρων που οι δημότες συνεισφέρουν".

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.