Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

1ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας στα Στύρα

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009, 12:27
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


Από αριστερά, ο καθηγητής (ΕΜΠ) Βασίλης Γκανιάτσας, ο Δρ.Γιάννης Μπασσιάκος (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), η Δήμαρχος Στυρέων κα Σοφία Μούτσου και ο καθηγητής (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) κος Ιωάννης Λυριτζής.

του Μιχάλη Καλαλούγκα

Το 1ο διεθνές συμπόσιο για τα περίφημα «Δρακόσπιτα» της Εύβοιας πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιουλίου στο Δήμο Στυρέων, στην περιοχή της νότιας Εύβοιας που φιλοξενεί μερικά από τα πιο γνωστά τέτοια μεγαλιθικά κτίσματα, που η προέλευση και κατασκευή τους παραμένει μυστήριο για αρκετούς αρχαιολόγους και ερευνητές.

Το τριήμερο συμπόσιο, με την ονομασία «Στυρία Γαία», συγκέντρωσε μερικούς από τους κορυφαίους ερευνητές της Αρχαϊκής, Νεολιθικής και πρώιμης Εποχής του Χαλκού σε ό,τι αφορά τον Ελλαδικό χώρο, με έμφαση την νότια Εύβοια και ειδικότερα την περιοχή των Στύρων.


Η αίθουσα του Δημαρχείου Στυρέων όπου διεξήχθη το συμπόσιο.

«Αυτό το συμπόσιο ελπίζουμε ότι θα είναι η αρχή μιας παγκόσμιας προβολής των Δρακόσπιτων, ένα εγχείρημα που για μένα είναι σκοπός ζωής» είπε η Δήμαρχος Στυρέων Σοφία Μούτσου, εγκαινιάζοντας το συμπόσιο στο δημαρχικό μέγαρο.

Τα «Δρακόσπιτα», μεγαλιθικά μνημεία της νότιας Εύβοιας, βρίσκονται απομονωμένα σε δύσβατες πλαγίες και κορυφές βουνών της περιοχής Στύρων και Καρυστίας. Είναι κτισμένα από τεράστια κομμάτια σχιστόλιθου, κυρίως σε παραλληλόγραμμο σχήμα αν και υπάρχει μοναδικό δείγμα «Δρακόσπιτου» σε κυκλικό σχήμα στην περιοχή «Λάκα Πάλλη» των Στύρων. Το μυστήριο παραμένει η χρονολόγηση και η χρήση τους από τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής.

Μεταξύ των επιστημόνων - οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν πολυετή εμπειρία σε ανασκαφές στην Ελλάδα - που παραβρέθηκαν ήταν ο Σύλβιαν Φρασάρντ, από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, ο Χανς Γκέττε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου, ο Φερντινάντ Πατζόρ από την Υπηρεσία Πολιτιστικών Θεμάτων στο Φράϊμπουργκ της Ελβετίας, η Ελς Χομ και ο Ντόναλντ Κέλλερ από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, Καρλ Ρέμπερ από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, ο Ζάρκο Τανκοσιτς από το Πανεπιστήμιο της Ινδιάνα, καθώς και η Τρέϊσι Κάλλεν από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών και η Λόρεν Ταλαλέϊ, από το Μουσείο Κέλσεϊ του Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν.


Περιήγηση στα Δρακόσπιτα της περιοχής των Στύρων.

Από Ελληνικής πλευράς, μίλησαν ο Ιων. Λυριτζής, καθηγητής του Παν. Αιγαίου και ο Νικ. Ζαχαριάς, καθ. Παν. Πελοποννήσου, ο Γεωρ. Πολυμέρης από το Ινστιτούτο Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Ξάνθης, η Μαρία Χιδίρογλου, αρχαιολόγος ΥΠ.ΠΟ, η αρχαιολόγος Μαρία Κοσμά από το ΙΑ' ΕΠΚΑ Ευβοίας, ο Φάνης Μαυρίδης, αρχαιολόγος ΥΠ.ΠΟ, η Αμαλία Καραπασχαλίδου, έφορος αρχαιοτήτων ΙΑ' ΕΠΚΑ Χαλκίδος, ο Γερ. Αρτελάρης, Παν. Αιγαίου, ο Γεωρ. Θεοδώρου, καθ. Παλαιοντολογίας Παν. Αθηνών, η Αριστέα Σιδέρη-Τόλια, καθ. Παν. Πελοποννήσου, ο Β. Γκανιάτσας, καθ. Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, η Ροζίνα Κολώνια, π. Έφορος αρχαιοτήτων ΙΑ' ΕΠΚΑ, και τέλος, ο Δρ. Ιων. Μπασιάκος, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Τέλος εικαστική περιήγηση στο χώρο και στον χρόνο έγινε απο τον φωτογράφο Μιχάλη Καλαλούγκα.

Το συμπόσιο διοργανώθηκε από το Δήμο Στυρέων, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (τμήμα Μεσογειακών Σπουδών) με χορηγό το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.