Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Κούκης Ιωάννης: "Δυναμική Πορεία" σημαίνει έντονη δραστηριότητα και δημιουργική δράση

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010, 12:55
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Κούκης Γιάννης, οικονομολόγος, Διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας Αλιβερίου, έχοντας λάβει τη στήριξη της Ν.Δ θα διεκδικήσει το νέο δήμο Κύμης-Αλιβερίου, υπηρετώντας αυτή τη φορά την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού σε μία κρίσιμη συγκυρία επανασχεδιασμού του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας, έχοντας,όμως, την εμπειρία που απαιτείται από την ενασχόλησή του με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και τα δεδομένα του "Καλλικράτη", καθώς η πορεία του μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι διαθέτει τη γνώση, την τόλμη, την αποφασιστικότητα, αλλά πρώτα απ' όλα την εντιμότητα για να τον εμπιστευθούν οι πολίτες.

Εμμένει στην άποψη, ότι και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση τα πρόσωπα είναι που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων και το πόσο είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Ο κ. Κούκης δηλώνει, μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας", ότι η κάθοδός του με το συνδυασμό "Δυναμική Πορεία" σημαίνει έντονη δραστηριότητα και δράση και όπως λέει: "Για να υπάρξει εμπιστοσύνη πρέπει να υπάρχει εντιμότητα και ανιδιοτέλεια. Η μέχρι τώρα παρουσία μου το εγγυάται".

Δίνει, επίσης, απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τους προγραμματικούς άξονες του συνδυασμού, με το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας, προστασίας περιβάλλοντος και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στα νέα δεδομένα και στις απαιτήσεις του σχεδίου «Καλλικράτης»;

Εντιμότητα-Ανιδιοτέλεια, Γνώσεις [οργανωτικές-οικονομικές], Τόλμη-Αποφασιστικότητα. Η πορεία της ζωής μου, η Επιστημονική μου κατάρτιση (Οικονομολόγος), η επαγγελματική μου Δραστηριότητα (Διευθυντικό στέλεχος Εμπορικής Τράπεζας - οικογενειακή Επιχείρηση εμπορίας Τροφίμων-Ποτών) αποτελούν εγγύηση ότι θα ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της νέας μου θέσης.

Τα χρίσματα των κομμάτων σε υποψηφίους κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών;

Σε μικρότερο βαθμό απ' ότι παλαιότερα. Η προσωπικότητα του υποψηφίου και η στελέχωση του συνδυασμού παίζουν μεγαλύτερο ρόλο. Πιστεύω ότι σε αυτές τις εκλογές θα ψηφισθούν περισσότερο πρόσωπα.

Σε περίπτωση που έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών είναι ανοιχτό από την πλευρά σας το ενδεχόμενο συνεργασίας;

Το 50%+1 και η παρουσία 5 συνδυασμών προδικάζουν την ύπαρξη δεύτερου γύρου. Αγωνιζόμαστε να κόψουμε πρώτοι το νήμα και να είμαστε στον δεύτερο γύρο και οι πολίτες θα αποφασίσουν.

Χαρακτηριστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι η συνεχής αναφορά σε ανεξάρτητες αυτοδιοίκητες κινήσεις. Πώς το σχολιάζετε;

Η καθημερινότητα μας, η παρέα μας, ο φιλικός μας κύκλος γίνεται με ανθρώπους με τους οποίους ταιριάζουμε έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και στόχους. Έτσι και στις Δημοτικές Εκλογές τα στελέχη των Συνδυασμών είναι σε μεγάλο ποσοστό πρόσωπα που έχουν τα ίδια οράματα και συμφωνούν στο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Όλοι κάπου ανήκουμε ιδεολογικά αλλά στις Δημοτικές Εκλογές το ζητούμενο είναι η κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Πώς κρίνετε το έργο των δημοτικών αρχών στους Δήμους που θα απαρτίσουν τον νέο Δήμο.

Σε όλους τους Δήμους οι Δημοτικές αρχές έχουν ασκήσει διοίκηση τουλάχιστον 8 Χρόνια. Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ περισσότερα πράγματα, σε τόσο μεγάλο διάστημα. Κατά τη γνώμη μου έχει έρθει η ώρα της ανανέωσης.

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν και που προκύπτουν από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης»;

α) Οργάνωση υπηρεσιών του νέου δήμου β) Διοίκηση-Προγραμματισμός- Ανάπτυξη γ) Διαφάνεια και χρηστή διαχείριση στα οικονομικά.

Ποιά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος δήμος σε θέματα περιβάλλοντος και ποιες οι ενέργειες για την επίλυση τους;

α) ΑΓΕΤ-Κάψιμο RDF. Η πιθανότητα παραγωγής διοξινών κάνει απαγορευτική την χρήση τους. Εξάλλου έχουμε και την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας. β) ΧΥΤΑ Θα πρέπει επί τέλους να οριοθετηθεί ο χώρος Υγειονομικής ταφής Απορριμμάτων και να σταματήσει η υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση. Επισημαίνω, όμως ότι ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτός και μακριά από κατοικημένες περιοχές. γ) Βιολογικοί. Επέκταση των Βιολογικών Καθαρισμών και να πάψει η ανεξέλεγκτη χρήση του Βιολογικού Αλιβερίου ο οποίος έχει γίνει πλέον εστία κινδύνου.

Ποιές οι τρεις πρώτες κινήσεις σας προς την κατεύθυνση βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών

α) Συντονισμός των Υπηρεσιών των πρώην Δήμων για άμεση εξυπηρέτηση των Δημοτών (Δημοτολόγια-πιστοποιητικά) β) Συντονισμός και εγρήγορση των Υπηρεσιών καθαριότητας. γ) Απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Πώς μπορεί να παρέμβει ο Δήμος στο πρόβλημα της αστυνόμευσης;

Με την ίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη στελέχωση της θα απαλλάξουμε την αστυνομία από πολλές ασχολίες (πχ πολεοδομικά) για να μπορέσει να ασχοληθεί με σοβαρότερα προβλήματα όπως η αστυνόμευση και η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Υπάρχει σχεδιασμός για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία, Διαδίκτυο στις υπηρεσίες του Δήμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας. Αλλωστε βλέπουμε θετικά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Η έδρα του Δήμου έχει την απαιτούμενη υποδομή να γίνει το νέο αυτοδιοίκητο κέντρο;

Η Έδρα του Δήμου δεν έχει την απαιτούμενη κτηριακή και τεχνολογική υποδομή. Θα πρέπει άμεσα να λυθούν τα προβλήματα αυτά.

Επαρκεί το στελεχιακό δυναμικό των Δήμων που συνενώνονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες απρόσκοπτης λειτουργίας του νέου Δήμου;

Θα πρέπει να γίνει απογραφή προσωπικού κατά τομέα και κατά ειδίκευση. Θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο για να βελτιωθεί η απόδοση τους.

Ποια είναι η σημερινή οικονομική κατάσταση των Δήμων που συνενώνονται. Γνωρίζετε εάν υπάρχει έλλειμμα και σε τι ποσό ανέρχεται;

Δεν το γνωρίζουμε και οι ευθύνες βαρύνουν τις απερχόμενες Δημοτικές Αρχές οι οποίες δεν έκαναν τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, αν και το θέμα είναι ευαίσθητο και σχετίζεται με τη διαφάνεια των οικονομικών. Εμείς θα ζητήσουμε πλήρη καταγραφή των οικονομικών στοιχείων των πρώην Δήμων.

Η αναπτυξιακή προοπτική προϋποθέτει και πόρους. Με ποιο τρόπο θα εισρεύσουν έσοδα στο ταμείο του Δήμου;

Ο Καλλικράτης προβλέπει εισροή νέων εσόδων στον νέο Δήμο όπως ποσοστό από την είσπραξη του ΦΠΑ, ποσοστό από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ποσοστό από το φόρο ακίνητης περιουσίας τα οποία εισπράττει η Εφορία. Επίσης θα εκμεταλλευτούμε τα Κοινοτικά προγράμματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος μας είναι η σωστή Διαχείριση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα χρέη που τυχόν υπάρχουν και στην συνεχεία θα προχωρήσουμε σε ανάπτυξη.

Υπάρχουν δυνατότητες να συμβάλλει ο Δήμος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας;

Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της ανάπτυξης φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Με τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής, την τόνωση του τουριστικού ενδιαφέροντος με την προβολή του Δήμου μας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, δημιουργούμε νέες συνθήκες για την καταπολέμηση της ανεργίας. Το πρόβλημα της ανεργίας είναι πανελλαδικό και απ' την πλευρά μας θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το αντιμετωπίσουμε.

Σήμερα συνεχώς γίνονται συζητήσεις για το πώς θα βγει η Εύβοια από το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι υπό τις παρούσες συνθήκες το ζητούμενο για να οδηγηθεί ο Δήμος τον οποίο διεκδικείτε στην ανάπτυξη και σε ποιους τομείς.

1) Το βασικό είναι η βελτίωση του Οδικού Δικτύου του Δήμου και η αξιοποίηση του Λιμανιού της Κύμης 2) Καθορισμός Βιομηχανικής ζώνης Αλιβερίου 3) Η πράσινη Ανάπτυξη (Φυσικό αέριο Φωτοβολταικά) 4) Το Αλιβέρι ως ενεργειακό κέντρο 5) Αποπεράτωση και εκμετάλλευση του Φράγματος Σέτας Μανικίων 6) Αξιοποίηση του υδροβιότοπου της λίμνης του Δύστου 7) Ανάδειξη των πολλών μορφών του τουριστικού προϊόντος του Δήμου μας όπως μνημεία, εκκλησίες, ορεινούς όγκους και παραλίες.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου τα οποία θα εκμεταλλευτείτε;

Οι τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας λόγω των πολλών μορφών τουριστικού προϊόντος.

Ο τουρισμός είναι ένα κεφάλαιο που έχει μείνει αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό στην Εύβοια. Τι προτίθεστε να πράξετε στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες και να γίνει άνοιγμα σε νέες αγορές του εξωτερικού;

Η αξιοποίηση του λιμανιού της Κύμης, ως πύλη του Αιγαίου. Η βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής και ο εξωραϊσμός των παραλιών που είναι πολλές και όμορφες. Η προβολή του Δήμου στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη της Έδρας του νέου Δήμου με τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα;

Στόχος μας είναι να μην υποβαθμιστεί κανένα Δημοτικό Διαμέρισμα και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Θα αξιοποιήσουμε την τοπική κτιριακή υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό. Θα στηρίξουμε κάθε κοινωνική, αναπτυξιακή, αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα του κάθε τοπικού Διαμερίσματος. Αλλωστε έχουν εγκριθεί τα ΣΧΟΑΠ των πρώην Δήμων γεγονός που θα συμβάλει στην ισορροπημένη ανάπτυξη.

Πως θα πείσετε τον απλό πολίτη που καθημερινά βιώνει τις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο της οικονομικής αλλά και των αξιών που κατακρίνει το πολιτικό σύστημα να σας εμπιστευτεί. Γιατί να δεχθεί ότι κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν;

Για να υπάρξει εμπιστοσύνη πρέπει να υπάρχει εντιμότητα και ανιδιοτέλεια. Η μέχρι τώρα παρουσία μου το εγγυάται και η κάθοδος μου με τον συνδυασμό «Δυναμική Πορεία» σημαίνει έντονη Δραστηριότητα και Δημιουργική Δράση. Καλώ τους πολίτες να μας εμπιστευτούν.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.