Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Θανάσης Καλαβρής: "Κριτήριό μου να προσφέρω στους συμπολίτες μου και όχι να υπηρετήσω κομματικούς μηχανισμούς"

Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010, 12:18
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Γνώσεις, εμπειρία, επιστημονική κατάρτιση και διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά, αποτελούν σύμφωνα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Διρφύων - Μεσσαπίων κ. Καλαβρή Θανάση τα βασικά χαρακτηριστικά, που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι για να υλοποιήσουν τα οράματα και τις δράσεις εκείνες που είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Σε συνέντευξή του στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την επιτυχία του προγράμματος "Καλλικράτης" και αυτό γιατί εκτιμά πως "εάν οι νέοι τοπικοί άρχοντες όλων των Δήμων δεν υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης το όλο εγχείρημα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία".

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος δηλώνει ότι είναι "έτοιμος για μεγάλες μάχες και συγκρούσεις με κάθε κεντρική εξουσία με κριτήριο να προσφέρω στους συμπολίτες μου και όχι να υπηρετήσω κομματικούς μηχανισμούς". Πεποίθησή του, άλλωστε, είναι ότι "οι πολίτες πλέον έχουν γίνει περισσότερο απαιτητικοί, περισσότερο «υποψιασμένοι» και περισσότερο ενημερωμένοι και τα χρίσματα δεν κατευθύνουν παρά μόνο μια μικρή μερίδα ψηφοφόρων".

Σχετικά με τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του συνδυασμού του οποίου ηγείται τονίζει, ότι "απαρτίζεται από πρόσωπα που ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές τελείως διαφορετικά πολιτικά κόμματα, έχουν όμως συστρατευτεί και έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να προσφέρουν στον τόπο τους". Ασκεί, επίσης, κριτική στο έργο των απερχόμενων δημοτικών αρχών και κάνει εκτενή αναφορά στους βασικούς άξονες του προγράμματός τους.

Ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σχεδίου "Καλλικράτης

Πιστεύω πως για να μπορέσει να ανταποκριθεί κάποιος στις προκλήσεις ενός νέου Δήμου μετά τις αλλαγές που επιφέρει ο Καλλικράτης απαιτείται να διαθέτει πρώτα απ' όλα γνώσεις και επιστημονική κατάρτιση, εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο όπου ζει. Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θα τον βοηθήσουν να συλλάβει και να υλοποιήσει οράματά και δράσεις που θα οδηγήσουν τον τόπο σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Εκτιμάτε, ότι η παρούσα οικονομική συγκυρία ήταν κατάλληλη για την προώθηση και υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης του "Καλλικράτη";

Η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να γίνει και σε γενικές γραμμές είναι ωφέλιμη, το ζήτημα όμως δεν είναι εάν η παρούσα συγκυρία ήταν κατάλληλη για να εφαρμοστεί αυτή η μεταρρύθμιση, αλλά εάν τελικά η πραγματικότητα του ΔΝΤ και του μνημονίου ακυρώσει την όλη μεταρρύθμιση. Φοβάμαι πως εάν οι νέοι τοπικοί άρχοντες όλων των Δήμων δεν υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης το όλο εγχείρημα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Εγώ από την πλευρά μου είμαι έτοιμος για μεγάλες μάχες και συγκρούσεις με κάθε κεντρική εξουσία με κριτήριο να προσφέρω στους συμπολίτες μου και όχι να υπηρετήσω κομματικούς μηχανισμούς .

Τα "χρίσματα" των κομμάτων σε υποψηφίους κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών;

Θέλω να πιστεύω ότι με την σημερινή πολιτική κατάσταση όπου οι πολίτες πλέον έχουν γίνει περισσότερο απαιτητικοί, περισσότερο «υποψιασμένοι» και περισσότερο ενημερωμένοι τα χρίσματα δεν κατευθύνουν παρά μόνο μια μικρή μερίδα ψηφοφόρων.

Στην περίπτωση δεύτερου γύρου εκλογών είναι ανοιχτό από την πλευρά σας το ενδεχόμενο συνεργασίας;

Θεωρώ με βάση και τα μηνύματα που λαμβάνω ότι ο συνδυασμός μας θα είναι ένας από τους δύο συνδυασμούς που θα περάσουν στη δεύτερη Κυριακή. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβεί τότε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας θα εκτιμηθεί από εμένα και τα μέλη του συνδυασμού μας όταν προκύψει τέτοιο ζήτημα, γιατί στο συνδυασμό μας κάθε απόφαση λαμβάνεται μόνον μετά από συναπόφαση και δημοκρατικές διαδικασίες.

Τι απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι ανεξάρτητοι συνδυασμοί δεν υφίστανται στην πράξη, αποδίδοντας το χαρακτηρισμό στην προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών;

Ο δικός μας συνδυασμός πιστεύω ότι αυτή την έννοια του ανεξάρτητου την κάνει πράξη, καθώς αποτελείται από άξια αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των παρατάξεων. Είναι σε όλους γνωστό ότι ο συνδυασμός μας απαρτίζεται από πρόσωπα που ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές τελείως διαφορετικά πολιτικά κόμματα, έχουν όμως συστρατευτεί και έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να προσφέρουν στον τόπο τους, γιατί τους ενώνουν οι κοινές αξίες της παράταξής μας και η διάθεση να αναδείξουμε το νέο μας Δήμο σε έναν πρωτοπόρο Δήμο για όλη την Εύβοια και γιατί όχι για όλη την Ελλάδα. Αυτό πιστεύω ότι είναι και το ζητούμενο σήμερα καθώς στην τοπική πολιτική σκηνή δεν χωρούν κομματικές περιχαρακώσεις και κομματικές ταμπέλες όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και αποδεδειγμένα οδήγησαν σε αποτυχία.

Πως κρίνετε το έργο των δημοτικών αρχών στους δήμους που θα απαρτίσουν το νέο δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων;

Θεωρώ πως όσον αφορά στο Δήμο Μεσσαπίων η απερχόμενη δημοτική αρχή παρά τις όποιες παραλείψεις και τα όποια λάθη σίγουρα έκανε, αφήνει έναν θετικό απολογισμό με σημαντικά έργα για τον τόπο. Επίσης έχει δρομολογήσει έργα που εφόσον ολοκληρωθούν μπορούν να αλλάξουν την μορφή του νέου Δήμου. Στο Δήμο Διρφύων τα σημαντικά έργα που προβάλλονται ως έργα του κ. Μπουροδήμου είναι τα Νομαρχιακά έργα και κυρίως ο κεντρικός οδικός άξονας Μακρυκάπα - Στενή, πέραν τούτων νομίζω ότι υπήρξε μόνον διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης και τίποτα περαιτέρω. Εμείς από την πλευρά μας το μόνο που έχουμε να επισημάνουμε είναι ότι είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε στην άκρη το παρελθόν και να πορευτούμε δυναμικά προς το μέλλον αξιοποιώντας το θετικό έργο των απερχόμενων δημοτικών αρχών και ξεπερνώντας κάθε δική τους παράλειψη ή δικά τους λάθη.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών.

Βασικός άξονας της πολιτικής μας αποτελεί η προστασία και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος καθώς αυτό συνεπάγεται βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε αυτό πλαίσιο κινούμενοι θα διεκδικήσουμε την άμεση απορρύπανση όλων των μεταλλίων της ΛΑΡΚΟ και την αποκατάσταση αυτών σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες και τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν τεθεί στην εταιρία. Περαιτέρω σκοπεύουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία με την εταιρία για την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την δαιμονοποίηση της. Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι εχθρός, αλλά σύμμαχος για την τοπική ανάπτυξη και δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε με καλόπιστες προσπάθειες και χωρίς προκαταλήψεις να την μετατρέψουμε σε έναν κοινωνικό εταίρο προς όφελος και της εταιρίας αλλά και όλου του Δήμου. Παράλληλα επιδιώκουμε να ενισχύουμε εθελοντικούς φορείς και ομάδες για την προστασία του περιβάλλοντος. Θα καταρτίσουμε πλήρες πρόγραμμα δράσεων και ήπιων παρεμβάσεων στον ορεινό όγκο για την προστασία από δασικές πυρκαγιές (εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού δασικών δρόμων και παρεμβάσεων) σε συνεργασία με το δασαρχείο και θα προωθήσουμε την εγκατάσταση σε συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα σύστημα παρακολούθησης ποιότητας υδάτων, αέρα και εδάφους στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου ώστε να υπάρχει συνεχή ενημέρωση για την κατάσταση του περιβάλλοντος στο Δήμο. Όπως θα αναθέσουμε σε πανεπιστημιακό ίδρυμα και την σύνταξη μιας συνολικής μελέτης για την κατάσταση των υδάτων στην περιοχή και την μελλοντική αξιοποίησή τους. Όσο για την καθημερινότητα των πολιτών προτεραιότητά μας αποτελεί η αποκεντρωμένη οργάνωση των υπηρεσιών, η αξιοποίηση και ίδρυση των ηλεκτρονικών ΚΕΠ ώστε ο Δήμος και οι υπηρεσίες του να είναι προσιτές σε όλους.

Ποια προβλήματα ιεραρχείτε ως τα πρώτα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης;

Κυρίαρχη προτεραιότητα είναι η συνέχιση των ενεργειών για εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού για την ύδρευση των κατοίκων των περιοχών της Μεσσαπίας σε συνδυασμό με τη δρομολόγηση του έργου του βιολογικού καθαρισμού συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και στην θωράκιση της υγείας των κατοίκων της περιοχής.
Ουσιαστικής σημασίας προτεραιότητα επίσης αποτελεί η εφαρμογή του σχεδίου πόλης, η επέκταση του όπου είναι αναγκαίο σε ορισμένα τοπικά διαμερίσματα που σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένα δίχως πνοή ανάπτυξης και η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική ανάπτυξη του Δήμου οικονομικά και κοινωνικά με πρόγραμμα και σχέδιο.

Πως μπορεί να παρέμβει ο Δήμος στο πρόβλημα της αστυνόμευσης;

Με την άσκηση πίεσης στην κεντρική κυβέρνηση για την άμεση ίδρυση πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος στην έδρα του νέου Δήμου και την ίδρυση τμήματος (όχι απλώς σταθμού) και στην Στενή.

Υπάρχει σχεδιασμός για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία, διαδίκτυο στις υπηρεσίες του δήμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;

Υπάρχει σχεδιασμός και πιστεύω ότι οι νέες τεχνολογίες θα βοηθήσουν σημαντικά στην εξυπηρέτηση των δημοτών ειδικά με την ίδρυση και λειτουργία σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των νέων ΚΕΠ που ονομάζονται e- KEΠ και με τη χρήση νέων τεχνολογιών παρέχουν όλες σχεδόν τις υπηρεσίες και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του Δήμου.

Η έδρα του δήμου έχει την απαιτούμενη υποδομή να γίνει το νέο διοικητικό κέντρο του δήμου;

Θεωρώ πως την έχει, σίγουρα βέβαια θα χρειαστούν βελτιώσεις και τροποποιήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του Καλλικράτη.

Επαρκεί το στελεχιακό δυναμικό των δήμων που συνενώνονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες απρόσκοπτης λειτουργίας του νέου δήμου;

Υπάρχουν ικανοί, έμπειροι και φιλότιμοι υπάλληλοι και στους δύο Δήμους που θα αξιοποιηθούν, όπως θα υπάρξουν εκ του νόμου και μετατάξεις υπαλλήλων από τη Νομαρχία προς το Δήμο. Εάν κριθεί στην πορεία ότι χρειάζονται και νέες προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση των δήμων που συνενώνονται; Γνωρίζετε εάν υπάρχει έλλειμμα και σε τι ποσό ανέρχεται;

Μπορεί να υπάρχουν κάποια ελλείμματα, αλλά το μείζον είναι πλέον τι μπορούμε να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία από τη μια μεριά και από την άλλη πως μπορούμε να αυξήσουμε μόνοι μας τα έσοδα του Δήμου τροφοδοτώντας την ανάπτυξη και όχι επιβάλλοντας νέες υποχρεώσεις στους Δημότες μας. Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να προχωρήσουμε μπροστά.

Η αναπτυξιακή προοπτική, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος "Καλλικράτης" προϋποθέτει και πόρους. Με ποιο τρόπο θα εισρεύσουν έσοδα στο ταμείο του δήμου;

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη προβλέπεται η παροχή πόρων προς τους νέους Δήμους με την μεταβίβαση του δικαιώματος να εισπράττουν μέρος των εσόδων από το ΦΠΑ, τους φόρους φυσικών προσώπων και εταιριών κτλ. Εάν λοιπόν ο Δήμος στηρίξει την ανάπτυξη είναι εύκολα κατανοητό ότι θα επέλθει και αύξηση των εσόδων του. Περαιτέρω στόχος μας είναι και η πλήρης αξιοποίηση προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με ποιο τρόπο θα συμβάλλει ο δήμος στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας;

Ο Δήμος θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας εφόσον δώσει τροχιά ανάπτυξης και προόδου στον τόπο. Εάν οργανωθούμε με νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, εάν αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο πόλης, εάν επεκτείνεται μεθοδικά και με μελέτη το σχέδιο πόλης διαμερισμάτων που κρίνεται απαραίτητο, εάν υποστηριχθεί η γεωργία και ο τουρισμός, αξιοποιηθεί η ύπαρξη του ΤΕΙ και δοθούν κίνητρα για επενδύσεις τότε θα αρχίσουν να δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης για όλους χωρίς να μετατρέπονται τα νέα παιδιά σε θύματα προεκλογικών υποσχέσεων και ρουσφετολογικών πρακτικών.

Σήμερα συνεχώς γίνονται συζητήσεις για το πως θα βγει η Εύβοια από το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι υπό τις παρούσες συνθήκες το ζητούμενο για να οδηγηθεί ο δήμος τον οποίο διεκδικείτε στην ανάπτυξη και σε ποιους τομείς;

Το ζητούμενο πιστεύω ότι είναι η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου μας και η κινητοποίησή του για δραστηριοποίηση σε όλους τους τομείς. Εάν αποδείξουμε με τα έργα μας ότι ο νέος Δήμος θα είναι ένας Δήμος για όλους, ένας δήμος με ανθρώπινο πρόσωπο που θα στηρίζει τις ατομικές πρωτοβουλίες και την υγιή επιχειρηματικότητα, ένας Δήμος που θα εξυπηρετεί και δεν θα ταλαιπωρεί, ένας Δήμος που θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία έτοιμος να σταθεί δίπλα στον κάθε δημότη χωρίς διακρίσεις, τότε θα καταφέρουμε να εμπεδώσουμε μια νέα αντίληψη και μια νέα διάθεση στους Δημότες μας, μια διάθεση για επιχειρηματικότητα, για επενδύσεις και για πρόοδο. Όταν ο δικός μας δήμος γίνει ένας δήμος σύγχρονος, με ισόρροπη ανάπτυξη και αυτοδύναμος αυτό θα δώσει πνοή τελικά και σε όλη την Εύβοια. Εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και θα το πράξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, τα οποία θα εκμεταλλευτείτε;

Συγκριτικά πλεονεκτήματα του νέου Δήμου θεωρώ την αγροτική του παραγωγή, τον τουρισμό, και το ΤΕΙ. Για τους αγρότες έχουμε καταρτίσει και σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της φήμης και της εμπορικής αξιοπιστίας των προϊόντων τους, η οποία έχει πληγεί από επιπόλαιες ενέργειες διαφόρων παραγόντων της περιοχής. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε δράσεις προώθησης αγροτικών προϊόντων, βιολογικών καλλιεργειών, εκπαίδευσης και υποστήριξης αγροτών. Για τον τουρισμό στόχος μας είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση όλων των περιοχών του Δήμου που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον και η παροχή κινήτρων για περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος. Τέλος για το ΤΕΙ προτάσσουμε την πλήρη και ριζική αναμόρφωση και ανάπλαση της περιοχής Σκληρό των Ψαχνών όπου φιλοξενείται το ΤΕΙ, προωθούμε την ενίσχυση της αστικής συγκοινωνίας ώστε να εξυπηρετεί ακόμη καλύτερα τους φοιτητές και προωθούμε την πλήρη διασύνδεση τελικά του ΤΕΙ με την κοινωνία και με κάθε ευκαιρία αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό του ιδρύματος.

Ο τουρισμός είναι ένα κεφάλαιο που έχει μείνει αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό στην Εύβοια. Τι προτίθεστε να πράξετε στο δήμο Χαλκιδέων, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες και να γίνει άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού.

Όπως ήδη αναφέρθηκε στοχεύουμε στην πλήρη ανάδειξη και διαφήμιση όλων των περιοχών του νέου Δήμου, οραματιζόμαστε την ίδρυση ενός τουριστικού δικτύου στο νέο Δήμο, όπου όλες οι περιοχές θα συνδέονται μεταξύ τους με σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, προωθούμε την ίδρυση κέντρων τουριστικής πληροφόρησης και επενδύουμε και σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο τουρισμός ο σχετιζόμενος με ιστορικά πολιτιστικά μνημεία (π.χ. το Κριεζώτειο στην Τριάδα) και θρησκευτικούς χώρους ή μορφές αγροτουρισμού.

Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη της έδρας του νέου δήμου με τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα;

Με αναλογική κατανομή πόρων σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα και όχι την κατανάλωση όλων των εσόδων του νέου Δήμου εντός της πρωτεύουσας του Δήμου.

Πως θα πείσετε τον απλό πολίτη, που καθημερινά βιώνει τις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των αξιών, που κατακρίνει το πολιτικό σύστημα, να σας εμπιστευθεί.

Θεωρώ πως η μορφωτική μου επάρκεια, η μέχρι σήμερα οικογενειακή μου καταξίωση, η υπηρεσιακή μου ακεραιτότητα η κοινωνική μου προσφορά και η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν εγγύηση ότι οι προγραμματικές μου δηλώσεις θα μετατραπούν σε πράξεις και έργα και δεν θα μείνουν υποσχέσεις στα προεκλογικά φυλλάδια. Όσοι με γνωρίζουν από κοντά γνωρίζουν ότι ποτέ μου δεν έχω ακολουθήσει τακτικές και πρακτικές των πολιτικάντηδων που όλοι μας κατακρίνουμε και αυτό ακριβώς μάχομαι όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι και εγώ κατακρίνω το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τις αντιλήψεις που επικρατούν σε αυτό και ότι πολιτεύομαι πάντα βάσει αρχών, των προσωπικών μου αξιών και των απαρέγκλιτων θέσεων μου και όχι βάση ιδιοτελών συμφερόντων και φαύλων πρακτικών.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.