Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Με τρομακτική ελαφρότητα και ψηφοθηρικά αντιμετωπίζεται το ζήτημα των αιολικών πάρκων στην Εύβοια

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2008, 16:02
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Κατά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας, τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της εγκατάστασης του υποσταθμού σχετικά με τη λειτουργία των ανεμογεννητριών από την Ενεργειακή Σερβουνίου, θυγατρική της ΤΕΡΝΑ στο δήμο Αμαρυνθίων. Υπήρχε θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αμαρυνθίων για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αντίστοιχα θετική απόφαση από την αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή. Οι εκπρόσωποι από το δήμο Αμαρυνθίων που παρευρέθησαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ζήτησαν την ακύρωση της θετικής απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Ο κ. Στρουμπούλης, πρώην δήμαρχος του δήμου Αμαρυνθίων, τόνισε ότι το αίτημα είναι να ακυρωθεί η θετική απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής προς το αίτημα της εταιρείας, ενώ έκανε δηλώσεις προς το νομάρχη «...δεν θα βιάσετε και την Κεντρική Εύβοια...» και προς την εταιρία «...εγκαταλείψτε τα πάντα γιατί θα γίνει κακό».

Ο κ. Μανούσος, πρώην δήμαρχος του δήμου Αμαρυνθίων, ανέφερε ότι συζητήθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Αμαρυνθίων η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία των σταθμών μεταφοράς του ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες προς τα δίκτυα της ΔΕΗ και η αντιπολίτευση είχε ταχθεί κατά. Ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αποφασίσει αν τελικά θα γίνει ο νομός το αποκούμπι της αιολικής ενέργειας και των συναφών, RDF κλπ. και αν θα κρατηθεί ενιαία στάση για όλα αυτά.

Ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Λάμπρου, ανέφερε ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚΕ πάρθηκε ομόφωνη απόφαση κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο νομό με τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημάρχων του νομού. Τόνισε ότι η «Εύβοια έχει γίνει κάλαθος των αχρήστων των Αθηνών και θα πρέπει να την προστατεύσουμε».

Ο δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Λίζος, υποστήριξε ότι ο δήμος Αμαρυνθίων είναι τουριστικός δήμος και δεν προβλέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Επισήμανε ότι η Αμάρυνθος είναι κερκόπορτα για όλη την Εύβοια. Παρατήρησε ότι ο δήμος Αμαρυνθίων κάηκε τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο μπήκε αίτημα για ανεμογεννήτριες. Ζήτησε την ανάκληση της απόφασης καθώς και να υπάρχει παράσταση από το νομάρχη στον ΥΠΕΧΩΔΕ για το θέμα των ανεμογεννητριών.

Η κα Ντούρου, νομαρχιακή σύμβουλος, τόνισε ότι τα αιολικά πάρκα έχουν καταστεί μια κερδοφόρα επιχείρηση για τους ιδιώτες και δεν γίνονται από αγάπη προς το περιβάλλον. Συνέδεσε τις πυρκαγιές του Αυγούστου στην Εύβοια, με την απαξίωση μεγάλων εκτάσεων που κάηκαν με επιχειρηματικά σχέδια για τουρισμό και ενεργειακά κέντρα. Υποστήριξε ότι η θετική απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής δίνει το δικαίωμα στην ΤΕΡΝΑ να κάνει και άλλα αιολικά πάρκα στην Αμάρυνθο.

Ο κ. Παπαγεωργίου, βουλευτής Ευβοίας, τόνισε ότι θα σταθεί αλληλέγγυος στις προσπάθειες των κατοίκων του δήμου Αμαρυνθίων. Υποστήριξε ότι η επέλαση των ανεμογεννητριών θα πρέπει να σταματήσει, καθώς ο νομός έχει υποστεί αισθητική και οικονομική υποβάθμιση, ενώ δεν έχει δει κανένα καλό μέχρι τώρα εκτός από τα ανταποδοτικά τέλη και κάποιες επιδοτήσεις συλλόγων. «Η Κεντρική Εύβοια δεν μπορεί να έχει την τύχη της Νότιας Εύβοιας» τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου, νομαρχιακός σύμβουλος, τόνισε ότι ενώ οι κάτοικοι και ο δήμος δεν συμφωνούν με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, η θετική απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κεντρική εξουσία και να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις της. Πρότεινε να υπάρχει απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η οποία θα εκφράζει την αντίθεσή της με τους περιβαλλοντικούς όρους της μελέτης.

Ο κ. Βλαχογεώργος, νομαρχιακός σύμβουλος, σχολίασε ότι «όποιος θέλει να γίνει αρεστός λαϊκίζει» και ότι αντιμετωπίζεται το όλο ζήτημα με τρομακτική ελαφρότητα. Λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γη αυτή τη στιγμή είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου που προέρχεται από τις καύσεις, αλλά όλοι ζητούν περισσότερη ενέργεια. Υπογράμμισε ότι δεν μπορούν συλλήβδην να απορρίπτουν την τεχνολογία των ανεμογεννητριών, αν και τίθενται θέματα όπως η ανάμειξη των ιδιωτών, η χωροταξική μελέτη, οι όροι τοποθέτησης, αλλά δεν μπορεί να τίθεται θέμα άρνησης των ανεμογεννητριών. Κατέθεσε την πρόταση να συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο και να καταλήξει σε μια απόφαση που θα θέτει τις προϋποθέσεις και τους όρους που δέχεται την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στο νομό.

Ο κ. Σίμωσης, νομαρχιακός σύμβουλος, σχολίασε ότι το πρόβλημα των αιολικών πάρκων δεν είναι σημερινό στην Εύβοια, αλλά αντιμετωπίζεται πάντα με αποσπασματικό και υποκριτικό τρόπο, με αποτέλεσμα να παραμένει ανοχύρωτος ο νομός, να φθείρονται συνειδήσεις, να συγκρούονται συμφέροντα.... Τόνισε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική για το πώς θα αναπτυχθεί ο νομός, καθώς η βιομηχανική ανάπτυξη πλέον πάει στην Κίνα όπου υπάρχουν τσάμπα εργατικά χέρια. Επισήμανε ότι το περιβάλλον αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο για να αναπτυχθεί ο τόπος και είναι πλέον μονόδρομος η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη. Υποστήριξε ότι όλοι είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά κάποιοι έκαναν την αιολική ενέργεια κατάρα για ορισμένες περιοχές. Ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει απόφαση που θα απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων αν δεν προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός, επισημαίνοντας ότι η Εύβοια είναι ένας πυρόπληκτος νομός. «Κάποιοι μπορούν να φυτεύουν σιδερένιους πυλώνες σε καμένες περιοχές, τη στιγμή που απαγορεύεται στους κτηνοτρόφους να αφήνουν τα ζώα τους να βόσκουν» σχολίασε. Παράλληλα, ζήτησε και την άρση της θετικής απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Ο κ. Σταματίου, νομαρχιακός σύμβουλος, σχολίασε ότι η Νότια Εύβοια είναι γεμάτη από ανεμογεννήτριες και τώρα προχωρούν και στην Κεντρική Εύβοια. Αν αυτό επιτραπεί, σύμφωνα με τον ίδιο, θα «ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου» για όλη την Εύβοια, καθώς δεν θα μπορούν να αρνηθούν στις αιτήσεις για εγκατάσταση αιολικών πάρκων και των άλλων εταιρειών εκτός της ΤΕΡΝΑ. Τόνισε ότι δεν μπορούν να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα σε πυρόπληκτες περιοχές, ενώ ο δήμος Αμαρυνθίων είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή και θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με τον «τουρισμό να πηγαίνει περίπατο» αν προχωρήσει η τοποθέτηση.

Ο κ. Μπασινάς, νομαρχιακός σύμβουλος, σχολίασε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε μια περιοχή που είναι πυρόπληκτη και αναπτύσσεται τουριστικά, όπως ο δήμος Αμαρυνθίων, χωρίς να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός.

Ο κ. Χαλιώτης, νομαρχιακός σύμβουλος, τόνισε ότι η Εύβοια καλείται να πληρώσει ένα τίμημα για την Ελλάδα εις βάρος του περιβάλλοντος και της τουριστικής ανάπτυξης και θα πρέπει να αποτραπεί ο «βιασμός» της.

Ο κ. Τσακός, νομαρχιακός σύμβουλος, τόνισε ότι η παράταξη που εκπροσωπεί, είναι αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, αλλά θα πρέπει να είναι υπεύθυνος ο κρατικός φορέας. Δεν είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά θα πρέπει την αξιοποίηση να την έχει το κράτος.

Η κα Μπασινά, νομαρχιακή σύμβουλος, ρώτησε τον Πρόεδρο της Ν.Ε., τον κ. Ανδρέου αν θα έπρεπε προτού πάρει την απόφαση η Επιτροπή να υπάρχει μια επικοινωνία με τους φορείς της περιοχής, για να μην έρθει στη δύσκολη αυτή κατάσταση και ότι η ίδια είναι υπέρ της πλειοψηφίας του αμαρυνθιακού λαού που τάσσεται κατά των ανεμογεννητριών.

Ο κ. Ανδρέου, αρμόδιος αντινομάρχης, απάντησε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αμαρυνθίων με πλειοψηφία 12-9 έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους. Παρατήρησε ότι η συζήτηση έχει ξεφύγει, καθώς η απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής δεν αφορούσε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αλλά την κατασκευή υποσταθμού και γραμμής μεταφοράς ρεύματος για τη διασύνδεση των αιολικών πάρκων σε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο της εταιρίας. Σχολίασε ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1999 που ήταν θετική στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειες και γνωμοδοτούσε θετικά στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχή του δήμου Αμαρυνθίων και ότι δεν μπορεί τώρα να έρχονται μετά από λίγα χρόνια για λόγους άλλους και να αναιρούν αυτές τις αποφάσεις.

Ο κ. Κατσαρός, νομαρχιακός σύμβουλος, τόνισε ότι θα πρέπει ληφθούν άμεσα μέτρα για τον πλανήτη και ότι οι κάτοικοι δεν είναι ενημερωμένοι για το τι είναι η αιολική ενέργεια. Σχολίασε ότι ο πρώτος πολίτης του δήμου Αμαρυνθίων, πριν μερικά χρόνια, δέχτηκε σκουπίδια στην περιοχή του και κανείς δεν αντέδρασε. Υπογράμμισε ότι για να γίνονται επενδύσεις θα πρέπει να υπάρχουν κέρδη για τις εταιρίες και έτσι δεν μπορεί σε μια περιοχή να μπαίνουν λίγες ανεμογεννήτριες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες μόνο μιας περιοχής.

Ο νομάρχης Ευβοίας, ο κ. Μπουραντάς, επισήμανε ότι είναι πλανεμένη εντύπωση ότι μπορούν να λύνονται όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, δίνεται όμως η δυνατότητα συζήτησής τους. Τόνισε ότι έχουν γίνει λάθη από τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις που έχουν στρέψει τους πολίτες κατά της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας ενώ θα έπρεπε να υπάρχει θετική αντιμετώπιση των καθαρών μορφών ενέργειας. Παρατήρησε ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά αφήνοντας στο σκοτάδι την τοπική κοινωνία, που καλείται απλά να γνωμοδοτήσει. Ανέφερε ότι πρόκειται να ψηφιστεί ο χωροταξικός σχεδιασμός του ΥΠΕΧΩΔΕ για την αιολική ενέργεια, ο οποίος φορτώνει την Εύβοια με αιολικά πάρκα. Πρότεινε να γίνει διάλογος με τους φορείς του δήμου Αμαρύνθου, για να συζητηθούν οι θέσεις τους για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και αν είναι δεκτικοί σε κάποιες περιοχές του δήμου, ώστε να υπάρχει μια κοινή στρατηγική από όλους.


Οι εκπρόσωποι της κοινωνίας της Αμαρύνθου επέμειναν στην άποψη για ακύρωση της απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής. Την άποψη αυτή διατύπωσε και ο κ. Σίμωσης, σχολιάζοντας ότι με αυτή την απόφαση διευκολύνουν τη λειτουργία των αιολικών πάρκων και εμφανίζονται έτσι δίγλωσσοι και ανακόλουθοι.

Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι αν έχει σταλεί η απόφαση της Ν.Ε. στην Περιφέρεια, δεν υπάρχει λόγος συζήτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο κ. Ζέρβας ξεκαθάρισε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής που ελήφθη νόμιμα και μετά από εξουσιοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αλλά το ζήτημα είναι ανοιχτό και μπορεί να υπάρχει άμεσα συζήτηση με τους εκπροσώπους και κατοίκους της περιοχής και ανάλογα με τα αποτελέσματα παίρνουν αποφάσεις.

Ο κ. Σίμωσης επέμεινε στο να μπει σε ψηφοφορία η πρότασή του για ακύρωση της απόφασης. Να ληφθεί απόφαση ζήτησε και η κα Ντούρου.

Ο κ. Ζέρβας επέμεινε ότι δεν μπορεί να γίνει ανάκληση της απόφασης, ενώ ο κ. Μπουραντάς επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα υποβάθμιζε την Επιτροπή και αυτό που προτείνει είναι να γίνει διάλογος και αν κριθεί ότι πρέπει, η ίδια η Επιτροπή να τροποποιήσει την απόφασή της.


Οι εκπρόσωποι από την περιοχή του δήμου Αμαρυνθίων, δεν ικανοποιήθηκαν με το αποτέλεσμα της συζήτησης και άρχισαν να διαμαρτύρονται σε έντονο ύφος.

Ο συνδυασμός του κ. Σίμωση αποχώρησε από την αίθουσα ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για να δεχτεί τα ειρωνικά σχόλια του κ. Μπουραντά"...ότι πέρασε η ώρα".

Τελικά κλείστηκε συνάντηση του νομάρχη με εκπροσώπους φορέων του δήμου Αμαρυνθίων, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, στις 12 μ.μ., στο γραφείο του, για να συζητηθεί το θέμα που έχει προκύψει.

Σχετικά θέματα:

  • Ειδίκο Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. www.minenv.gr/4/42/00/KYA.APE.January.2008.pdf
  • Στο καλάθι των αχρήστων πέταξε το ΥΠΕΧΩΔΕ τις παρατηρήσεις των τοπικών φορέων σε σχέση με τα αιολικά πάρκα www.servitoros.gr/news/view.php/17136/


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.