Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Στο 10,7% ανέβηκε το ποσοστό της ανεργίας στη Στερεά Ελλάδα

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009, 17:10
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας εργατικού δυναμικού για το α' τρίμηνο του έτους 2009. Το 2009 το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα έφτασε το 9,3% σε αντίθεση με το 8,3% το 2008. Σε επίπεδο περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο με 16,9%, τη Δυτική Μακεδονία με 14,4% και τις Ιόνιους νήσους με 14,1%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό παρατηρείται στο Βόρειο Αιγαίο με 7% και στην Αττική με 7,6%.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εμφανίζει ποσοστό ανεργίας για το α' τρίμηνο του 2009 10,7%, ενώ το 2008 είχε ποσοστό 8,9%, υπάρχει δηλαδή μια αξιόλογη αύξηση του ποσοστού.

Βέβαια το ποσοστό ανεργίας φαίνεται και πάλι μικρό, αν σκεφτεί κανείς τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής Οινοφύτων - Θήβας - Σχηματαρίου, όπου απασχολούνται και πολλοί εργαζόμενοι της Εύβοιας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αυγή", περισσότερες από 1.800 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 500 αφορούν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που απασχολούν 25.000 εργαζόμενους, βρίσκονται στη δίνη της κρίσης, με την ανεργία να καταγράφει υπερδιπλάσια ποσοστά και να υπολογίζεται, με τις πλέον ήπιες εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Θήβας, ότι ξεπερνάει το 15%. Σύμφωνα με τους πλέον αξιόπιστους υπολόγισμούς των Συνδικάτων, στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιήθηκαν 1.200 απολύσεις το 2008, ενώ για το 2009 φθάνουν ήδη τις 900.

Αναλυτικά, σε διαθεσιμότητες τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει:

  • Μαϊλης: Σε σύνολο 180 εργαζόμενων, η επιχείρηση μετά από σταδιακές απολύσεις μείωσε το προσωπικό σε 120, ενώ το τελευταίο τρίμηνο έμειναν 60 καθώς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι μισοί εργαζόμενοι.
  • PIPE LIFE: Τουλάχιστον οι μισοί από τους συνολικά 90 εργαζόμενους τέθηκαν σταδιακά σε διαθεσιμότητα από το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
  • CI DI: Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 η επιχείρηση προχώρησε σε διαθεσιμότητες που αφορούν περίπου τους μισούς σε σύνολο 75 εργαζομένων.
  • Αρσενίδης: Σε διαθεσιμότητα έχει τεθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων (δύναμη 30 εργαζόμενοι).
  • Ανάπλαση Μαρκόπουλος: Η επιχείρηση συνεχίζει τις διαθεσιμότητες που ξεκίνησαν το τελευταίο τρίμηνο.
  • Κουντούρης: Σημαντικό μέρος από τους 45 εργαζόμενους της επιχείρησης έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.
  • Σαράτσης: Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι που παρέμειναν μετά την ανακοίνωση διαθεσιμοτήτων.

Σε ελαστικές μορφές απασχόλησης, που αφορούν την εφαρμογή 4ήμερης απασχόλησης με αντίστοιχη μείωση των μισθών των εργαζόμενων κατά 25%, έχουν προχωρήσει οι επιχειρήσεις: ΤΟΠ ΕΛΕΜΕΝΤ (προκάτ, λυόμενα). Η επιχείρηση σήμερα υπολειτουργεί καθώς, μετά την εφαρμογή του 4ήμερου, σταμάτησε να πληρώνει μέρος των εργαζόμενων, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Τετραήμερη απασχόληση εφαρμόζουν τους τελευταίους μήνες οι επιχειρήσεις Αφοί Λειβαδίτη (50 εργαζόμενοι), ΠΡΟΦΙΛΚΟ (70 εργαζόμενοι), PLASTEKA (40 εργαζόμενοι), KARFICO (95 εργαζόμενοι), ΠΛΕΞΑΚΟ (η εταιρεία, αφού εφάρμοσε το τελευταίο τετράμηνο την 4ήμερη εργασία, από τις αρχές Ιουνίου έχει προχωρήσει σε διαθεσιμότητες).

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει για την επιχείρηση ΔΙΑΜΑΝΤ ΒΙΝΤΕΡ ΕΛΛΑΣ (Αδαμαντοφόρα Εργαλεία). Η εταιρεία απασχολούσε μέχρι και τον Μαιο του 2008 100 εργαζόμενους. Από τότε ξεκίνησε κύκλος απολύσεων, διαθεσιμοτήτων και υποχρεωτικών αδειών. Σήμερα απασχολεί 78 εργαζόμενους, ενώ από τίς αρχές Ιουνίου έχει ξεκινήσει νέος κύκλος απολύσεων και διαθεσιμοτήτων.

Σχετικό θέμα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.