Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αντιδράσεις και από τη Μεσσαπία για τη μορφή και την ονομασία του νέου δήμου Διρφύων

Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010, 17:17
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Ο δήμαρχος Μεσσαπίων, κ. Μπαζώτης Αντώνης, διαφωνεί με την ονομασία του νεοσύστατου δήμου Διρφύων με έδρα τα Ψαχνά. Υποστηρίζει ότι η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, "αφανίζει" ένα δήμο με ιστορία, όπως των Μεσσαπίων, αφού πουθενά δεν φαίνεται το όνομά του. Επίσης, ο κ. Μπαζώτης ζητά να γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΤΕΔΚ Ευβοίας, για τη συνένωση και του δήμου Νέας Αρτάκης, καθώς έχει περισσότερα κοινά με τους δήμους Διρφύων και Μεσσαπίων από ότι με το δήμο Χαλκίδας.

Παρατίθεται η επιστολή του κ. Μπαζώτη, που απειλεί με κινητοποιήσεις, αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΤΕΔΚΕ:

"Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας επισημάνω την κατάφορη αδικία που γίνεται στο Δήμο Μεσσαπίων, εξαφανίζοντας ένα ιστορικό Δήμο από το χάρτη της Εύβοιας. Πιο συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση του Σχεδίου Χωροθέτησης των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αναφέρεται στην συνένωση δύο μόνο Δήμων δηλαδή των Μεσσαπίων και Διρφύων και όχι του Δήμου Ν. Αρτάκης με ονομασία του Νεοσύστατου Δήμου: Δήμος Διρφύων, με έδρα τα Ψαχνά, καταστρατηγώντας την ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚΕ.

Η πρόταση του Υπουργείου, ξεπερνά και τα πιο ευφάνταστα μυαλά. Ένα Δήμο με ιστορία, με υποδομές, με διπλάσιο πληθυσμό από τους άλλους δύο Δήμους, η πρόταση του Υπουργείου τον αφάνισε. Πουθενά στο νεοσύστατο Δήμο δεν φαίνεται το όνομά του. Πρωτόγνωρο το φαινόμενο αφού δεν λαμβάνονται υπόψη εδώ ούτε τα κριτήρια του νομοσχεδίου «Καλλικράτης».

Η ιστορία διδάσκει στους ανθρώπους το παρελθόν και τους οδηγεί σ' ένα καλύτερο αύριο. Όταν όμως πρόκειται για την Ιστορία του τόπου μας, η γνώση της γίνεται αξίωμα και βίωμα ζωής για τους πολίτες της. Γίνεται φάρος φωτεινός για τη νεολαία και τις μέλλουσες γενιές.

Αναμφισβήτητα η ιστορία του Δήμου Μεσσαπίων είναι μεγάλη και ανήκει στους πολίτες αυτής της περιοχής, που μεγαλούργησαν στο διάβα τους, ύστερα από σκληρούς αγώνες γενεών, αφήνοντας τα δείγματα της δημιουργίας τους ως παρακαταθήκη και κληρονομιά στην δική μας και στις επόμενες γενιές.

Αναλυτικά σας παρουσιάζουμε το Δήμο μας: την ιστορία του και τις υποδομές του.

Η ύπαρξη του Δήμου Μεσσαπίων έχει τις ρίζες του από τους Προϊστορικούς χρόνους, η πεδιάδα της Ευβοϊκής Μεσσαπίας κατοικήθηκε καθ'όλη την Νεολιθική εποχή από το 5000 - 3000 π.Χ., ενώ εξαιρετικά πυκνή εμφανίζεται η κατοίκηση και κατά τη Χαλκοκρατία (3000 - 1100 π.Χ.), όπως φαίνεται από μαρτυρίες αριθμού οικισμών, ίχνη των οποίων έχουν εντοπισθεί σε 20 και πλέον σημεία της περιοχής.

Από τα 1900-1600π.Χ. οι Μεσσάπιοι φαίνονται εγκατεστημένοι στη μεγάλη πεδιάδα της κεντρικής Εύβοιας που διασχίζει ο ποταμός Μεσσάπιος.

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους η Μεσσαπία γνώρισε σημαντική ανάπτυξη και αίγλη τον 8ο - 11ο αιώνα χτίστηκαν το μεγάλο κάστρο των Ψαχνών, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, γνωστό ως φρούριο Holorita. Ακόμα ένα ισχυρό δίκτυο αμυντικών έργων οργανώθηκε σ' όλη την έκταση της Μεσσαπίας, δείγματα του οποίου αποτελούν οι σωζόμενοι Βενετσιάνικοι πύργοι των Πολιτικών, της Τριάδας, και των Ψαχνών, αλλά και της Καμαρίτσας, των Φηγών και άλλων περιοχών, οι οποίοι προστατεύονται από τις Βυζαντινές αρχαιότητες που υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Στους επόμενους αιώνες της Τουρκοκρατίας, διατηρήθηκαν οι μεσαιωνικοί οικισμοί της Μεσσαπίας, οι οποίοι ήταν περισσότεροι των δέκα κατά την απογραφή του 1474. Μετά την Απελευθέρωση και την ίδρυση του Νέου Ελληνικού κράτους, την 12η Νοεμβρίου 1835 συστήθηκε ο Δήμος Μεσσαπίων ο οποίος περιλάμβανε τον σημερινό Δήμο Μεσσαπίων μαζί με τέσσερα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου Διρφύων και συγκεκριμένα: Πάλιουρα, Αγίου Αθανασίου, Καθενών και Γλυφάδας όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως Δήμος της Επαρχίας Χαλκίδος. Κατατάχθηκε στη Γ τάξη, με πληθυσμό 1150 κατοίκους και έδρα το Μεσσάπιον. Ως Μεσσάπιον στην αρχική φάση σύστασης του Δήμου ορίζεται το χωριό Καστέλλα, ενώ οι δημότες του ονομάζονται Μεσσάπιοι. Την 24η Ιανουαρίου 1837 η έδρα του Δήμου Μεσσαπίων μεταφέρεται από τη Καστέλλα στα Ψαχνά με Βασιλικό Διάταγμα που υπογράφεται από τότε Βασιλέα Όθωνα και το Υπουργικό Συμβούλιο. Σήμερα τα δύο Τοπικά Διαμερίσματα είναι ενωμένα και αποτελούν έναν πολεοδομικό ιστό με πληθυσμό μαζί με τα Τ.Ε.Ι. 25.000.

Σημαντική συμμετοχή είχαν οι κάτοικοι του Δήμου μας και στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Από εδώ κατάγονται οι οπλαρχηγοί Αγγελής Γοβιός και ο Νικόλαος Κριεζώτης, το αρχοντικό του βρίσκεται στο Τ.Δ. Τριάδας Οι δύο αυτοί ήρωες έγραψαν το όνομά τους με φωτεινά γράμματα στην ιστορία της Ελλάδας και προς τιμήν τους, πολλοί οδοί στην Εύβοια φέρουν το όνομά τους.

Κατά την Νεώτερη ιστορία η αντίσταση των κατοίκων στους κατακτητές ήταν σθεναρή. Μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων που θρηνούμε ακόμα και σήμερα.

Το 1997 με τον νόμο 2539/97 για τον Νέο Καποδίστρια ο Δήμος Μεσσαπίων επανασυστήθηκε και περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα τοπικά διαμερίσματα που υπήρχαν στην αρχική σύσταση του 1835.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους, (τέταρτος) σε έκταση στην Ελλάδα (435.200 στρέμματα) με μόνιμο πληθυσμό 13.756 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Λόγω όμως του εποχικού τουρισμού, των παραθεριστών στους οικισμούς παραλία Πολιτικών, Λιμνιώνα, Δάφνη, Θεοτόκο, Κακοπέρατο, Γλαρομύτη, Βρυσάκια και των 14.000 φοιτητών του ΤΕΙ Χαλκίδος, που εδρεύει στα Ψαχνά, ο πληθυσμός αυξάνεται, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, και ανέρχεται σε 35.000 κατοίκους.

Ο Δήμος Μεσσαπίων αποτελείται από 13 δημοτικά διαμερίσματα και 18 οικισμούς. Οι παραλίες του Δήμου έχουν πρόσωπο στον Ευβοϊκό και στο Αιγαίο με μήκος για τον Ευβοϊκό 30.906 μ. και για το Αιγαίο 12.204 μ.

Υπάρχουν δύο αλιευτικά καταφύγια των Πολιτικών και των Βρυσακίων και δύο βιομηχανικά λιμάνια της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. και της ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ. Στο Δήμο υπάρχουν βιομηχανικές μονάδες που λειτουργούν εδώ και χρόνια, η βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη σιδηρονικελίου, οι βιομηχανίες τροφίμων Σόγια Ελλάς και Παλίρροια, ιχθυογεννητικοί σταθμοί και ιχθυοκαλλιέργειες.

Στην κτηνοτροφία υπάρχουν μονάδες παραγωγής λευκού κρέατος (κοτόπουλα, χοιρινά) που καλύπτουν το 30% της εγχώριας παραγωγής.

Στη γεωργία ο κάμπος του Δήμου Μεσσαπίων είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση και ένας από τους πιο εύφορους κάμπους της Εύβοιας. Η παραγωγή αφορά πολυκαλλιέργειες κυρίως κηπευτικών και ελιάς. Η αγροτική έκταση καλύπτει το 23% του συνόλου της έκτασης του Δήμου.

Η αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου είναι μεγάλη σε πολλούς τομείς όπως στον Αγροτικό, τον Βιομηχανικό, τον Τουριστικό, τον Οικοδομικό, αλλά και τον Ενεργειακό τομέα με την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε χώρους όπου έχει προβλεφθεί η χωροθέτηση τους.

Δύο μεγάλα έργα αναπτυξιακά του Δήμου Μεσσαπίων μας τα οποία είναι ώριμα για να εκτελεστούν είναι το Φράγμα των Ψαχνών ύψους 25.000.000 €, δυναμικότητας 7.000.000μ3 νερού που θα εκτελεστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εντασσόμενο στο ΕΣΠΑ. Και η επέκταση των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ, (κτήριο για το τμήμα Αυτοματισμού, γραφεία και αμφιθεάτρου) από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΟΣΚ έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και το κόστος του έργου ανέρχεται στα 8.000.000 €.

Το Δημαρχείο ιδρύθηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα "Θησέας του Υπουργείου Εσωτερικών και το κόστος ανήλθε σε 2.150.000€, στεγάζονται όλες οι Διοικητικές, Οικονομικές και Τεχνικές Υπηρεσίες καθώς και οι Επιχειρήσεις ΔΕΥΑΜ και ΔΗΚΕΜΕ του Δήμου. Στη ΔΗ.ΚΕ.ΜΕ. λειτουργούν δύο επιδοτούμενα προγράμματα "Βοήθεια στο Σπίτι" και "Γραφείο Παροχής Κοινωνικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών".

Ο Δήμος έχει ιστοσελίδα με προμήθεια επί πλέον σύγχρονων προγραμμάτων μηχανογράφησης των υπηρεσιών και δικτυακής πύλης. Έγινε δε σύνδεση με το δίκτυο "Σύζευξις" το 2008. Έχει ενταχθεί στο έργο "Προμήθεια και εγκατάσταση ευρυζωνικού δικτύου τοπικής πρόσβασης στο Δήμο Μεσσαπίων" προϋπολογισμού 82.582€. Το έργο αφορά ασύρματη σύνδεση με Δημοσίου συμφέροντος υπηρεσίες όπως (σχολεία, ΤΕΙ, Κέντρο Υγείας, Δημοτικά Καταστήματα κ.α.) με μηδενική χρέωση τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ τους.

Ο Δήμος Μεσσαπίων είναι ένας από τους δύο Δήμους στην Εύβοια που διαθέτουν διαχειριστική Επάρκεια (ισχυρή προϋπόθεση για συνένωση, για διατήρηση έδρας και φυσικά ονόματος).

Αλλες υποδομές που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την έδρα του Δήμου εκτός της ιστορικότητας, του πληθυσμού (είναι μεγαλύτερος από τους Δήμους Νέας Αρτάκης και Διρφύων) και της γεωγραφικής θέσης (το Τ.Δ. Ψαχνών είναι στο κέντρο του νεοσύστατου Δήμου αφού έχει την μικρότερη χιλιομετρική απόσταση από όλα τα Τ.Δ.) είναι:

  • 1. Τ.Ε.Ι. με πλήρεις υποδομές, με εστία διαμονής 400 φοιτητών, εστιατόριο, κυλικείο, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό, με 14.000 εγγεγραμμένους φοιτητές . Στο ΤΕΙ λειτουργούν εφτά τμήματα, Αυτοματισμού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοίκησης Συστ. Εφοδιασμού, Ηλεκτρολογίας, Λογιστικής, Μηχανολογίας και Τεχνολογίας Αεροσκαφών.
  • 2. Κέντρο Υγείας που εξυπηρετεί τόσο τους κατοίκους του Δήμου μας όσο και τους όμορους Δήμους Νέας Αρτάκης και Διρφύων.
  • 3. Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.
  • 4. Τράπεζες: Αγροτική, Εθνική και Συνεταιριστική που εξυπηρετούν τόσο τους κατοίκους του Δήμου μας, όσο και τους όμορους Δήμους Νέας Αρτάκης και Διρφύων.
  • 5. Αγροτικό Κτηνιατρείο που εξυπηρετεί όλη την κεντρική Εύβοια, έχει τις κατάλληλες υποδομές για τις νέες μεταφερόμενες αρμοδιότητες.
  • 6. Δασονομείο.
  • 7. Αστυνομικό Σταθμό Ψαχνών.
  • 8. Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • 9. Γενικό και Τεχνικό Λύκειο.
  • 10. Γυμνάσιο και Αθλητικό Γυμνάσιο.
  • 11. Δημοτική Βιβλιοθήκη με δωρεάν internet στους πολίτες.
  • 12. Λαογραφικό μουσείο.
  • 13. Πολεμικό μουσείο (του κ Λιάσκου Αναστάσιου τ. Υπουργού, στο Τ.Δ. Κοντοδεσποτίου 2 χλμ. βόρεια των Ψαχνών).
  • 14. Εργατικές κατοικίες για τους άστεγους, είναι έτοιμες για παραχώρηση.
  • 15. Ελικοδρόμιο.
  • 16. Πλήρη υπηρεσία καθαριότητας με 9 απορριμματοφόρο, 1 απορριμματοφόρο ανακύκλωσης, 4 φορτηγά, 5 μηχανήματα.
  • 17. Σύλλογο Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης.

Μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού δεν εφαρμόστηκε τίποτα από τις αρχές και τις προϋποθέσεις των αποφάσεων όπως διατυπώθηκαν στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη και όπως συμπληρώθηκε και διευκρινίστηκε στα συνέδρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το 2008.

Παρατηρούμε μια εσκεμμένη, προκλητική και μεθοδευμένη στάση κατά του Δήμου Μεσσαπίων σε σημείο εξαφάνισης του ονόματος, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί ούτε και κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας (απογραφή 1474), ούτε φυσικά και κατά την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους το 1835 και συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα αφού και ο Καποδιστριακός Δήμος σεβόμενος την ιστορία διατήρησε το όνομα «Δήμος Μεσσαπίων». Επίσης προκλητική και ανεπίτρεπτη είναι η απόφαση αυτή που είναι ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα που έχει άλλη ονομασία και άλλη έδρα. Επίσης θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ότι η ονομασία του Δήμου Διρφύων έγινε με την σύσταση του Καποδίστρια το 1997.

Όσο αναφορά την απόρριψη της μελέτης του χωροταξικού της ΤΕΔΚΕ η οποία είναι ομόφωνη, και αναφέρει τους Δήμους Μεσσαπίων, Διρφύων και Νέας Αρτάκης σε έναν ενιαίο διευρυμένο Δήμο, αυτό απορρίφθηκε στην πρόταση του Υπουργείου και αντί του προαναφερόμενου Δήμου, ο Δήμος της Νέας Αρτάκης συνενώθηκε με το Δήμο Χαλκιδέων.

Αυτές οι ενέργειες αποδεικνύουν ότι «παραβιάζονται ανοιχτές θήρες» αφού τελείως αναιτιολόγητα μεταφέρουν το Δήμο Νέας Αρτάκης, στο Δήμο Χαλκίδας διότι ιστορικοί, διοικητικοί και γεωγραφικοί λόγοι, επιβάλλουν την συνένωση της με τους δυο Δήμους. Με τον ερχομό τους στην Ελλάδα το 1922 από την Μικρά Ασία, οι κάτοικοι της Νέας Αρτάκης, εγκαταστάθηκαν στην διοικητική περιοχή του Δήμου Μεσσαπίων. Τους παραχωρήθηκαν οικόπεδα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό αποδεικνύεται από τα συμβόλαια αγοροπωλησίας που αναφέρεται η φράση «πρώην Δήμος Μεσσαπίων», Κατόπιν οι δραστηριότητές τους, στην γεωργία, κτηνοτροφία, χοιροτροφία κλπ, ενώθηκαν και αλληλοσυμπληρώθηκαν αφού ακόμα και σήμερα καλλιεργούνται 300στρ. στο Τ.Δ. Τριάδας, του Δήμου Μεσσαπίων, που προέρχονται από διανομές του Υπουργείου στους κατοίκους Ν. Αρτάκης.

Για φανταστείτε ο νεοσύστατος Δήμος Μεσσαπίων - Διρφύων να έχει την αγροτική οδοποιϊα, την άρδευση, την καθαριότητα καθώς επίσης τα απόβλητα των επιχειρήσεων των χοιροστασίων, των πτηνοτροφείων, κ.τ.λ. των κατοίκων της Ν. Αρτάκης που δραστηριοποιούνται στην εδαφική περιοχή των δύο Δήμων καθώς επίσης την ύδρευση της Ν. Αρτάκης από το Δήμο Διρφύων ενώ τα τέλη ύδρευσης, οι ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ θα εισπράττονται από το Δήμο Χαλκιδέων.

Αρα οι δραστηριότητες και των τριών Δήμων αλληλοσυνδέονται, οι περιοχές τους έχουν αξιοποιηθεί, ανάλογα με αυτό που ενδείκνυται, κατά τον καλύτερο τρόπο.

Συμπερασματικά ο Καλλικράτειος Δήμος «Τέρας», όπως προτάθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει έκταση 777.000 στρεμ., δύο οροσειρές του Κανδηλίου και της Δίρφης, με 80% δασική έκταση και με 27 Τοπικές Κοινότητες, οι πιο πολλές από αυτές έχουν πληθυσμό όχι περισσότερο από 500 κατοίκους, με ελάχιστα έσοδα, για την ικανοποίηση των αναγκών που θα προκύψουν.

Αυτό το δήμο δεν τον αποδεχόμαστε. Θα γίνουν κινητοποιήσεις αν δεν εφαρμοστεί η ομόφωνη πρόταση της ΤΕΔΚ Ν. Ευβοίας αναφορικά με την ονομασία την έδρα και την σύσταση των Δήμων.

Σας επισημαίνουμε ότι στο νομοσχέδιο «Καλλικράτης» υπάρχουν κριτήρια για την ενοποίηση των νέων Ο.Τ.Α. τα οποία είναι ιστορικά, πληθυσμιακά, γεωγραφικά καθώς και οι υπάρχουσες υποδομές όπως αναλυτικά σας αναφέραμε παραπάνω.

Ο Δήμος Μεσσαπίων πληροί τους όρους τόσο για την έδρα όσο και για την ονομασία του νέου διευρυμένου Δήμου που θα περιλαμβάνει τους Δήμους Μεσσαπίων, Ν. Αρτάκης και Διρφύων.

Να ονομαστεί δήμος Μεσσαπίων με έδρα τα Ψαχνά σαν μεγαλύτερος Δήμος σε πληθυσμό, καθώς το 90% των όμορων Δήμων Νέας Αρτάκης και Διρφύων, βρίσκονται στην γεωγραφική περιοχή του Δήμου Μεσσαπίων όπως αυτός ιδρύθηκε από το έτος 1835".

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.