Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011, 17:23
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια σε όλο το Δήμο Κύμης - Αλιβερίου.

Στην Κύμη, η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων έγινε παρουσία του Δημάρχου, κ. Δημήτρη Θωμά. Παρέστησαν επίσης η Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κύμης κ. Αρετή Μπάτσα, η βουλευτής Ευβοίας κ. Παπανδρέου, πολλοί Δημοτικοί σύμβουλοι, η Στρατιωτική και Πολιτική ηγεσία του τόπου και πλήθος κόσμου. Η θεία λειτουργία τελέστηκε στο ναό του Αγίου Νικολάου, στην Παραλία, χοροστατούντος του πατρός Νικόδημου από το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, και στη συνέχεια ο Αγιασμός των υδάτων έγινε στο λιμάνι της Κύμης. Η τελετή έκλεισε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από το Δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου.

Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου.

Στην έδρα του νέου Δήμου, στο Αλιβέρι, ο Αγιασμός των Υδάτων τελέσθηκε από το Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, αρχικά στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στον Κάραβο, και στη συνέχεια επάνω σε πλωτή εξέδρα, που αποσπάστηκε από την προκυμαία και μετακινήθηκε ελεύθερα μέσα στο λιμάνι ανάμεσα σε πλήθος πλωτών μέσων και όλων των σκαφών του ιστιοπλοϊκού ομίλου που προσέδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση. Το Δήμο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Κιούσης Νικόλαος, ομάδα πολλών Δημοτικών και τοπικών Συμβούλων, ενώ παρέστησαν επίσης οι Αστυνομικές, οι Λιμενικές και οι υπόλοιπες Αρχές της περιοχής.

Στο Αυλωνάρι, το Δήμο αντίστοιχα εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης - Αλιβερίου κ. Αγγελος Ποθητάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Ρήγας Μιχαήλ, επικεφαλής ομάδας των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων της Δημοτικής Ενότητας Αυλωναρίου. Ο Αγιασμός τελέσθηκε με κατάνυξη στον ναό του Αγίου Νικολάου, πολιούχο του Αυλωναρίου.

Στις Κονίστρες ο Αγιασμός των Υδάτων έγινε στην Τοπική Κοινότητα Μονοδρύου. Το βασικό χαρακτηριστικό της τελετής εκεί είναι ότι ο Αγιασμός των Υδάτων γίνεται στα νερά του Μανικιάτη ποταμού. Οι κολυμβητές πέφτουν στα ορμητικά και παγωμένα νερά του ποταμού για να πιάσουν κατά το έθιμο το σταυρό, που ρίχνει στο ποτάμι ο Ιερέας. Επικεφαλής της εκπροσώπησης της Δημοτικής Αρχής ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Μάγειρας μαζί με Τοπικούς Συμβούλους της Δημοτικής Ενότητας Κονιστρών.

Στη Δημοτική Ενότητα Δυστίων ο Αγιασμός τελέστηκε στην Δημοτική Κοινότητα των Αγίων Αποστόλων. Εκεί το Δήμο εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Μπότης Νικόλαος, επικεφαλής ομάδας Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων, μαζί με την τοπική Λιμενική Αρχή και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον καθαγιασμό των υδάτων με την καθιερωμένη και παραδοσιακή ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα του Λιμένα από τον προϊστάμενο ιερέα του ναού των Αγίων Αποστόλων.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.