Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ουρανία Παπανδρέου: "Στην Περιφέρεια ...μετανάστευσε η εγκληματικότητα της Αττικής"

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010, 13:42
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Συζητήθηκε στις 25 Νοεμβρίου η ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Εύβοιας του ΛΑΟΣ κα Ουρανία Παπανδρεόυ Παπαδάκη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με την αύξηση της εγκληματικότητας στο Νομό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδος.

Στην ομιλία της τόνισε ότι "η εγκληματικότητα είναι το πρόβλημα που απασχολεί κάθε Έλληνα σήμερα και δεν αφορά μόνο στην περιοχή Αθηνών και στην Περιφέρεια Αττικής.

Υπάρχουν κι άλλες περιφέρειες, υπάρχει κι η άλλη Ελλάδα και σαν Βουλευτές επαρχίας είμαστε υποχρεωμένοι να αναδεικνύουμε και την εγκληματικότητα στην άλλη Ελλάδα. Γι' αυτό, λοιπόν, κατέθεσα αυτή την ερώτηση, για να σας ξαναθυμίσω -πιστεύω ότι το ξέρετε, αλλά η υπενθύμιση πρέπει να υπάρχει- ότι η εγκληματικότητα δυστυχώς αλλάζει πλέον και περιοχές. Αν αντιμετωπίστηκε κατά κάποιο τρόπο στην περιοχή των Αθηνών ή της Αττικής, έχει μεταναστεύσει πλέον στην Περιφέρεια.

Πριν από κάποιες ημέρες έζησα τη χαρά στο γάμο δύο νέων παιδιών των 700 ευρώ, κύριε Υπουργέ, που αγωνίστηκαν για αρκετό καιρό να φτιάξουν το σπίτι τους και να καταφέρουν να παντρευτούν.

Μετά, λοιπόν, τη γαμήλια τελετή τα δύο παιδία γύρισαν στο σπίτι τους. Και εκεί, κύριε Υπουργέ -για να το πούμε στη γλώσσα του λαού μας- το σπίτι τους ήταν «καλοκαιρινό».

Δεν υπήρχε απολύτως, τίποτα. Και αυτό συνέβη σε μια μεγάλη πόλη της Βορείου Ευβοίας. Δεν ξέρω αν συμβούλευσα σωστά το ζευγάρι, γιατί τους είπα: «Υπομονή παιδιά, είστε νέοι, θα ξαναφτιάξετε τη ζωή σας». Τα παιδιά αυτά, όπως και κάθε Έλληνας πλέον, είναι αποφασισμένα να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, διότι η Πολιτεία αδυνατεί να τους προστατεύσει".

Σε εφαρμογή το πρόγραμμα αντιεγκληματικότητας

Στο πρόγραμμα αντιεγκληματικότητας που έχει εκπονήσει του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την περίοδο 2010-2014 αναφέρθηκε στην απάντησή του ο υφυπουργός κ. Όθωνας Εμμανουήλ, τονίζοντας ότι "υπάρχουν προτεραιότητες, στόχοι, σχεδιασμός, χρονοδιάγραμμα, με εξειδίκευση δράσεων αστυνόμευσης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η εφαρμογή του οποίου έχει εδώ και μερικούς μήνες ξεκινήσει".

Ανέφερε, επίσης, ότι παρόλο που το σχέδιο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο εκτιμά ότι "έχει παράξει κάποια αποτελέσματα και κυρίως στο κομμάτι που αφορά τη δίκυκλη αστυνόμευση, την απενεργοποίηση και αναβάθμιση του θεσμού του «αστυνομικού της γειτονιάς», την ενίσχυση των τμημάτων ασφαλείας είναι μια προσπάθεια που ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων -όχι σε όλες τις περιοχές της χώρας με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια επιτυχία- σιγά-σιγά δημιουργεί ένα άλλο περιβάλλον ασφάλειας το οποίο βέβαια επιδέχεται και θα επιδέχεται, συνεχώς βελτιώσεις και θα κρίνεται από την καθημερινή παρουσία και αποτελεσματικότητα του".

Παραδέχτηκε ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν στην περιοχή ευρύτερα της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δείκτες οι οποίοι αλλού δείχνουν μια οριακή, αλλού λίγο πιο αισθητή αύξηση δεικτών εγκληματικότητας σε ορισμένες κατηγορίες παραβάσεων, όπως υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι δείχνουν πάλι, μια σχετική οριακή μείωση.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε "να στεκόμαστε πάρα πολύ σε αυτά τα στατιστικά, όταν ειδικότερα είναι αυτού του οριακού μεγέθους. Ούτε να επιχαίρουμε, για την οριακή μείωση, ούτε να πανικοβαλόμεθα, για τη συγκυριακή, οριακή αύξηση".

Ουρανία Παπανδρέου: "Τα στοιχεία δείχνουν απουσία λήψης μέτρων"

Κατά τη δευτερολογία της η βουλευτής τόνισε ότι όσα άκουσε από τον υφυπουργό τα είχε ήδη ακούσει το Φεβρουάριο που είχε καταθέσει ανάλογη ερώτηση για την εγκληματικότητα στην Εύβοια.

"Με με ασπιρίνες παιδικές, είπε, δεν μπορείτε να θεραπεύσετε τον καρκίνο. Και αυτή τη στιγμή η εγκληματικότητα -μιλώ και θα πω για την περιφέρεια- είναι όντως ένα καρκίνωμα. Και θα σταματήσω έτσι, ξεκινώντας από στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για το 2009, λοιπόν, να μιλήσω μόνο για την Εύβοια, οι ληστείες αυξήθηκαν, κύριε Υπουργέ, κατά 105%, οι κλοπές και οι διαρρήξεις κατά 98%, οι βιασμοί κατά 500%.

Και είναι βιασμοί γερόντων, κύριε Υπουργέ! Και αντιλαμβάνεστε την ευαισθησία, όλων μας, όταν σκεπτόμεθα ότι μπορεί να βιαστούν οι γονείς μας.

Οι ζωοκλοπές αυξήθηκαν -επειδή προέρχεστε από μια περιοχή, γιατί και εγώ είμαι στις ρίζες μου από την Κρήτη, που και η ζωοκλοπή ήταν ένα sport, τώρα βλέπουμε ότι αναβιώνεται αυτό το sport με 76%, οι απάτες με 750%.

Για τα ναρκωτικά, θα πρέπει να επανέρθουμε άλλη φορά, κύριε Υπουργέ, γιατί εκεί πλέον, είναι μια άλλη κατάσταση, την οποία δυστυχώς, βλέπουμε καθημερινά να γιγαντώνεται. Και βεβαίως η επαιτεία, ένα καινούργιο sport το οποίο αυξάνεται και αυτό καθημερινά, κατά 40%.

Σημειώθηκε και θεωρείται ότι αυτό πλέον, λέγεται φαινόμενο της Εύβοιας, γιατί, κύριε Υπουργέ, πρέπει να καταλάβουμε ότι η Εύβοια είναι δίπλα στην Αθήνα, είναι όμοροι νομοί, όπως είναι η Βοιωτία, όπως είναι πιθανώς η Κόρινθος και άλλοι νομοί, αλλά εγώ επικεντρώνομαι στη δική μου περιοχή. Και όλα αυτά, βέβαια, τα στοιχεία θα τα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής, για να μπορέσετε να τα δείτε με περισσότερη λεπτομέρεια.

Έρχομαι τώρα στη γείτονα Βοιωτία, κύριε Υπουργέ, που έχουμε επιθέσεις και κακοποιήσεις πλέον εκεί, σε ιερείς από αλλοδαπούς Μουσουλμάνους.

Ξέρετε γιατί επετεθήσαν σε ιερείς; Γιατί φορούσαν, λέει, το ράσο! Γιατί πλέον, δεν τους αρέσει το ράσο! Πρέπει να βάλουμε μπούργκα, κύριε Υπουργέ!

Αυτή είναι η καθημερινότητα και αυτή την καθημερινότητα ζει ο Έλληνας σήμερα. Και εσείς σαν επίσημη υπηρεσία το επιτρέπετε!

Δεν παίρνετε μέτρα. Δεν έχω δει ένα μέτρο, όχι εγώ, ο απλός κοσμάκης, ο οποίος το απαιτεί. Δεν έχει ψωμί, δεν έχει φαγητό, δεν έχει χρήματα, αλλά θέλει τουλάχιστον την ηρεμία του. Θέλει να ζει στο σπίτι του χωρίς να φοβάται ότι το βράδυ θα μπει ο ληστής και θα του κόψει το κεφάλι.

Συνεχίζω με τα στοιχεία που αφορούν στη Βοιωτία, κύριε Υπουργέ. Οι ληστείες έχουν αυξηθεί κατά 60%, οι κλοπές και οι διαρρήξεις κατά 23%. Οι ζωοκλοπές -και επιμένω σε αυτό- έχουν αυξηθεί στη Βοιωτία κατά 144%!

Και ποιοι είναι οι ζωοκλέπτες εκεί, κύριε Υπουργέ; Είναι οι χωρίς χαρτιά, οι λαθρομετανάστες, οι πεινασμένοι αυτοί άνθρωποι -γιατί είναι άνθρωποι που πεινούν- οι οποίοι έχουν ξαμοληθεί στα χωράφια και στα χωριά και δεν έχουν αφήσει πλέον στον κόσμο ούτε ένα ζώο ούτε μια κατσίκα στην αυλή του.

Όλα αυτά θα σας τα καταθέσω γιατί νομίζω ότι δεν μπορείτε πλέον, κύριε Υπουργέ, να παραβλέπετε την καθημερινότητα, να παραβλέπετε αυτά τα στοιχεία. Και βέβαια δεν θα επεκταθώ σε άλλους νομούς, όπως είναι η Φθιώτιδα, που και εκεί τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Τι θέλουν, λοιπόν, οι άνθρωποι, κύριε Υπουργέ; Αν δεν μπορείτε να τους προστατεύσετε, δώστε τους το δικαίωμα να αυτοπροστατευθούν, να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Εξάλλου και στην Κρήτη γίνεται.

Εγώ μπορώ να σας δώσω ονόματα περιοχών της Εύβοιας που οι άνθρωποι πλέον αυτοπροστατεύονται και, εν πάση περιπτώσει, υποστηρίξετε λίγο αυτά τα τμήματα. Μόνο στην Εύβοια οι εν ενεργεία αστυνομικοί είναι κατά 55% λιγότεροι από αυτούς που έπρεπε να υπάρχουν. Οι άνθρωποι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά δεν επαρκούν".

Όθωνας Εμμανουήλ:"υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών"

Στη συνέχεια ο υφυπουργός κ. Όθωνας Εμμανουήλ απαντώντας στους ισχυρισμούς και τα στοιχεία που παρουσίασε η κα Παπανδρέου επεσήμανε:

"...δεν προσφέρετε ούτε στην κοινωνία της Εύβοιας, την οποία εκπροσωπείτε και προσπαθείτε να το κάνετε όσο καλύτερα γίνεται, αλλά δεν νομίζω ότι προσφέρετε και στην προαγωγή του διαλόγου που αναπτύσσουμε εδώ μέσα, διατυπώνοντας απόψεις, οι οποίες είμαι βέβαιος -χωρίς να είμαι από εκεί- πως ούτε κατ' ελάχιστον δεν αντιστοιχούν σε ένα πραγματικό κοινωνικό αίσθημα, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει περίπτωση άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας να σκέφτονται να επιλύσουν τα υπαρκτά προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίζουν με τέτοιους τρόπους. Θα ήθελα ειλικρινά να σας παρακαλέσω αυτό να είναι το πρώτο σημείο της συμφωνίας μας.

Το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών για εμάς και για όλους μας φαντάζομαι είναι αναφαίρετο δικαίωμα στις σύγχρονες κοινωνίες και αυτό το δικαίωμα είναι υποχρεωμένη η πολιτεία με τις υπηρεσίες της να το διασφαλίζει στον καλύτερο δυνατό βαθμό και αυτό από κοινού ελάτε να δούμε πώς θα γίνεται καλύτερα και αυτό είναι πρωτίστως -επαναλαμβάνω- σε αυτή τη φάση δική μας υποχρέωση. Όλα τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται, κυρία συνάδελφε.

Σας έκανα μια έμμεση έκκληση στην πρωτολογία να μην μπούμε σε αυτό το παιχνίδι των εντυπώσεων μέσω των αριθμών. Εγώ δεν έχω καμία διάθεση, ειλικρινά, να ωραιοποιήσω την οποιαδήποτε κατάσταση.

Έχω εδώ να σας καταθέσω εκατόν πενήντα πίνακες! Σας παρακάλεσα να μην μπούμε σε αυτό το παιχνίδι.

Θα σας έλεγα, λοιπόν, ότι αν ήθελα να πάμε σε αυτή τη λογική των στατιστικών στοιχείων, τα στοιχεία που διαβάσατε πριν -τα έχω όλα εδώ- είναι στατιστικά στοιχεία που αφορούν το 2008-2009 και όχι το 2009-2010".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.