Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ευάγγελος Αποστόλου: "Η πολυδιάσπαση του χώρου δεν μας επέτρεψε καλύτερα αποτελέσματα"

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010, 13:25
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την αποτίμηση του αποτελέσματος ξεκινάει ένας νέος κύκλος διεργασιών στα κομματικά επιτελεία με στόχο την ανασύνταξη των δυνάμεων και την ανασυγκρότησή τους, με δεδομένες τις απώλειες που κατέγραψαν, εκτός από την περίπτωση του ΚΚΕ που αύξησε ψήφους και ποσοστά.

Στο χώρο της Αριστεράς τα αποτελέσματα θεωρούνται ικανοποιητικά, έστω και αν η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ προκάλεσε πολλά προβλήματα.

Παρά το μεγάλο ποσοστό της αποχής εκτιμάται, ότι ο χώρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα πανελλαδικά ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του 2009.

Μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος επιχειρεί μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο κ. Αποστόλου Βαγγέλης, πρώην βουλευτής Εύβοιας, μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ, ο οποίος τονίζει την ανάγκη να λυθούν άμεσα τα εσωτερικά προβλήματα στο χώρο τους,τα οποία οδήγησαν στην πολυδιάσπαση, "την τριχοτόμηση", για να μπορέσουν στη συνέχεια να στείλουν μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης του κόσμου, που προέρχεται από την Αριστερά.

Ο κ. Αποστόλου μιλά ευθέως για τη διάσπαση στις περιφερειακές εκλογές και στο δήμο Χαλκιδέων, όπου, όπως αναφέρει, υπήρχαν οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ωστόσο, η "καθαρά κομματική μάχη" που έδωσαν και η "διάσπαση" δεν τους το επέτρεψε.

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Αποστόλου υποστηρίζει, ότι οι δύο Κυριακές έστειλαν από ένα διαφορετικό μήνυμα.

"Στις 7 Νοεμβρίου το μήνυμα ήταν ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται σε σχέση με το μνημόνιο δεν είναι αυτές που χρειάζεται ο τόπος και επιθυμεί ο ελληνικός λαός.

Στις 14 Νοεμβρίου υπερίσχυσε ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας κυρίως όταν αυτός έχει συνδεθεί με πρόσωπα που είτε έχουν υπηρετήσει το χώρο, είτε έχουν να πουν κάτι καινούργιο.

Στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είδαμε ανατροπές που σηματοδοτούν το διαφορετικό. Εξελέγησαν δήμαρχοι που έχουν να πουν και να προσφέρουν κάτι νέο, μη εξαρτώμενοι από κομματικές εντολές και σκοπιμότητες. Είναι άνθρωποι που έχουν απήχηση σε μεγαλύτερο χώρο από αυτόν στον οποίο απευθύνονται τα κόμματα που τους στήριζαν και από αυτήν την άποψη έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη και τι θα προσφέρουν".

Όσον αφορά στα συμπεράσματα που εξάγονται για το ΣΥΝ ο κ. Αποστόλου υπογραμμίζει:

"Για εμάς το σημαντικότερο παρά την πολυδιάσπαση, την τριχοτόμηση του χώρου, είναι ότι διατηρήσαμε τα ποσοστά που είχαμε στις βουλευτικές εκλογές. Υπάρχει, όμως, πρόβλημα και σίγουρα δεν αισθάνομαι τόσο ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα που προσδοκούσαμε λόγω συγκυρίας. Το ποσοστό της αποχής αφορά το δικό μας χώρο, αφού σημειώθηκαν απώλειες σε σχέση με τον αριθμό των ψηφοφόρων της Αριστεράς.

Εδώ και δύο χρόνια ταλανιζόμαστε γύρω από εσωτερικές αντιπαλότητες και διαφορετικές προσεγγίσεις που οδήγησαν μέχρι τη δημιουργία νέου κόμματος από το χώρο μας, ακόμα και μέχρι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσουν τον κ. Αλαβάνο σε μία προσπάθεια να διεμβολίσουν τον κομματικό χώρο.

Αυτό εκπέμπει στους ψηφοφόρους ένα αίσθημα κούρασης και απογοήτευσης.

Βέβαια, εκπροσωπηθήκαμε σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά συμβούλια, εξελέγησαν δήμαρχοι που στήριζαν μέλη του κόμματος, αλλά θα πρέπει την επομένη ημέρα να δούμε, πως αυτός ο χώρος, που θέλουμε να εκπροσωπούμε, μπορεί να λύσει τα λειτουργικά του προβλήματα, γιατί η μορφή που μέχρι σήμερα λειτουργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι προσωπική μου άποψη, γιατί ακόμα δεν έχουμε συνεδριάσει, δεν πάει άλλο. Απαιτείται να γίνουν σημαντικά βήματα.

Όταν ξεκινήσαμε δημιουργήθηκε αίσθημα προσδοκίας, αλλά η ενότητα της Αριστεράς εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο παρά το ότι με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα ο χώρος στο σύνολό του ξεπερνά το 20%.

Για να είναι πειστικό το μήνυμα που εκπέμπουμε θα πρέπει πρώτα να λύσουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα. Αν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, τότε πως θα πείσουμε ως ηγεσία το χώρο της Αριστεράς να συνεννοηθεί, ειδικά όταν πρέπει να κινητοποιηθεί ο κόσμος εν όψει των νέων δύσκολων καταστάσεων που έρχονται για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας".

Η διάσπαση του χώρου δεν επέτρεψε καλύτερα αποτελέσματα

Ναι μεν αλλά... Αυτό θα μπορούσε να είναι το επιστέγασμα των όσων αναφέρει ο κ. Αποστόλου για το αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές και στο δήμο της Χαλκίδας, όπου συμμετείχαν με τις υποψηφιότητες του κ. Στουπή και του κ. Βλαχογεώργου αντίστοιχα.

Όπως δηλώνει: "Στην Εύβοια στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο μέσα στις συνθήκες της διάσπασης γενικότερα του χώρου μπορέσαμε να κρατηθούμε στα ποσοστά που είχαμε.

Ιδιαίτερα στο Νομό το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο από αυτό που λάβαμε στις βουλευτικές εκλογές και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ποσοστό που διαμορφώθηκε στην Περιφέρεια.

Κινηθήκαμε σε ικανοποιητικά πλαίσια και λίγο πιο υψηλά από τα ποσοστά του ΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα και είναι θετικό ότι θα εκπροσωπηθούμε στο περιφερειακό συμβούλιο, έχοντας αρκετό δρόμο μπροστά μας.

Στο δήμο Χαλκιδέων καταφέραμε να εκλεγούμε στο δημοτικό συμβούλιο, δίνοντας ουσιαστικά μία μάχη καθαρά κομματική, καθώς υπήρξε η διάσπαση γενικότερα του χώρου.

Υπήρχαν οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αποτέλεσμα η διάσπαση, ωστόσο, δεν μας το επέτρεψε. Βεβαίως αναφέρομαι στην "Πολιτεία Ευρίπου", διότι όταν ο κορμός του συνδυασμού τους είναι πρώην μέλη του ΣΥΝ, είναι πρόσωπα που επί χρόνια έχουν συγκεκριμένη κομματική τοποθέτηση και σήμερα παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι, ανένταχτοι, αυτό ως εικόνα εισπράττεται αρνητικά και επηρεάζει τον ψηφοφόρο.

Αλλωστε, δεν είμαστε άγνωστοι, ο χώρος είναι μικρός και καταλαβαίνετε τι εννοώ. Βέβαια, το ότι στο δημοτικό συμβούλιο θα υπάρχει η φωνή και περισσότερων απόψεων είναι θετικό.

Ενεργή συμμετοχή έχουμε και στην εκλογή του κ. Θωμά στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου, ο οποίος εκλέχτηκε και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για το ΣΥΝ.

Γενικά στην Εύβοια, δεν μπορεί εύκολα να ανατραπεί μία κατάσταση σε χώρους, οι οποίοι υπηρετήθηκαν από πρόσωπα που είχαν έντονη παρουσία στον αυτοδιοικητικό χώρο. Στην Εύβοια ο κομματικός χαρακτήρας έχει μέχρι σήμερα υπερισχύσει του αυτοδιοικητικού".

Τέλος, ο κ. Αποστόλου ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όσους εκλέχτηκαν με στόχο το συμφέρον της Εύβοιας, την ανάπτυξη των δήμων και γενικότερα το καλό της Περιφέρειας.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.