Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Δημήτρης Κατσούλης: "Στον πολιτικό χώρο στον οποίο μετέχω, ποτέ δεν συνάντησα τόση ανοησία, τόση ανικανότητα πολιτικού σχεδιασμού"

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010, 12:38
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Ως μία χρήσιμη εμπειρία χαρακτηρίζει την "περιπέτεια" των εκλογών ο δήμαρχος Αυλώνος κ. Κατσούλης Δημήτρης και τονίζει ότι ως ενεργός πολίτης θα συνεχίζει να αναδεικνύει και να αγωνίζεται για όσα πρέπει να αλλάξουν και για όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν.

"Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010 τελείωσαν. Υπήρξαν κρίσιμες γιατί το διακύβευμά τους ήταν η προοπτική που ανοίγει η διοικητική μεταρρύθμιση και η εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης. Η πράξη στην θητεία των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2011 και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου 2014 θα δείξει κατά πόσο οι επιλογές του εκλογικού σώματος υπήρξαν εύστοχες.

Όταν το διακύβευμα που καλούνται να διαχειριστούν οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές είναι τόσο σημαντικό κανείς δεν δικαιούται να αρνηθεί την έκφραση ευχών για καλή επιτυχία και ευόδωση των προσδοκιών των πολιτών προς τους νεοκλεγέντες αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Εξάλλου από την επιτυχία τους στους στόχους της μεταρρύθμισης εξαρτάται εν πολλοίς και η επίλυση των ζωτικών προβλημάτων των πολιτών.

Συνήθως όταν είσαι νικητής δεν αξιολογείς το εκλογικό αποτέλεσμα διότι καταλαμβάνεσαι από την μέθη της νίκης και νομίζεις ότι όλα είναι ρόδινα. Έτσι η αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος κατά κανόνα επαφίεται στους ηττημένους. Αλλά και αυτή δεν είναι απλή και εύκολη υπόθεση γιατί πρέπει να ισορροπήσεις μεταξύ του υποκειμενισμού με βάση τον οποίο φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι και της αντικειμενικής κρίσης που απαιτεί καταγραφή λαθών και συνθηκών. Η διαδικασία απαιτεί χρόνο και ψύχραιμη προσέγγιση.

Προσωπικά αισθάνομαι ότι ανήκω στην κατηγορία των ηττημένων. Στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών μόνο 2.197 συμπολίτες με έκριναν χρήσιμο για το περιφερειακό συμβούλιο, από αυτούς μόνο 1300 ήταν δημότες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και ακόμη λιγότεροι, 564, ήταν δημότες του Δήμου Αυλώνος. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τίμησαν με την ψήφο τους τον συνδυασμό μας έκριναν ότι είμαι ακατάλληλος για να εκπροσωπήσω, μεταξύ των υπολοίπων, την Εύβοια στο περιφερειακό συμβούλιο. Για να καταλήξουν σε αυτή την κρίση «βοηθήθηκαν» επίμονα από αρκετούς. Αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα. Οι αιτίες όπως προαναφέρω είναι ζήτημα τόσο υποκειμενικής όσο και αντικειμενικής αξιολόγησης.

Αρκετό καιρό τώρα, όχι μόνο ενόψει των περιφερειακών εκλογών, έχω ανοίξει ένα βήμα κατάθεσης απόψεων και προβληματισμού για τα ζητήματα της Εύβοιας. Και ως Δήμαρχος διατύπωνα πάντοτε τις απόψεις μου γιαυτά. Το ιστολόγιο www.neosdromosevias.blogspot.com θα εξακολουθήσει να φιλοδοξεί να γίνει μία «δεξαμενή σκέψης» για την Εύβοια. Ως ενεργός πολίτης συνεχίζω να αναδεικνύω και να αγωνίζομαι για όσα πρέπει να αλλάξουν, για όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν. Συνεπώς η «περιπέτεια» των εκλογών ήταν μία πολύ χρήσιμη εμπειρία αλλά ταυτόχρονα και μία στιγμή σε μία διαρκή στάση ζωής ενός πολίτη που δεν απολαμβάνει τον καναπέ του.

Στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου, στις δημοτικές εκλογές, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Είμαι ικανοποιημένος στο μέτρο που ο αγώνας που έδωσα για την δημιουργία του μεγάλου Δήμου Κύμης Αλιβερίου δικαιώθηκε, έστω και με τον πιο δραματικό τρόπο. Όλοι αναγνώρισαν την αναγκαιότητα αυτής της πολιτικής θεσμικής επιλογής και επεδίωξαν να την διαχειριστούν. Αυτό καταρχή αποτελεί δικαίωση της πολιτικής μου επιλογής για την δημιουργία του Δήμου. Το ότι την αποδέχθηκε και προεκλογικά την υπεράσπισε ο κατεξοχήν πολέμιος και τώρα καλείται μάλιστα να την υλοποιήσει είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι θετικό. Στην υποψηφιότητα αλλά και στην πολιτική παρουσία του Δημάρχου Κύμης ήμουν πάντοτε απέναντι. Όχι για λόγους κομματικού πατριωτισμού ή συντεχνιακής αλληλεγγύης αλλά για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς. Έχουμε διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς στην πολιτική, διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό.

Ο Δήμαρχος Κύμης είναι ο νέος Δήμαρχος Κύμης- Αλιβερίου. Εύχομαι να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προσδοκίες όλων των δημοτών του νέου Δήμου μας διαψεύδοντας τα φαντάσματα που ο ίδιος προέβαλε. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αρνηθεί να στηρίξει ότι καλό και θετικό γίνεται στον δήμο μας. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αρνηθεί την αντίσταση σε ότι αρνητικό επιφυλάσσεται για τον τόπο μας.

Οι πολίτες ενεργοί, ελεύθεροι και κυρίως παρόντες στην πρώτη γραμμή αποτελούν την εγγύηση για την επιτυχή έκβαση της πρώτης θητείας στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

Στον πολιτικό χώρο στον οποίο μετέχω, ποτέ δεν συνάντησα τόση ανοησία, τόση ανικανότητα πολιτικού σχεδιασμού και τόσο πολιτικό ερασιτεχνισμό όσο τους τελευταίους έξι μήνες για τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Αν αναλογισθεί κανείς τα αποτελέσματα και στους υπολοίπους Δήμους της Εύβοιας κατανοεί τον απόλυτο ευτελισμό του εν λόγω πολιτικού υποκειμένου. Κατανοεί κανείς την κατάσταση της Εύβοιας και το απαισιόδοξο μέλλον της.

Το ζήτημα δεν είναι όμως μόνο τι κατανοούμε αλλά και τι κάνουμε για να αλλάξουμε πορεία. Αυτή είναι η ευθύνη του καθενός μας και πολλών μαζί".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.