Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

"Πορφύρα": Μετέτρεψαν το Ληλάντιο σε ένα τεράστιο βόθρο

Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2009, 20:30
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Μετά τις πλημμύρες στο Λήλαντα στις 12 Σεπτεμβρίου ο Περιβαλλοντικός - Πολιτιστικός σύλλογος Ληλαντίων «Πορφύρα» είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της ότι μαζί με το νερό που έπνιξε το Ληλάντιο μεταφέρθηκαν και λύματα από τις επιχειρήσεις την Κεντρικής Εύβοιας, τα οποία μολύνοντας και ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, τη θάλασσα, τα σπίτια, τους δρόμους εγκυμονούσαν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

Η πρόεδρος του συλλόγου, κα Ευτυχία Φίλιππα, σε νέα ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "ο δήμος Ληλαντίων με ανοχή της Διεύθυνσης υγιεινής φρόντισε για την εξάπλωση των μολυσματικών παραγόντων εναποθέτοντας τα επικίνδυνα φερτά υλικά του ποταμού μαζί με πλήθος σκουπιδιών από τις οικοσκευές των κατεστραμμένων νοικοκυριών, σε μια μακριά σειρά από την περιοχή Δήθεν στο Μπούρτζι έως το Γυμνάσιο της Λαμψάκου, με αποκορύφωμα το μπάζωμα του υδροβιότοπου των Αλυκών Κοπανά με τα παραπάνω αναφερόμενα υλικά".

Όπως σημειώνει η κα Φίλιππα, η δυσοσμία γύρω από το γυμνάσιο της Λαμψάκου ήταν αφόρητη, με αποτέλεσμα μέλη της «Πορφύρας» παρουσία του προέδρου της Λαμψάκου Γιάννη Μακρίδη, του πρώην Κοινοτάρχη Λαμψάκου Πολυχρόνη Τσετίνη και κατοίκων της Λαμψάκου να πάρουν δείγμα από τα υγρά που στραγγίζανε από τα μπαζώματα μέσα στις Αλυκές.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του δείγματος είναι ανησυχητικά. Μεταξύ άλλων το C.O.D. η παράμετρος που αναφέρεται στην χημική ρύπανση είναι 242 mg O2/L με όριο το 150 mg O2/L.

Το κολοβακτηρίδια κοπράνων είναι 2000/100 ml με όριο το μηδέν. Τα ολικά κολοβακτηριοειδή είναι 54.000/100 ml με όριο το μηδέν.

"Τα ανωτέρω σημαίνουν ότι αν κάνουμε ανάλυση δείγματος από το βόθρο του σπιτιού μας μπορεί και να δείξει μικρότερη της μετρηθείσας μόλυνσης και ρύπανσης. Με λίγα λόγια κύριε Καρυστινέ, κύριε Αδάμ και κύριε Μπουραντά με τη συνενοχή σας μετατρέψατε το Ληλάντιο σε ένα τεράστιο βόθρο με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία των κατοίκων και την ποιότητα της ζωή τους" σχολιάζει η πρόεδρος του συλλόγου.

Σχετικό θέμα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.