Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Η Περιφέρεια απέρριψε την περιβαλλοντική μελέτη για τη λειτουργία λατομείου στην Οκτωνιά

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008, 17:07
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος με την απόφασή της Αρ. Πρωτ. 75622/7644 στις 06/10/08 αξιολογώντας τα στοιχεία της ΜΠΕ και λαμβάνοντας υπ΄όψη, τις ομόφωνες αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δ.Σ. του δήμου Αυλώνος, της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Εύβοιας και τις ενστάσεις των κατοίκων και των φορέων της Οκτωνιάς απέρριψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Εκμετάλλευσης Λατομείου Μαρμάρου του κ. Γ. Παναγιώτου στη θέση "Χοιροσπηλιά" Οκτωνιάς.

Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Δημήτρης Κατσούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόρριψη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Λατομείο της Οκτωνιάς. Ο κ. Κατσούλης σημείωσε ακόμα ότι: "Οι θέσεις του Δήμου και των κατοίκων της Οκτωνιάς έγιναν αποδεκτές από την Νομαρχιακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αυτό δείχνει ότι οι αγώνες των τοπικών κοινωνιών όταν είναι δίκαιοι και συσπειρώνουν του πολίτες φέρνουν αποτελέσματα. Οι πολιτικοί του Νομού, οι Βουλευτές μας συμμετείχαν έμπρακτα στην προώθηση των θέσεων των Οκτωνιατών και γιαυτό τους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας. Η Πολιτεία εκπροσωπούμενη από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας επέδειξε ευαισθησία και άκουσε με πραγματικό ενδιαφέρον τις δίκαιες απόψεις των Οκτωνιατών.

Ο αγώνας για την μη λειτουργία Λατομείου στην Οκτωνιά δεν τελείωσε. Την Απόφαση της Περιφέρειας μπορεί να ανατρέψει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ που κρίνει σε δεύτερο βαθμό. Προς εκεί λοιπόν πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθειά μας για την οριστική απόρριψη της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Εδώ η συνδρομή των Βουλευτών και των Φορεών της Οκτωνιάς πρέπει να είναι πάλι αποτελεσματική. Ο αγώνας συνεχίζεται".

Η Επιτροπή Αγώνα, σε ανακοίνωσή της ανέφερε τα παρακάτω:

"Με αφορμή τη συγκεκριμένη σημαντική για το χωριό μας απόφαση γίνεται πλέον φανερό πώς, η συσπείρωση και η σύμπνοια των κατοίκων και των φορέων μίας τοπικής κοινωνίας ανεξάρτητα από πολιτικές θέσεις και τοποθετήσεις, μπορεί να καταστεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και δημιουργική για την πρόοδο και την ανάπτυξη της.

Παράλληλα είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να επισπεύσει το χωροταξικό σχεδιασμό και να καθορίσει τις χρήσεις γης με ξεκάθαρους όρους έτσι ώστε να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα ανάπτυξης χωρίς αντεγκλήσεις και αστοχίες που δημιουργούν τεράστια προβλήματα και αναστατώνουν τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους από το τέλος 2005 στάθηκαν δίπλα στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων του χωριού και βοήθησαν να αναδειχθούν οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος λειτουργίας του συγκεκριμένου λατομείου".

Σχετικά θέματα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.